background img
banner
banner

ΝΑΝΣΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΡΑΣ: Το ζευγάρι που διαπρέπει στις τέχνες και την ζωή

Είναι δύο νέοι άνθρωποι με αρκετά μεγάλο ταλέντο και πρωτίστως… καλλιτεχνικές και πολιτιστικές “ιδιαιτερότητες”. Οι Αιγιώτες Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλης Ψαρράς, έχουν καταφέρει να ενώσουν εκτός από τις ζωές τους, και τις δημιουργικές τους δυνάμεις και δραστηριότητες, κάνοντας ένα ικανό “μείγμα” που ισορροπεί ανάμεσα στην Εικαστική παρέμβαση, την Εικόνα και τον Ήχο, την Ζωγραφική και την Μεταξοτυπία, μέσα από τον “φακό” μιας… φωτογραφίας. Την φωτογραφία της κοινής ζωής τους.

Το ενδιαφέρον “αποτέλεσμα” της ένωσής τους σε κάθε επίπεδο, και στην πορεία της ζωής αλλά και των κοινωνικών ταλέντων τους, έχει φέρει ενδιαφέρουσες εικαστικές προσεγγίσεις και σε παλαιότερες συνεργασίες τους με διάφορους φορείς και συλλόγους, αλλά και στα “Πριμαρόλια” της γειτονικής πόλης των Πατρών που διεξάγονται αυτές τις ημέρες και αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο δραστηριοτήτων με καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις. Η συνέχειά τους, ως ζευγάρι, δείχνει ότι θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα από τις ήδη υπάρχουσες κοινές “κατακτήσεις” τους σε καλλιτεχνικό επίπεδο μέχρι τώρα, γιατί είναι δύο καλλιτέχνες που δεν “εφησυχάζονται” ποτέ. Το κοινό τους “πλαίσιο” αυτής της περιόδου, είναι αναμφισβήτητα το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, στο οποίο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Οι κώδικες της μαύρης σταφίδας

Το Φεστιβάλ “Πριμαρόλια” προχώρησε ένα ακόμα βήμα στην σύγχρονη εποχή, αλλάζοντας τοποθεσία από το Αίγιο στη Πάτρα και πραγματοποιείται πλέον στην Βίλα Κόλλα του Πανεπιστημίου Πατρών, αποκωδικοποιώντας τους κώδικες της μαύρης σταφίδας μέσα από σύγχρονη τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ και της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το περασμένο Σάββατο 18 Νοεμβρίου στον ανακαινισμένο και ατμοσφαιρικό χώρο της Βίλας Κόλλα, όπου πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του το δυναμικό εγχείρημα του οργανισμού Πριμαρόλια. Φέτος, υπήρξε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, με την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σύμπραξη έφερε επιτυχία

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ Πριμαρόλια είναι η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, που συνεπιμελούνται οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες από το Αίγιο, ο Βασίλης Ψαρράς και η Νάνσυ Χαριτωνίδου, ιδρυτικά μέλη του οργανισμού Πριμαρόλια, με πρόεδρο τον Σωτήρη Μπόλη. Μέσα από την έκθεση τέχνης έχουν προσκαλέσει περισσότερους από 30 καλλιτέχνες από το 2019 έως και σήμερα, από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ιταλία καθώς και προσκεκλημένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης. Επι 4 χρόνια στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια στο Αίγιο (2019-2022) και φέτος στην Πάτρα (2023) συν-επιμελούνται ένα εν εξελίξει καλλιτεχνικό – επιμελητικό πείραμα με διεθνείς συνεργασίες και αφετηρία τις ιστορίες και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας όπου επανανοηματοδοτούνται μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης.

Ποιοι είναι οι Αιγιώτες καλλιτέχνες

Ο Βασίλης Ψαρράς είναι εικαστικός καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η καλλιτεχνική του πράξη συνδυάζει τοποειδικές περιπατητικές performances, εγκαταστάσεις, βίντεο/ψηφιακή τέχνη με την πόλη, την ποίηση και τον πλάνητα (flaneur) να έχουν εξέχουσα θέση στα έργα του. To 2020/21 απέσπασε το βραβείο ARTWORKS, Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ τέχνης, ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, MOMus, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, FILE, Athens Digital Arts Festival, WPA Media, Film and Video Poetry Society, Video Art Miden, ROOMS2013, OutTopias Μουσείο Μπενάκη, International Forum of Performance Art, Prague Quadrennial 2023) και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Είναι Δρ. Τέχνης και Τεχνολογίας του Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (υπότροφος AHRC) με μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες (University of the Arts London) και πτυχίο στις οπτικοακουστικές τέχνες (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Έχει διεξάγει καλλιτεχνική μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) στην πολυμεσική σχέση της περιπατητικής performance, των τεχνολογιών και των Γεω-Ανθρωπιστικών σπουδών με υποτροφία του ΙΚΥ (2017-19). Έχει διδάξει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2016-2019) και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2019-σήμερα), ενώ έχει παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά ως προσκεκλημένος ομιλητής σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι μουσικός με ψηφιακά άλμπουμ στο πεδίο της rock μουσικής. Το 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Τούνδρα (Εκδόσεις Πηγή), ενώ αυτή την περίοδο (Νοέμβριος 2023) κυκλοφορεί η νέα του ποιητική συλλογή Αστυναύτης (Εκδόσεις Ιωλκός, 2023). Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης και του φεστιβάλ του Οργανισμού Πριμαρόλια.

Η Νάνσυ Χαριτωνίδου, σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει αποκτήσει δύο μεταπτυχιακά από το Kingston University London (UK) στον τομέα των Καλών Τεχνών και της Μουσειολογίας. Έχει εργαστεί στην Μεγάλη Βρετανία σε μουσεία και γκαλερί, στους τομείς εκπαιδευτικών/εικαστικών προγραμμάτων, εξυπηρέτησης επισκεπτών και ξεναγήσεων. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί µε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην διοργάνωση και επιμέλεια καλλιτεχνικών δράσεων, φεστιβάλ πολιτισμού και εικαστικών εκθέσεων. Το καλλιτεχνικό της έργο κινείται στις συγκλίσεις ζωγραφικής και μεταξοτυπίας, ενώ σε επίπεδο επιμέλειας έχει αναλάβει επιμέλειες εκθέσεων και εικαστικά projects όπως ενδεικτικά: η αναδρομική έκθεση για το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου «Οι Ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950 – 1960: διάλογος µε τον τόπο του», (2018) σε συνεργασία µε τον Δήμο Αιγιαλείας και το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Πάνου Φειδάκη «Αποτυπώσεις» (2015) // η έκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών Goplacia, TAF: the Art Foundation (2014). Εργάζεται ως εικαστικός εκπαιδευτικός στην εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος και επιμελήτρια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Οργανισμού Πριμαρόλια.Όντας ενεργοί εικαστικοί με εκθεσιακή και επιμελητική πορεία εντός και εκτός χώρας, στόχοι τους για το μέλλον είναι η σύνδεση και η επαφή της κοινότητας (π.χ. της μαθητικής) με μορφές σύγχρονης τέχνης και με καλλιτέχνες που έχουν εγχώρια και διεθνή εμβέλεια. Αρκετές φορές έφεραν καλλιτέχνες, πολιτιστικά ιδρύματα (ADAF, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), ακαδημαϊκούς (UCL, University of the Arts, Goldsmiths – Ηνωμένο Βασίλειο) στο Αίγιο δημιουργώντας μια ενεργή συνθήκη σε μια πόλη που δεν έχει παρελθόν σε τέτοιου είδους πεδία. Οι δράσεις του Φεστιβάλ Πριμαρόλια με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δίνουν έναν τέτοιο τόνο με παιδιά του δημοτικού από το Αίγιο και την Πάτρα να έρχονται σε επαφή με σύγχρονη τέχνη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr