background img
banner
banner

1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024

ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ «ΖΩΗ ΨΑΡΡΟΥ»

Θετική συναστρία επετείων: Εκατόν εβδομήντα χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Περεσιάδη (Μεσορρούγι Αχαΐας 1854), εκατόν τριάντα ένα από την παρουσίαση του θεατρικού έργο του Η Γκόλφω (Ακράτα 1893) και τριάντα χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας «Ζωή Ψαρρού», το 1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 εκκινεί. Υλοποιεί δε την πρώτη δράση του, συνεργαζόμενο με την Πινακοθήκη, έχοντας από κοινού αναθέσει στον Ακρατινό εκ πατρός, εικαστικό και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μάριο Σπηλιόπουλο, τη συγκρότηση και επιμέλεια μιας ομαδικής έκθεσης, αφιερωμένη στη μυθική ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, το δράμα της οποίας εξακολουθεί να τέρπει και να συγκινεί το πανελλήνιο.

Η Γκόλφω, ισχυρό brand name…

Με σύγχρονους όρους θα λέγαμε ότι η Γκόλφω είναι ένα ισχυρό brand name, που μπορεί να επανασυστηθεί με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση εξ αιτίας της ευρείας αποδοχής της και της μέχρι τώρα πετυχημένης πορείας της στο θεατρικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας ήδη από το μακρινό 1893.

Η Γκόλφω σαν έτοιμη από καιρό θα μιλήσει με ευθύτητα και θάρρος για τα πάθη του έρωτα• θα αφηγηθεί τους καημούς της ζωής• θα αφουγκραστεί τη Φαίδρα και θα μοιραστεί τις σκέψεις της με τη συνομήλική της Ιουλιέτα• θα σκανδαλιστεί από τη συμπεριφορά της Μαρκησίας ντε Μερτέιγ• θα συνομιλήσει με τη Σόνια και τη Νίνα• θα μελαγχολήσει βλέποντας τη Μπλανς Ντυμπουά να καταφτάνει, σύροντας σε μια βαλίτσα τα απολειφάδια της ζωή της. Θα δει ξένους ματωμένους γάμους. Θα προβληματιστεί για τα μελλούμενα και τα δυσερμήνευτα σημεία των καιρών• θα απογοητευτεί• θα πεισμώσει και θα μεταμορφωθεί σε τόπο φιλόξενο και βήμα ανοιχτό, για να ειπωθούν γνωστές και άγνωστες, παλαιές και νέες ιστορίες ανώνυμων και επώνυμων πρωταγωνιστών, άλλοτε ευφρόσυνες και άλλοτε ζοφερές, που οι άνθρωποι στο άκουσμά τους αγάλλονται, μελαγχολούν, προβληματίζονται, αντιδρούν.

Και ο Τάσος, θύτης και θύμα της αγάπης, δεν θα πάψει να πασχίζει να βρει ξανά την ισορροπία του σε αυτή την αιώνια πάλη, όπου ο έρως ανίκατε μάχαν΄΄.

Με την ελπίδα να γίνει θεσμός

Το 1ο Φεστιβάλ Γκόλφω 2024 ξεμυτά και ξεκινά τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, ελπίζοντας να καταστεί θεσμός μέσα στα επόμενα χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλ’ έχοντας βαθιά εκτίμηση για το παρελθόν ως πολύτιμη παρακαταθήκη, που θα κατευθύνει τα βήματά του.

Μια καινούργια προσπάθεια για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την ευζωία και το περιβάλλον, εκκινεί από τα χωριά του θρυλικού Χελμού –έχοντας για όνομα την αθάνατη ηρωίδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη– και απλώνεται ως τα παράλια της Βορείου Πελοποννήσου, καλώντας πόλεις, κωμοπόλεις, πολίσματα και οικισμούς της Αιγιαλείας και της Αχαΐας γενικότερα, να λάβουν μέρος σε αυτή την πανήγυρη της ζωής και των τεχνών.

Πληροφορίες: Εγκαίνια: 10 Αυγούστου 2024, Ώρα: 20:30. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας-Τρίτης, από τις 20:00- 23:00. Τηλ.: επικοινωνίας: Mάριος Σπηλιόπουλος: 6944449844 / Βασίλης Μπούτος: 6944227740.

Οι εικόνες των 22 έργων βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://golfofestival.gr/gr/press/
www.golfofestival.gr / [email protected]


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr