background img
banner
banner

Δρ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΡΔΟΣ: «Η Τραπεζά μάς εκπλήσσει διότι είναι ένας χώρος ο οποίος διδάσκει»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της φετινής ανασκαφικής περιόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς Αιγίου, στο χωριό Κούμαρη, με την συνεργασία της καθηγήτριας Elisabetta Βorgna και ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών από τα Πανεπιστήμια Udine, Τεργέστης και Βενετίας αλλά και από Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η έρευνα εστίασε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη και στον προϊστορικό οικισμό.

Ο Δρ Ανδρέας Γ. Βόρδος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, επικεφαλής των ερευνών στην Τραπεζά, εξέφρασε ευχαριστίες μέσω του Protionline.gr, ως εξής: ΄΄Οφείλω και από εδώ να ευχαριστήσω θερμώς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μας επέτρεψαν να εργαστούμε στα κτήματά τους. Τον Παναγιώτη Ρούβαλη, ιδιαίτερα τον Ανδρέα Φιλιππόπουλο στο κτήμα του οποίου ερευνήθηκαν οι περισσότεροι μυκηναϊκοί τάφοι και την φιλόλογο Γιάννα Ασημακοπούλου στο κτήμα της οποίας βρίσκεται ο οικισμός του 1700 π.Χ.΄΄.

Στο «φως» ηγεμονικές ταφές της ανακτορικής περιόδου

Ως προς το πού εστιάστηκαν οι έρευνες, σημείωσε: ΄΄Στη μυκηναϊκή νεκρόπολη ανοίχτηκε ο δρόμος που οδηγεί στον θάλαμο του τάφου 10 και μελετήθηκε λεπτομερώς η στρωματογραφία του. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο της νεκρόπολης και προφανώς είναι ηγεμονικός.

Το μήκος του δρόμου ξεπερνάει τα 20 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 5 μέτρα. Αποκαλύφθηκε η θύρα εισόδου φραγμένη με ξερολιθιά, ύψους 3 μέτρων. Ο θάλαμος του τάφου ερευνήθηκε πέρυσι. Τα κτερίσματά του παραπέμπουν πράγματι σε ηγεμονικές ταφές της ανακτορικής περιόδου δηλαδή στον 14ο αι. π.Χ. Παράλληλα με αυτόν, ανοίχτηκε και ο δρόμος ενός μικρότερου τάφου και εμφανίστηκε η είσοδος του θαλάμου του΄΄.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως στον προϊστορικό οικισμό είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν με αργούς ρυθμούς. ΄΄Τα οικιστικά κατάλοιπα είναι διαταραγμένα από τις καλλιέργειες αλλά και πολύ πυκνά. Ένα πλέγμα τοίχων μαρτυρά συνεχή κατοίκηση από την λεγόμενη μεσοελλαδική περίοδο, από το 1700 έως το 1200 π.Χ. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, διότι συνδέεται με μεγάλες αλλαγές που συντελούνται τότε στον ελληνικό χώρο. Βεβαίως όλα αυτά αποτυπώνονται λεπτομερώς και αποτελούν αντικείμενα μελέτης που ανακοινώνονται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα΄΄, επισήμανε ο επικεφαλής των ερευνών.

Έναρξη της δεύτερης φάσης ανασκαφών σε λίγες μέρες

Παράλληλα, γνωστοποίησε το γεγονός ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της φετινής ανασκαφικής περιόδου, στο κέντρο του πλατώματος της Τραπεζάς, που ταυτίζεται με τις αρχαίες Ρύπες.

΄Θα συνεχίσουμε την ανασκαφή δύο κτιρίων που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της αρχαίας αγοράς. Στα κτίρια αυτά, αναγνωρίζονται συγκεκριμένες πολιτικές και θρησκευτικές λειτουργίες της αρχαίας πόλης. Είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο. Θα το πούμε όταν έχομε την απόλυτη βεβαιότητα΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Βόρδος.

΄΄Το κτίριο ανατολικά καλύπτεται από εκτεταμένο ερειπιώνα, από μεγάλες λιθοπλίνθους της ανωδομής του. Θα απομακρυνθούν με γερανοφόρο, αφού πρώτα αριθμηθούν, αποτυπωθούν λεπτομερώς και αναγνωριστεί η θέση τους στο μνημείο΄΄, ανέφερε ως προς τη συνέχιση των εργασιών.

Σημειώνεται ότι στην ανασκαφή συμμετέχει φέτος και ο καθηγητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρύσανθος Κανελλόπουλος και οι συνεργάτες του. Ο κ.Κανελλόπουλος μάλιστα έχει ενθουσιαστεί επειδή το μνημείο αυτό στην Τραπεζά είναι ένα από τα πρωιμότερα του κορινθιακού ρυθμού.

Κάθε χρόνο απαντώνται ερωτήματα και γεννώνται καινούρια…

΄΄ Η Τραπεζά μας εκπλήσσει κάθε χρόνο διότι είναι ένας χώρος ο οποίος διδάσκει.
Μαθαίνομε διαρκώς από το προϊστορικό παρελθόν της, τις απαρχές της λατρείας στην αυγή των ιστορικών χρόνων, την εξέλιξη των θεσμών μιας πόλης κράτους αλλά και το τέλος της. Και κάθε χρόνο, απαντώνται ερωτήματα αλλά γεννώνται και καινούρια΄΄, κατέληξε ο επικεφαλής των ερευνών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της ανασκαφικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr