background img
banner
banner

«Βόλτα» ιστορίας από το 4500 π.Χ. στο… σήμερα

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ “ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ” ΜΕ ΤΟΝ… ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

Μία όμορφη και γεμάτη ιστορικά συναισθήματα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Η Πολιτιστική Ομάδα των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Αιγίου “αναζήτησε” τα “Ιερά του Αρχαίου Αιγίου” αλλά και τις θέσεις που είχαν στην αρχαιότητα, όπου σύμφωνα με τη μαρτυρία του περιηγητή Παυσανία, υπάρχουν και “φιλοξενούνται” σε δεκάδες σημεία, γνωστά ή όχι, στην Αιγιάλεια.

Στην εκδήλωση μίλησαν ως κεντρικοί ομιλητές, ο αρχιτέκτονας και πρώην αντιδήμαρχος Λεωνίδας Μαυρουδής, αλλά και ο αρχαιολόγος Ανδρέας Γ. Βόρδος, οι οποίοι ανέπτυξαν στους μικρούς και μεγάλους “μαθητές” που παραβρέθηκαν στον χώρο, τις συνθήκες και τον βίο των ανθρώπων της παλαιάς εποχής, όπως υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Αγγελόπουλος. Η βραδιά ξεκίνησε με μία όμορφη και εμπεριστατωμένη (από κάθε άποψη) τοποθέτηση του φιλολόγου και διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, ενώ αμέσως μετά, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Στη συνέχεια ο Τοπογράφος – Μηχανικός Λεωνίδας Μαυρουδής ανέπτυξε τη γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της παραλιακής ζώνης του Αιγίου. Ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ήταν η ανάπτυξη της ύπαρξης αρχαίων μνημείων στην ευρύτερη περιοχή και πόσο αυτή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης, στα βάθη των αιώνων. Σημαντικά κείμενα που προβάλλουν την ιστορία του τόπου από το 4.000 π.χ. μέχρι και σήμερα, ανέγνωσαν οι μαθητές Δωροθέα Ανδριακοπούλου, Ελένη Αντωνοπούλου, Μαρία Αντωνοπούλου, Κώστας Βαγγελάτος, Θάνος Βασιλείου, Άλεξης Ζαφειρόπουλος και Νίκος Σταθακόπουλος.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Ο περιηγητής Παυσανίας ανέδειξε την Ιστορία του τόπου μας”

Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή την ιδιαίτερη και πολύ σημαντική εκδήλωση που διοργανώνεται από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου και συγκεκριμένα από τη Β΄ Τάξη. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό που είπε ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Παυσανίας έψαχνε το θείο και ανέφερε το θείο πολύ συχνά. Και είναι μία μεγάλη αλήθεια. Οι ναοί της χώρας, όποιος χρονολογίας και αν δημιουργήθηκαν, στηρίχτηκαν πάνω στο θείο δόγμα, ότι ο αληθινός Θεός, είναι Εκείνος που μας δημιούργησε. Οι ναοί της Αρχαίας Ελλάδας, έγιναν η βάση των θρησκευτικών ναών όλου του τόπου. Ο περιηγητής Παυσανίας ανέδειξε την Ιστορία του τόπου μέσα από τα κείμενα του και τις επισκέψεις του”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, χαιρετίζοντας την μαθητική εκδήλωση της χθεσινής ημέρας, κάνοντας έναν εύστοχο συσχετισμό της αρχαίας Αιγιάλειας με την μεταγενέστερη.

Δήμαρχος: “Εμείς οι Αιγιαλείς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι”

Μιλώντας στη μαθητική κοινότητα, ο δήμαρχος Αιγιάλειας και αφού απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους όσους βρέθηκαν στην σημαντική “γιορτή” των “Αρχαίων του Τόπου”, τόνισε: “Λέγεται ότι ο λαός που δεν ξέρει την ιστορία του, δεν μπορεί ποτέ να χαράξει το μέλλον του με αισιοδοξία. Αυτό είναι μία αλήθεια που το επιβεβαιώνει η σύγχρονη πραγματικότητα.
Σε τούτο τον τόπο που ζούμε, υπήρξε ένα κλέος, μία δόξα αιώνων. Οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως “κόρην οφθαλμού” την Ιστορία του τόπου μας. Εμείς, ο σύγχρονος κόσμος της Αιγιάλειας, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τις συνθήκες προόδου που θα συναντήσουμε στο μέλλον. Είναι πολύ αξιόλογο, ότι ένας φορέας παίρνει μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία. Ας αποτελέσει ένα παράδειγμα για κάθε φορέα, για κάθε σύλλογο ή για κάθε σχολείο” επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος.

Σπουδαία αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα

Η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών της Πολιτιστικής Ομάδας του 2ου Λυκείου ήταν μία χρονοβόρα προσπάθεια από κάθε άποψη την ιστορία της πόλης και συγκεκριμένα την ανάδειξη των ιερών του αρχαίου Αιγίου και την αναζήτηση της θέσης τους σύμφωνα με τις μαρτυρίες του μεγάλου περιηγητή της αρχαιότητας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Ανδρέας Γ. Βόρδος “καθήλωσε” στην κυριολεξία τους μαθητές αλλά και τους γονείς που βρέθηκαν στην εκδήλωση, κάνοντας αναφορές από γραπτές μαρτυρίες που έχουν βρεθεί ανά τα χρόνια, αλλά και από διάφορα αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα που έχουν έρθει κατά καιρούς, στο “φως” των ανασκαφικών προσπαθειών.

Έντεχνες μουσικές…

Η όμορφη εκδήλωση, έκλεισε με μία ευχάριστη “νότα” από την πενταμελή μαθητική ορχήστρα που “συγκροτήθηκε” για την συγκεκριμένη εκδήλωση και μόνο.
Οι τραγουδιστές, απέδωσαν σε συνοδεία πιάνου, τέσσερα πασίγνωστα έντεχνα τραγούδια, δημιουργώντας μία νότα αισιοδοξίας όπου ο κόσμος πραγματικά… απόλαυσε.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, η εικαστική σχεδίαση των νομισμάτων αλλά και των εικόνων που παρουσιάστηκαν στο slide της δράσης, ήταν από τον μαθητή – καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελο Ασημακόπουλο.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr