background img
banner
banner

Αυστριακοί ειδικοί για την αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας

ΕΝΤΟΣ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ- Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΤΗΡΑ ”ΣΤΥΓΑ” ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ

Κλειστό παραμένει  για 6η συνεχή μέρα το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μετά την εκδήλωση πρωτοφανούς χιονοστιβάδας που άπλωσε τεράστιο ύψος χιονιού στις εγκαταστάσεις του. Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, ιδίως στο σημείο όπου βρίσκεται κοντά το Αστεροσκοπείο ”Αρίσταρχος”, καταστρέφοντας τις υλικές δομές του αναβατήρα ”Στύγα”. Σε αυτήν την εγκατάσταση βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την απώλεια ανθρώπων να είναι μηδαμινή, χάρη στις μελετημένες και προσεκτικές κινήσεις του προσωπικού του Κέντρου. Παρ’ όλο που οι απώλειες μετρούν μόνο τις υλικές ζημιές, το Χιονοδρομικό Κέντρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας, όταν  ολοκληρωθεί η κατάρριψη της χιονοστιβάδας και  διευθετηθούν όλα τα επιμέρους προβλήματα.

Σε εξέλιξη η κατάρριψη της χιονοστιβάδας

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η επιχείρηση κατάρριψης της χιονοστιβάδας συντονίζεται από Αυστριακούς ειδικούς που προσκλήθηκαν από το Χιονοδρομικό Κέντρο, μέσω της συνεισφοράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του προσωπικού του Κέντρου και του Δήμου Καλαβρύτων, προκειμένου να μελετήσουν την κατάσταση και να  προβούν σε μεθόδους ομαλής πτώσης του χιονιού. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, το περασμένο Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 7 το πρωί μετά από την καθιερωμένη και προβλεπόμενη διαδικασία κατάρριψης χιονοστιβάδας, η οποία εξαιτίας της ακραίας χιονόπτωσης, προκάλεσε αποκόλληση τεράστιων όγκων χιονιού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων το προηγούμενο Σάββατο, ”Κατά την σημερινή(πρωινή), προβλεπόμενη, διαδικασία, κατάρριψης χιονοστιβάδων που δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς, εκτεταμένες και ακραίες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, συνολικού ύψους 2,5 μέτρων, αποκολλήθηκαν τεράστιοι όγκοι χιονιού, σε μεγάλη έκταση, από την πλευρά της ‘Νεραιδόραχης’-‘ Στύγας’, οι οποίοι κατέστρεψαν ένα πυλώνα του αναβατήρα ‘Στύγα’ (τον υπ’ αριθμ. Νο 5), με συνέπεια, ο αναβατήρας αυτός, τουλάχιστον προσωρινά, να τεθεί, εκτός λειτουργίας. Για λόγους ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, των χιονοδρόμων και των επισκεπτών του Χιονοδρομικού μας Κέντρου και μέχρι να καταρριφθούν όλες οι χιονοστιβάδες, σε όλες τις πλευρές του βουνού, το Χιονοδρομικό μας Κέντρο, θα παραμείνει, κλειστό, για τις επόμενες ημέρες. Η Διοίκηση του Χιονοδρομικού μας Κέντρου, ευχαριστεί το προσωπικό του Κέντρου, για τον άριστο επαγγελματισμό και την ετοιμότητα που επέδειξε, κατά την κατάρριψη της επικίνδυνης χιονοστιβάδας.”

1.000.000  τόνοι  χιονιού πάνω από την ”Στύγα”

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται στον αναβατήρα ”Στύγα” και το συρματόσχοινό του, ο οποίος όχι μόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα χρειαστεί δύο μήνες για την αποκατάστασή του.  Ο αναβατήρας βρίσκεται στην ζώνη που εκτείνεται σε όλη την  πλευρά της ”Νεραιδόραχης”-”Στύγας”. Υπολογίζεται ότι το ύψος του χιονιού που κάλυψε αυτήν την συγκεκριμένη περιοχή, ανάγεται στα 2,3 μ. Ακόμα, η έκταση της χιονοστιβάδας παρουσιάζει πλάτος πάνω από 500μ. και ύψος 450μ. Η ποσότητα δε του χιονιού που καταρρίφθηκε  ξεπερνά τους 1.000.000 τόνους. Μετά την καλύτερη εξέταση του συμβάντος, η επίσημη ενημέρωση δημοσίευσε  όλες τις λεπτομέρειες:  ”Η έκταση της χιονοστιβάδας που προέκυψε έχει πλάτος πάνω από 500μ. και ύψος περίπου 450μ. Η ποσότητα χιονιού που έφυγε από το μπροστινό μέρος της Στύγας υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000.000 τόνους χιονιού. Δυστυχώς μετά από έλεγχο της Doppelmayr που ολοκληρώθηκε σήμερα, δεν δύναται να επισκευασθεί ο αναβατήρας Στύγα, ώστε να λειτουργήσει τους επόμενους 2 μήνες. Έχει υποστεί ζημιά ένας πυλώνας (Νο 5) και το συρματόσχοινο του αναβατήρα”.

Παρ’ όλο που τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για το Χιονοδρομικό Κέντρων Καλαβρύτων, ένα μέγιστο θετικό είναι η έγκαιρη ενημέρωση και η αποφυγή σωματικών τραυματισμών των επισκεπτών. Χάρη στην ετοιμότητα του προσωπικού του Χιονοδρομικού Κέντρου, οι ζημιές είναι κυρίως υλικής φύσεως.  Για λόγους ασφαλείας το Κέντρο θα ανοίξει εντός των ημερών, όταν αποφευχθούν όλοι οι κίνδυνοι, μετά από σχετική ενημέρωση. Όπως προαναφέρθηκε, o αναβατήρας ”Στύγας” θα παραμείνει κλειστός για μήνες.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr