background img
banner
banner

ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η ανασκαφή

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ – ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ “ΠΙΕΣΕΙΣ” ΕΤΩΝ…

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τραπεζάς στο χωριό του Κούμαρη τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, δίνει μεγάλες κοινωνικές και αρχαιολογικές “συγκινήσεις” αλλά ταυτόχρονα, ανεβάζει το πολιτιστικό “prestige” της Αιγιάλειας αλλά και την επισκεψιμότητά της, κατακόρυφα. Οι εργασίες της φετινής ανασκαφής και η προσπάθεια ανάδειξης νέων ευρημάτων έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με τον αρχαιολόγο Ανδρέα Βόρδο και την επιστημονική του ομάδα να δίνουν ήδη τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να έρθουν στο “φως” καινούρια στοιχεία.

Συνεργασία με Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους

Η φετινή ερευνητική περίοδος άρχισε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις αρχές Οκτωβρίου. Η ανασκαφή ξεκίνησε από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη και τον προϊστορικό οικισμό, στο σημείο δηλαδή που είχε επικεντρωθεί η έρευνα κατά το τέλος της περσινής χρονιάς. Ο Ανδρέας Βόρδος που ηγείται της ανασκαφής, θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με Ιταλούς συναδέλφους του, από τα Πανεπιστήμια του Ούντινε, της Τεργέστης και της Βενετίας, ενώ επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας είναι η καθηγήτρια Αιγαιακής αρχαιολογίας ElisabettaBorgna. Στις φετινές δράσεις θα συμμετέχουν επιπλέον και λέκτορες Πανεπιστημίων, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και η ανθρωπολόγος OliviaJones του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Ταυτόχρονα, θα εργάζεται καθημερινά και το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό, ανθρώπινο δυναμικό από την τοπική κοινότητα αλλά και άλλες κοντινές περιοχές.

Οι ιδιοκτήτες στο πλευρό της ερευνητικής προσπάθειας

Μεγάλη είναι και φέτος, η συμβολή των διαφόρων ιδιοκτητών που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον κ. Βόρδο και τις επιστημονικές του ομάδες, συνεχίζοντας να λειτουργούν πολύ θετικά στην κάθε προσπάθεια ανάδειξης του χώρου. Σε ανάλογη ερώτηση του Protionline.gr, ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ανάφερε: “Η ανασκαφή σε αυτά τα σημεία δεν γίνεται σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις. Πραγματοποιείται εντός καλλιεργούμενων ιδιοκτησιών και με την άδεια των ιδιοκτητών. Οι Ανδρέας Φιλιππόπουλος, Παναγιώτης Ρούβαλης, Σπύρος Φιλιππόπουλος και ο αείμνηστος πλέον, Σπύρος Αναστασόπουλος, έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση. Είναι πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την σημασία της έρευνας, σέβονται τη δουλειά μας και μαθαίνουν μαζί με εμάς, τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας. Οι συνεργάτες μου και εγώ είμαστε ευγνώμονες απέναντί τους” τόνισε ο κ. Βόρδος.

Σε ποια σημεία θα επικεντρωθεί η έρευνα

Φέτος ερευνάται ο θάλαμος του τάφου 10, όπως αποκαλείται. Οι μυκηναϊκοί τάφοι στην περιοχή της Τραπεζάς είναι θαλαμοειδείς, λαξευμένοι δηλαδή, υπόγειοι, στον φυσικό μαλακό βράχο. Φιλοξενούν ταφές γενεών, από τις αρχές του μυκηναϊκού κόσμου τον 15ο αιώνα π.Χ. έως το τέλος του, τον 11ο αιώνα π.Χ. Ο τάφος 10 (ο οποίος ερευνάται φέτος) είναι ο μεγαλύτερος και βαθύτερος όλων των προηγούμενων. “Είμαστε ακόμη στην αρχή και δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο. Ασφαλώς, αναμένουμε πολύ σημαντικά κτερίσματα. Στον γειτονικό του τάφο (8) βρήκαμε πρόπερσι τα ακέραια χάλκινα μυκηναϊκά ξίφη. Παράλληλα όμως είναι σε εξέλιξη και εξειδικευμένες έρευνες που αφορούν όχι μόνο στα κτερίσματα, στα έργα τέχνης, την προέλευση και την τεχνολογία τους, αλλά και σε αυτό που αποκαλούμε αδόκιμα «ανθρωπολογικό υλικό», τα οστά δηλαδή των ανθρώπων που με οδύνη κηδεύτηκαν και ενταφιάστηκαν εκεί”, επισημαίνει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.

Στην προσπάθεια αναζήτησης των πληθυσμών του παρελθόντος

“Τα τελευταία χρόνια στέλνονται δείγματα οστών για ανάλυση DNA στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας MaxPlank του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Συνεργάτης μου είναι ο καθηγητής PhilippeStochammer, κορυφαίος στο είδος του. Ένας από τους στόχους αυτής της ανθωπολογικής έρευνας είναι να διερευνήσει συγχρόνως τις κοινωνικές δομές και την κινητικότητα στην Αχαΐα από την αυγή των μυκηναϊκών χρόνων έως το τέλος τους, με αιχμές επιστημονικών μεθόδων και την κατάλληλη ενσωμάτωση αυτών των μεθόδων στο αρχαιολογικό και ιστορικό πλαίσιο, προκειμένου να αποκτήσουμε νέα πολύπλευρη γνώση για το παρελθόν των ανθρώπινων πληθυσμών. Μέσα από την έρευνα αυτή, ελπίζουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική των ανθρώπινων κοινωνικών δομών, την κινητικότητα και την αλληλεπίδραση” τονίζει ο κ. Βόρδος.

Σκοπός της ανάλυσης αυτής, θα είναι να διακριβωθεί η ενδεχόμενη συγγένεια αίματος μεταξύ των νεκρών του οικισμού αλλά και εκάστου τάφου στη νεκρόπολη της Τραπεζάς και η πιθανότατα έτσι θα προσδιοριστεί η φυλετική – εθνική καταγωγή των ανθρώπων που κηδεύτηκαν σε αυτό το σημείο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έρευνα στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου και στην θέση της αγοράς της αρχαίας πόλης.

 

Οι Ρύπες έρχονται στο “φως”

“Μέχρι πρότινος έλεγα και λέγαμε για την «Τραπεζά», έτσι αόριστα. Σήμερα όμως μετά από τόσα χρόνια συστηματικής έρευνας και διαπιστώνοντας πλέον το μέγεθος του όλου, την σημασία και την αξία των μνημείων στο σύνολό τους, την χωροταξία τους, πρέπει να μιλάμε και να αναφερόμαστε στις Ρύπες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος και εξηγεί: “Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες πόλεις της Αχαΐας, άμεσα γειτονικής του Αιγίου, με μνημεία σωζόμενα σε εντυπωσιακό βαθμό διατήρησης και κυρίως, με μια συνέχεια από τους προϊστορικούς χρόνους και σταδιακά μέχρι την ανάδυση των πόλεων – κρατών των ιστορικών χρόνων. Η ανασκαφή φέτος, θα συνεχιστεί στα κτίρια της αγοράς, νότια του ανδήρου των ναών. Θα συμμετάσχουν όλοι οι συνεργάτες μου, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, μηχανικοί, σχεδιαστές. Είμαστε πολλοί και συνεργαζόμαστε υποδειγματικά” κατέληξε ο κ. Βόρδος.

Δρομολογούνται οι επισκέψεις

Να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο κατά την περίοδο των ανασκαφών, επισκέπτονται τον χώρο ομάδες από Ελληνικά Ιδρύματα, αρχαιολογικές Σχολές και ερευνητές ή μέλη συλλόγων. Αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί και φέτος και αυτές τις ημέρες, καθορίζονται οι ημερομηνίες επίσκεψης.

Τέλος σημειώνεται ότι, μετά από πολλά χρόνια επίμονων οχλήσεων και αναμονής, βελτιώθηκε ο αγροτικός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, με τσιμεντόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του. Απομένει πλέον μόνο ένα μικρό κομμάτι για την ολοκλήρωση του συνολικού έργου οδόστρώσης, κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ και την επισκεψιμότητα και την ευκολία πρόσβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr