background img
banner
banner

«Ύψιστη τιμή, χαρά και συγκίνηση για κάθε αθλητή η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας» | ΦΩΤΟ

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΠΕΝΤΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας κάλυψε και φέτος η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε αμέσως μετά την Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία, στις 16 Απριλίου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, που διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, διήρκησε 11 ημέρες και η Ολυμπιακή Φλόγα διένυσε 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια, στα χέρια 600 Λαμπαδηδρόμων.

Ταξίδεψε από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο περνώντας από 13 Περιφέρειες, επτά Νησιά, 43 Πόλεις, 41 Δήμους, πέντε Κοινότητες, 10 Αρχαιολογικούς Χώρους και δύο Ολυμπιακά Μουσεία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Το Ολυμπιακό Φως παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε μία Τελετή ανοιχτή για το κοινό με ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Δεκάδες Αιγιαλείς έχουν μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα

Η πρώτη λαμπαδηδρομία και Αφή Ολυμπιακής Φλόγας σε σύγχρονη μορφή παρουσιάστηκε το 1936 στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου και ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού στην αρχαία Ολυμπία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα περνάει σε κάθε Ολυμπιάδα από τη Αχαϊα και την Αιγιάλεια και δεκάδες είναι οι Αιγιαλείς που την έχουν μεταφέρει στα 88 χρόνια του θεσμού. Κάποιοι μάλιστα σε περισσότερες από μία Ολυμπιάδες, όπως ο Παναγιώτης Μουρδέκας (τρεις) και ο Κώστας Μαραγκός (δύο). Οι δυο τους, μαζί με τον πρωταθλητή ποδηλασίας Χρήστο Τσερεντζούλια (βοηθό δημάρχου σήμερα) και τους αδελφούς Αλεξίου, τον Διονύση και τον Θανάση, που επίσης έχουν μεταφέρει τη φλόγα, μίλησαν στo Protionline.gr για την εμπειρία ζωής όπως τη χαρακτηρίζουν και μας μεταφέρουν τα συναισθήματα που ένιωσαν μεταφέροντας το σύμβολο των Ολυμπιακών αγώνων. Βασικό, αν όχι μοναδικό κριτήριο των δρομέων που μεταφέρουν τη δάδα είναι η σχέση τους με τον αθλητισμό. Παλαιοί ή εν ενεργεία αθλητές οι περισσότεροι και σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν άμεση σχέση με το χώρο του αθλητισμού.

Χρήστος Τσερεντζούλιας: Επιλέχθηκε σε χειμερινούς και θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες

Ο Χρήστος Τσερεντζούλιας ήταν λαμπαδηδρόμος στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Τορίνο το 2006 και επιλέχθηκε και για τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες “Τόκιο 2020”, που όμως – λόγω covid – μεταφέρθηκαν για την επόμενη χρονιά, χωρίς να διεξαχθεί λαμπαδηδρομία. Έτσι, ο Αιγιώτης πρωταθλητής της ποδηλασίας έχασε την ευκαιρία να μεταφέρει τη φλόγα και σε θερινή Ολυμπιάδα. «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συμμετέχω και εγώ στη λαμπαδηδρομία “Τόκιο 2020”. Κάτι το πολύ σπουδαίο, αν αναλογιστεί κανείς πως η Λαμπαδηδρομία δεν περνούσε από το Αίγιο, οπότε η επιλογή δεν έγινε ανάμεσα στους τοπικούς αθλητές ή παράγοντες αλλά από την ελίτ του αθλητισμού της χώρας μας. Είχα επιλεγεί για να μεταφέρω το Ολυμπιακό φως στη Σαλαμίνα και η πομπή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και έχασα την ευκαιρία να ζήσω και αυτή τη μοναδική στιγμή μετά από εκείνη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Τορίνο”, μας λέει.

Λαμπαδηδρόμος σε τρεις Ολυμπιάδες ο Παναγιώτης Μουρδέκας

Ο Παναγιώτης Μουρδέκας κατέχει το άτυπο “ρεκόρ” με τη συμμετοχή του σε τρεις λαμπαδηδρομίες. Το 1996 στην Ατλάντα, το 2000 στο Σίδνευ και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2006. Αθλητής της ΕΦΑ Αιγίου εκείνη την εποχή και μετέπειτα μέλος της διοίκησης του Αθηνόδωρου ήταν πάντα ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα, όντας μαραθωνοδρόμος ο ίδιος.

“Έχω τρέξει σε 18 μαραθωνίους στην κλασική διαδρομή. Σχεδόν κάθε χρόνο έδινα το παρών τερματίζοντας σε όλους και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις. Αποτελεί ύψιστη τιμή και χαρά να μεταφέρεις την Ολυμπιακή Φλόγα και να να νιώθεις όλα όσα πρεσβεύει. Τα μηνύματα που στέλνει το σύμβολο του Ολυμπισμού παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο”, μας λέει ο Παναγιωτης Μουρδέκας, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έτρεχε σε μαραθωνίους μέχρι το 2018.

“Σεούλ 1988” για τους αδελφούς Αλεξίου

36 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ. Ανάμεσα στους δρομείς από την Αιγιάλεια που μετέφεραν τότε την Ολυμπιακή Φλόγα, ήταν ο πρωταθλητής των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της ΕΦΑ Αιγίου Θανάσης (Σάκης) Αλεξίου, γυμναστής στο επάγγελμα και ο αδελφός του Διονύσης, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, ο Θανάσης Αλεξίου ήταν ο υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας στην περιοχή μας και ήταν ο άνθρωπος που μοίρασε τη δάδα και τα μπλουζάκια με το λογότυπο “Σεουλ 1988” στους δρομείς.
“Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας που μας έχει μείνει αξέχαστη. Είναι μεγάλη τιμή να μεταφέρεις την Ολυμπιακή Φλόγα με όλες τις αξίες που συμβολίζει και παράλληλα νιώθεις πως κρατώντας τη δάδα εκπροσωπείς τη χώρα σου στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού”, μας λένε ο Διονύσης και ο Θανάσης μιλώντας στo Protionline.gr

Δύο Ολυμπιάδες για τον Κώστα Μαραγκό

Αθήνα 2004, Ρίο 2016. Δύο εμπειρίες ζωής για τον υπάλληλο του δήμου Αιγιάλειας και παρατηρητή αγώνων ποδοσφαίρου Super League 2 Κώστα Μαραγκό. “Και σε περισσότερες Ολυμπιάδες να ήμουν λαμπαδηδρόμος, το συναίσθημα θα ήταν πάντα το ίδιο. Σαν να είναι η πρώτη φορά. Υπερηφάνεια και δέος. Κλίμα γιορτής και μεγάλος ενθουσιασμός από τον κόσμο που μας χειροκροτούσε από όποιο σημείο περνούσαμε”, μας λέει ο Κώστας Μαραγκός που το 2004 ήταν λαμπαδηδρόμος στην Πάτρα και το 2016 στον Ιωάννη Ρέντη.

“Φυσικά έχω κρατήσει τις δάδες και από τις δύο Ολυμπιάδες, όπως όλοι οι δρομείς. Δυστυχώς φέτος οι διοργανωτές στο Παρίσι ζήτησαν από τους δρομείς να επιστρέψουν τις δάδες τις οποίες και παρέδωσαν μετά τη λήξη της λαμπαδηδρομίας”, προσθέτει.

Από τι υλικό κατασκευάζεται η δάδα

Για τις 2.000 δάδες που χρησιμοποιήθηκαν στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η κατασκευαστική εταιρεία ArcelorMittal (MT.LU), επίσημος συνεργάτης των Ολυμπιακών 2024, έλιωσε περίπου έξι τόνους χάλυβα προτού διαμορφωθούν σε πλάκες για να αποσταλεί στο εργοστάσιο της Νορμανδίας της διάσημης γαλλικής εταιρείας ασημικών Guy Degrenne. Εκεί, οι ειδικοί συναρμολόγησαν τις δάδες με ειδικά μηχανήματα, τελειοποίησαν τις λεπτομέρειες με λέιζερ και τις παρέδωσαν στα τέλη Ιανουαρίου σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδικασίας που διήρκησε εννέα μήνες. Το σχήμα της δάδας απεικονίζει μια λεπτή φλόγα, με κυματιστή πινελιά που αντιπροσωπεύει τη Μεσόγειο Θάλασσα και τους ωκεανούς που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα από την Ελλάδα έως τα γαλλικά εδάφη. Ο πυρσός, που έχει ύψος 70 εκατοστά και βάρος 1,5 κιλό, είναι αδιάβροχος και αντιανεμικός καθώς είναι σχεδιασμένος, έτσι ώστε η φλόγα να μπορεί να αντέξει έναν παρατεταμένο άνεμο 20 χλμ/ώρα και τις ριπές στα 60 χλμ/ώρα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr