background img
banner
banner

Το Πεδίον του Άρεως… πλημμυρίζει με εμπνεύσεις της Αιγιάλειας!

ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ

Αιγιώτικο «χρώμα» έχει φέτος το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνεται στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, από τις 6 ως τις 22 Σεπτεμβρίου. Τρεις Αιγιαλείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους, τα υπογράφουν και μοιράζονται με τους αναγνώστες τους σκέψεις και… συγγραφικά μυστικά. Η πολυγραφότατη Αναστασία Ευσταθίου, ο πολλά υποσχόμενος ποιητής Βασίλης Ψαρράς και η βραβευμένη Κωνσταντίνα Κιζήλου… ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Protionline.gr και μιλούν για το συγγραφικό τους έργο.

Ο «Σταθμάρχης» της Αναστασίας Ευσταθίου

΄΄Το ετήσιο φεστιβάλ βιβλίου στην Αθήνα είναι αναμφίβολα η γιορτή της ανάγνωσης και της ενημέρωσης για τη βιβλιοπαραγωγή. Τα περίπτερα των εκδοτικών οίκων εκθέτουν τους νέους τίτλους μαζί με τους παλιούς. Οι δημιουργοί συναντούν τους αναγνώστες τους και συνομιλούν για τη συγγραφή.
Οι υπογραφές είναι η αφορμή για τέτοιες συναντήσεις με το αναγνωστικό κοινό΄΄, επισημαίνει η κ. Ευσταθίου που συνομίλησε με φίλους του βιβλίου, το απόγευμα της Παρασκευής, βρισκόμενη στο περίπτερο του αιγιώτικου εκδοτικού οίκου «Ηδύφωνο» της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου.

Εκεί βρίσκονταν τα βιβλία της «Ο Σταθμάρχης» καθώς και άλλα αγαπημένα των παιδιών και όχι μόνο.

Η ίδια ωστόσο έχει διπλή χαρά και τη μεταφέρει στo Protionline.gr: ΄΄Κάποια από τα παιδικά βιβλία που έχουμε δημιουργήσει με το Ηδύφωνο, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας που θα πραγματοποιήσει η κ. Ρομπόλη, θα παρέχουν τη δυνατότητα σε άτομα με τύφλωση ή κώφωση (και γενικώς ειδικές ανάγκες) να μπορούν να τα αναγνώσουν, αφού θα φέρουν ειδική γραφή, έτσι ώστε ανάλογα με την πάθηση που έχει ο εκάστοτε αναγνώστης του βιβλίου, να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ειδική έκδοση για να το διαβάσει μόνος του΄΄, επισημαίνει.

Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές για την κ. Ευσταθίου. Από το 1999 που εξέδωσε το 1ο της βιβλίο, ξύνει ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της. Ξεπροβοδίζει τα γραπτά της στον Τύπο, σε συνέδρια, πο­λιτιστικές δράσεις, ιστορικά δρώμενα, ψηφιακές πλατφόρμες και δικτυακούς τόπους.

Παρουσιάζει τα βιβλία της παντού όπου υπάρχουν βιβλιοφάγοι: σχολεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες τέχνης, κέντρα πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τις Μαγικές της Βιβλιοαποδράσεις συμμετέχει σε βιωματικά σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τομέα τον οποίο υπηρετεί. Έχει βραβευτεί πολλάκις και δεν σταματά να εμπνέεται και να γράφει…

Ως προς το ποιο είναι το επόμενο συγγραφικό της βήμα, η κ. Ευσταθίου είπε ότι είναι σε έναν μόνιμο συγγραφικό οίστρο και αυτή την εποχή δουλεύει το αμέσως επόμενο βιβλίο της, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιστορία που θα εξελίσσεται στην περιοχή της Αιγιάλειας και μέσα από τις φιγούρες και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, αλλά και τις τοποθεσίες που θα διαδραματίζεται το έργο, θα αναδεικνύει σε κάθε επίπεδο την ιστορικότητα, τη δυναμική και την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Ποιήματα του Βασίλη Ψαρρά στον «Αστυναύτη»

Την Παρασκευή, οι εκδόσεις Ιωλκός φιλοξένησαν τον Αιγιώτη Βασίλη Ψαρρά, που υπέγραψε το βιβλίο του με τίτλο «Αστυναύτης». Ο ίδιος ευχαριστεί στον εκδότη Κωνσταντίνο Ι. Κορίδη για την εμπιστοσύνη του. Ο Αστυναύτης αποτελεί τη δεύτερη ποιητική συλλογή του και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2023 από τις Εκδόσεις Ιωλκός, ενός σημαντικού εκδοτικού οίκου με 62 χρόνια παρουσίας, βιβλία και ποιητικές συλλογές να έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία, Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. ΄΄Είχα την χαρά και την τιμή να εμπιστευτεί το έργο μου ο εκδότης Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης, και το τελικό αποτέλεσμα με χαροποίησε και αισθητικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως φέτος στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως , ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου βραβεύει τις Εκδόσεις Ιωλκός για την υψηλή τυπογραφική αισθητική τους στον χώρο του βιβλίου. Η παρούσα ποιητική συλλογή κάνει μια πιο εμφανή στροφή στην σχέση σύγχρονης τέχνης και ποίησης΄΄, αναφέρει στo Protionline.gr ο Αιγιώτης ποιητής.

«Τι περιλαμβάνει ο Αστυναύτης; Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο;», ήταν τα επόμενα ερωτήματα, με τον δημιουργό να απαντά: ΄΄Ο Αστυναύτης αποτελεί ένα προσωπικό σύμμειγμα που γεννήθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, υπήρξε ως λέξη μέσα μου, μια θολή αφετηρία που πήρε σταδιακά το σχήμα της. Στην συλλογή αυτή, ο πλάνητας-ναύτης ταξιδεύει εντός του, αποτελεί πιθανώς μια δομική μονάδα ονειροπόλησης σε μια πόλη-ορυκτό, που μόλις έσπασε σε μικρά νησιά. Περιπλάνηση, επιπλέουσα συνθήκη, συντεταγμένες από λέξεις. Εκείνο το γράμμα ν στο ενδιάμεσο της λέξης γίνεται πρίσμα θέασης του κόσμου – την ίδια στιγμή επιπλέουσα βάρκα, φτερά πουλιού στον ορίζοντα, χέρια προς τον ουρανό, σημάδι ενεργοποίησης εν κινήσει, αυτοσχέδια κεραία πάνω σε ταράτσα. Αντιλαμβάνομαι τα ποιήματα αυτά ως νησίδες. Σταδιακά κάνουν εμφανές ένα αρχιπέλαγος από μνήμες, ανολοκλήρωτες εικόνες, μελλοντικά θραύσματα. Εκείνη η φιγούρα, γίνεται προσωποποίηση του ταξιδιού, της αναμέτρησης με το καιρικό εντός κι εκτός. Συχνά σκέφτομαι την ποίηση ως μια ελάχιστη φωτεινή πηγή μέσα σε ρωγμές εαυτού΄΄.

΄΄Ως καλλιτέχνης, πολύ συχνά στα έργα μου ο πλάνητας (flanerie), η περιπατητική συνθήκη και η πόλη εμφανίζονται τόσο ως έννοιες-αφετηρίες όσο και ως διαδικασίες δημιουργίας. Η πόλη στην συλλογή άλλοτε φαίνεται ως ορυκτό, ως αρχιπέλαγος, και άλλοτε ως λαβύρινθος ή αμνιακό υγρό Ο Αστυναύτηςείναι η δεύτερη ποιητική συλλογή μου με εμφανείς εννοιολογικές γέφυρες με την πρώτη Τούνδρα (Εκδόσεις Πηγή, 2017). Στο τωρινό βιβλίο, πραγματοποιώ πιθανώς και μια πιο συνειδητή στροφή προς την οπτική ποίηση, γεφυρώνοντας το ποίημα και με χαρακτηριστικά των έργων μου – κάποιος/αλοιπόν εδώ θα δει ποιήματα-ερμαϊκές στήλες, προοπτικές τοπίων, σχηματικές σκέψεις και σημεία στίξης ως νέες παρτιτούρες, ποιήματα-χειρονομίες. Σαράντα τέσσερα ποιήματα έτοιμα να αναμετρηθούν με τα κύματα, μια ψυχοσεισμική ακολουθία΄΄, προσθέτει ο κ. Ψαρράς.

Η πρώτο ευκαιρία επαφής με κόσμο στην υπογραφή αντιτύπων την περασμένη Παρασκευή είναι ουσιαστικά κάτι που προετοιμάζει το έδαφος για την επερχόμενη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, το Σάββατο Οκτωβρίου στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. ΄΄Εκεί, θα έχω την χαρά και τιμή να μιλήσουν για τον Αστυναύτη, οι Αντώνης Βολανάκης (εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών), Σταμάτης Πολενάκης (ποιητής και συγγραφέας) και Αγγελική Σπυροπούλου (Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) με την παρουσία του Κωνσταντίνου Ι. Κορίδη (Εκδόσεις Ιωλκός). Τους επόμενους μήνες (φθινόπωρο-χειμώνας 2024-25) η δεύτερη στάση είναι βεβαίως το Αίγιο΄΄, αναφέρει ο εικαστικός και πανεπιστημιακός κ. Ψαρράς που μας εντυπωσιάζει με το δεύτερο βιβλίο του.

Η Κωνσταντίνα Κιζήλου “Στα μυστικά του αόρατου κόσμου”

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Κιζήλου ζει στην Ακράτα Αχαΐας, είναι δασκάλα και νηπιαγωγός. Στη θητεία της στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έγραψε δύο βιβλία: «Το ποτάμι μας ο Κράθης» και «Το θέατρο της αρχαίας Αιγείρας», καθώς και τα ελληνικά κείμενα για τους μύθους του Χελμού, που εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα της σε εφημερίδες της Αχαΐας και κάποια κείμενα στο περιοδικό «Δευκαλίων» στην Αθήνα. Επίσης έχει λάβει βραβεία σε διαγωνισμούς: 2008: Διήγημα: «Ερωτική Χίμαιρα», συλλογή: «Τα πρώτα δώδεκα βήματα», εκδόσεις Ελευθερουδάκη 2019: Διήγημα: «Στον απόλυτο βυθό», συλλογή «Κέφαλος». 2020:Διήγημα:«Χωρίς χρόνο», πνευματικοί ορίζοντες Λεμεσού. Ποίημα: «Ταξίδεψα», συλλογή «Κέφαλος». Αφήγημα: «Μια μεθυστική περίοδος», συλλογή: «Μένουμε σπίτι», εκδόσεις Ωκεανός. Ποίημα: «Μια ατέλειωτη φυγή…» εκδόσεις «Κοράλλι». 2021: Διήγημα: «Η αρχέγονη πραγματικότητα της νύχτας», Πετρίδειο Ίδρυμα, εκδόσεις Ζωή και Τέχνη. 2023:Εκδόθηκε η τριλογία της: «Στα μυστικά του αόρατου κόσμου» από τις εκδόσεις Ηδύφωνο. Τον Οκτώβριο του 2023 η Καθημερινή στο ένθετο Τέχνες δημοσίευσε συνέντευξή της με θέμα την τριλογία της. 2024:Εκδόθηκε η συλλογή ερωτικών διηγημάτων με τίτλο: Ερωτικές Ψευδαισθήσεις από τις εκδόσεις Ηδύφωνο.

Η ίδια αναφέρει στο Protionline.gr για την τριλογία: Το ΄΄Στα μυστικά του αόρατου κόσμου΄΄ είναι ένα εσωτερικό περιβάλλον δράσης και απόδρασης από τις μάχες και τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας. Η ερμητικά κλειστή πόρτα μιας χαμένης παιδικότητας, της δικής μας παιδικότητας, τρίζει στο άνοιγμα και με οδηγό τις λέξεις επιστρέφουμε στο δικό μας παρελθόν που είχε μύθους, όνειρα, σκοτάδι και φως… Ένας ρυθμικός βηματισμός στην περιουσία της παιδικής ηλικίας. Η τριλογία ιχνηλατεί τη δυναμική αυτού που χάσαμε, ξορκίζει και μηδενίζει το αρχαιότερο συναίσθημα του ανθρώπου, τον φόβο, και μας φανερώνει κρυμμένους δρόμους που οδηγούν στην ελπίδα και ίσως να είναι ο μυστικός δρόμος για την ομορφιά των αναμνήσεων από το μέλλον….΄΄.

΄΄Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο ΄΄Ερωτικές Ψευδαισθήσεις΄΄ είναι μια βουτιά στα ιλιγγιώδη βάθη της ανθρώπινης ψυχής στα θέματα του έρωτα και των ψευδαισθήσεων που δημιουργεί. Γιατί το μυστήριο του έρωτα ξεπερνά όλες τις βεβαιότητες για τα υπόλοιπα θέματα. Αλλά στην τελική τι μας πληγώνει; Ο Έρωτας ή το πρόσωπο που του προσδώσαμε τα χαρακτηριστικά του έρωτα;
Τι μας ρίχνει αμαχητί στην αγκαλιά του άλλου, στην αγκαλιά μιας επερχόμενης ήττας; Ποτέ δεν ξέρουμε απόλυτα τι μας πλήγωσε ή τι έφερε το τέλος… τι γεύση είχε η φθορά… Πώς άλλαξε η γλύκα… πώς ο χτύπος στη θέση της καρδιάς έγινε ξένος…. Και όλα αυτά αφού ο έρωτας είναι ταξιδευτής, δεν πιάνει ποτέ λιμάνι… γιατί τα σκαριά στα λιμάνια αργοπεθαίνουν..

Όμως πάντα υπάρχει ένας μυστικός κόσμος εκεί όπου ο έρωτας χαμογελάει παίζοντας σκάκι με τον χρόνο. Φτάνει να είσαι καλός στο σκάκι και να αργήσει να τελειώσει η παρτίδα…΄΄, προσθέτει η συγγραφέας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr