background img
banner
banner

“Φως και χρώμα” για δυο ημέρες ακόμα

Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε. ΓΚΙΝΗ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕΙΚΟ

Για δυο ακόμα ημέρες θα έχει ανοιχτές τις “πύλες” της, η έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου – αγιογράφου Ευαγγέλου Γκίνη, η οποία έχει φέτος τον γενικό τίτλο “Φως και Χρώμα” και φιλοξενείται στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο κέντρο της πόλης, στον 1ο όροφο του κτιρίου. Ο καλλιτέχνης, παραθέτει ήδη στο ευρύ κοινό από τις 14 του μήνα, μία κοπιαστική αλλά και εμπνευσμένη δουλειά σχεδόν… 40 χρονών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 75 έργα: Προσωπογραφίες, τοπία εμπνευσμένα από διάφορες ομορφιές της Αιγιάλειας, στιγμιότυπα της καθημερινότητας και πολλά άλλα, όλα φτιαγμένα με ιδιαίτερη αισθητική και χρώματα που “κεντρίζουν” αμέσως το ενδιαφέρον.

Μέχρι το Σάββατο σε τρεις αίθουσες γεμάτες… καλαισθησία

Η καλλιτεχνική προσπάθεια – που υποστηρίζεται πλήρως από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου – θα παραμείνει στον χώρο μέχρι το Σάββατο 28 Μαΐου και ¨εκμεταλλεύεται¨ ουσιαστικά τρεις αίθουσες του 1ου ορόφου, έχοντας τρεις διαφορετικές “ενότητες” σε κάθε μία αίθουσα, δηλαδή έργα επιλεγμένα καθαρά από την πορεία του καλλιτέχνη ως κριτήριο της δημιουργίας του. Αν και ο φωτισμός του χώρου δεν… βοηθάει ιδιαίτερα στο να αναδειχθούν με την απαιτούμενη ολότητα, τα χρώματα και το “φως” που έχει παραθέσει στους πίνακες του ο κ. Γκίνης, εν τούτοις ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει με μεγάλη ευκολία και τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων υλικών που έχει χρησιμοποιήσει, αλλά πολύ περισσότερο και τα επίπεδα των σχεδίων ή του “βάθους” που διαθέτει ο κάθε πίνακάς του (πολυγωνικά τοπία και τρισδιάστατες απεικονίσεις). Έτσι, επικρατεί ένα “κλίμα” γενικής αισθητικής το οποίο αξίζει τον κόπο να απολαύσει, ο οποιοσδήποτε. Τα έργα απευθύνονται σε φίλους της Τέχνης κάθε ηλικίας, καθώς δεν υπάρχουν πίνακες ακαταλληλότητας.

Ε. Γκίνης: Η αγιογραφία είναι το “σώμα” μου και η ελεύθερη ζωγραφική η “ψυχή” μου

Ερωτώμενος ο καλλιτέχνης από το protionline.gr ποιο είναι το ύφος της δημιουργίας που τον “τραβάει” περισσότερο, δηλαδή η τέχνη της αγιογραφίας ή το ελεύθερο σχέδιο, τονίζει με έμφαση: “Η αγιογραφία μπορεί να με κρατήσει ζωντανό σε οικονομικό επίπεδο και να μου δώσει την αίσθηση της ικανοποίησης σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνω. Η αγιογραφία όμως, έχει πάντοτε κανόνες και δεν μπορείς να παρεκκλίνεις από αυτό που πρέπει να φτιάξεις και να παραδώσεις. Η ζωγραφική δεν λειτουργεί έτσι, είναι μία τέχνη που μπορείς να μεγαλουργήσεις ελεύθερα, να φανταστείς εκατοντάδες πράγματα και να αποτυπώσεις τα πιο συνηθισμένα ή ασυνήθιστα μέρη, πρόσωπα, πράγματα ή τοπία. Αν θα μπορούσαμε να το πούμε… αλληγορικά, θα έλεγα ότι η αγιογραφία, για μένα, είναι το σώμα και η ελεύθερη ζωγραφική το πνεύμα της καλλιτεχνικής μου ιδιότητας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να επιλέξω ποια από τις δύο τέχνες με συγκινεί πιο πολύ ή αγαπώ περισσότερο, γιατί ούτως ή άλλως, η δημιουργία είναι η ίδια μου η κράση. Είναι αυτό που λάτρεψα να είμαι. Η αγιογραφία είναι μία τέχνη που έχει προσήλωση σε κανόνες και με αγάπη μπόρεσα και καλλιέργησα σιγά – σιγά φτάνοντας στο επίπεδο του σήμερα. Το πορτρέτο απ’την άλλη, είναι μία τέχνη που ακολουθεί μόνο το ένστικτο της έμπνευσης και την συναισθηματική κατάσταση της στιγμής. Είναι η ψυχή”.

Με δεκάδες μαθητές και εμπνεύσεις

Ο κ. Γκίνης από το 2000 και έπειτα, υπήρξε διευθυντής της Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με την οποία συνεργάζεται μέχρι και σήμερα, ενώ εκτός από τον μικρό του γιο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί τα… χνάρια του πατέρα του στην Τέχνη, δεκάδες μαθητές του έχουν καταφέρει και έχουν ήδη διαπρέψει στους χώρους της Ζωγραφικής και της Αγιογραφίας, κάνοντας δικές τους εκθέσεις, γεγονός που τον κάνει εντελώς… υπερήφανο, όπως άλλωστε κάθε δάσκαλος θα ήταν όταν θα έβλεπε να προοδεύει κάποιος από τους μαθητές του. “Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν όλοι οι μαθητές μου εδώ και αυτό μου χάρισε ιδιαίτερη συγκίνηση. Θέλω να εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που έχει περάσει μέχρι στιγμής από την έκθεση, για να δει τις δημιουργίες και την καλλιτεχνική μου άποψη. Είναι μία προσπάθεια κόπων και πολυετών, μεγάλων προσωπικών μου αγώνων”.
Τέλος να σημειωθεί ότι, μιλώντας ο καλλιτέχνης για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Μητρόπολης και του ίδιου, τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει όραμα. Διαθέτει μεγάλη όρεξη και μπορεί να μεταδώσει τη χριστιανοσύνη και την αγάπη παντού, έχει αλλάξει πάρα πολύ πράγματα και ταυτόχρονα έχει “καθαρίσει” λίγο το παλιό τοπίο. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ από όλα όμως, είναι ότι το πρόσωπο είναι αυτό που μπορεί να προσελκύει τις νεότερες γενιές στην εκκλησία. Έχει απήχηση στα νέα παιδιά”.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Γκίνης που “φιλοξενεί” το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

Ο ζωγράφος, μετράει μία πορεία στον χώρο αρκετά μεγάλη, με συμπληρωμένες κιόλας τέσσερις δεκαετίες στην καλλιτεχνική “φαρέτρα” του. Έχει εξειδικευτεί σε τεχνικές όπως ψηφιδωτό, συντήρηση έργων τέχνης, ακουαρέλες και πορτρέτα, ενώ έχει αγιογραφήσει πάνω από 40 Ιερούς Ναούς και στην Αιγιάλεια αλλά και γενικά στη χώρα. Έχει φιλοτεχνήσει ναούς και στο εξωτερικό, κυρίως στην Γερμανία, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι δάσκαλος πολλών νεότερων καλλιτεχνών της Τέχνης στην ευρύτερη περιοχή και αυτή την εποχή διδάσκει στα Καλάβρυτα. Έχει τιμηθεί με πολλές βραβεύσεις και δεκάδες τιμητικές διακρίσεις για το συνολικό του έργο στην αγιογραφία και την ζωγραφική, ενώ τον χαρακτηρίζει ως επί το πλείστον, το ανήσυχο πνεύμα και το ελεύθερο σχέδιο που επιμένει να ακολουθεί τις οποίες εμπνεύσεις του. Έχει κάνει δεκάδες εκθέσεις ζωγραφικής, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Άγιο Όρος και Κέρκυρα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, ειδικά από το 1997 και μετά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr