background img
banner
banner

Το τρίπτυχο που διαφημίζει την Αιγιάλεια σε όλη την Ελλάδα!

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Ζούμε σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Στο νέο πλαίσιο που φαίνεται να διαμορφώνεται η Αιγιάλεια διεκδικεί τη δική της θέση μέσα από δράσεις και έργα που προάγουν τα γράμματα και την τέχνη. Έτσι, μετά τον χειμώνα της πανδημίας, εμφανίζεται δυναμικά η άνοιξη του πολιτισμού, που είναι ικανή να μας πάει σαν περιοχή αρκετά βήματα μπροστά. Γι’ αυτό διάλεξα να παρουσιάσω τρεις τέτοιες δράσεις που πραγματικά ξεχωρίζουν και προβάλλουν την Αιγιάλεια σε πανελλήνια κλίμακα.

Αρχικά είναι το βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου 1935- 2015» που επιμελήθηκαν οι δυο εξαίρετοι Φιλόλογοι Γιώργος Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Στούρας. Ένα σπουδαίο βιβλίο για την ιστορία του εργατικού κινήματος στον τόπο μας, μέσα από το οποίο όμως ξεπηδά η ίδια η ιστορία του Αιγίου.

Μέσα από τα καλογραμμένα κείμενα ο αναγνώστης περιδιαβαίνει στα μονοπάτια της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου μας και γίνεται συμμέτοχος της μεγάλης έρευνας που έκαναν οι συγγραφείς. Ένα ογκώδες βιβλίο που όμως διαβάζεται ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος και αποτελεί απόκτημα για την πόλη. Ένα μεγάλο τμήμα του, σχεδόν πενήντα σελίδες, για τις τοπικές βιομηχανίες αλλά και την αποβιομηχάνιση του Αιγίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γίνεται για πρώτη φορά.

«Το βιβλίο αυτό έχει ακαδημαϊκές αρετές και ανήκει στις βιβλιοθήκες όλων των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων» όπως τόνισε στην παρουσίασή του ο καθηγητής ιστορίας κ. Δουκάκης. Και είναι πράγματι το πρώτο βιβλίο αυτού του είδους στην Ελλάδα, αποτελώντας οδηγό για ανάλογες προσπάθειες ενώ ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τη διδασκαλία του σε Πανεπιστημιακά Τμήματα! Η διάθεσή του γίνεται δωρεάν από το Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Ακολουθεί η έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο, μια σπουδαία συλλογή του Αιγιώτη μουσικοσυνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου. Πρόκειται για μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση που διαφημίζει τον τόπο μας καθιστώντας το Αίγιο σημείο αναφοράς. Η εξαιρετική οργάνωσή της από τη Μουσικολόγο Άσπα Παπαδημητρίου προσφέρει προοπτικές για τη μετατροπή της σε Μουσείο που θα αποτελέσει στολίδι για την περιοχή μας. Η επισκεψιμότητα της έκθεσης στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου από εκατοντάδες μαθητές αλλά και το ενδιαφέρον που εκφράζεται από όλη την Ελλάδα προμηνύουν μια λαμπρή πορεία στο μέλλον που αξίζει να προβληθεί και να υποστηριχθεί απ’ όλους τους τοπικούς φορείς.

Το τρίτο σημαντικό γεγονός, σε χρονολογική σειρά, είναι η πρόσφατη έκδοση του νέου βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου με τίτλο «Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα» από τις εκδόσεις «Κάκτος». Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την εικοσάχρονη συντροφική σχέση της πρώην μοναχής Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου από τα Χαλκιάνικα με τον μεγάλο ήρωα της επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το βιβλίο αυτό της Ακρατινής συγγραφέως με τα πολλαπλά βραβεία και τις διακρίσεις για τα παιδικά της βιβλία, έρχεται επάξια να κερδίσει μια σημαίνουσα θέση στην ελληνική λογοτεχνία.
Και αυτό γιατί είναι σπάνια τα αναγνώσματα για τη θέση της γυναίκας το 19ο αιώνα ενώ και οι τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές για τα γεγονότα του 1821 σε τοπικό και εθνικό επίπεδο του δίνουν ευρύτερες διαστάσεις. Ήδη εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον για την παρουσίαση του βιβλίου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και η εκδοτική του επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Η σημαντική δική μας συγγραφέας έδωσε τον καλύτερό της εαυτό ερευνώντας και γράφοντας με μοναδική λογοτεχνική μαεστρία στους δύσκολους μήνες της καραντίνας.

Η ηρωίδατης, η Μαργαρίτα, μετατρέπεται σε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια και τολμώ να προβλέψω ότι το βιβλίο αυτό έχει αρετές και βάσεις για ένα σενάριο μιας πετυχημένης ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας!

Να λοιπόν πώς η Αιγιάλεια βγαίνει μπροστά και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο «όπλο» του τόπου μας και σ’ αυτό οφείλουμε να πιστέψουμε και να επενδύσουμε.

Πίσω του υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες και άνθρωποι που αγαπούν και υπηρετούν με πάθος την τέχνη τους και κάνουν τη διαφορά.
Οι δρόμοι που χαράζουν με το έργο τους είναι πρωτοποριακοί και τοποθετούν την Αιγιάλεια ξανά στο χάρτη του πανελλήνιου ενδιαφέροντος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr