background img
banner
banner

Ενημέρωση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο με ενθουσιασμό!

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Μία άκρως ουσιαστική και εποικοδομητική δράση λαμβάνει χώρα από χθες και συνεχίζεται μέχρι αύριο Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, που σκοπό έχει να προστατεύσει τα παιδιά της περιοχής από τους κινδύνους του διαδικτύου. Πρόκειται για τον 2ο Κύκλο του Θεματικού Πάρκου που ήδη έχει λειτουργήσει σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Μεσολόγγι κ.ά. όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 μαθητές Δημοτικών Σχολείων, δράση που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Σχολεία της Αιγιάλειας ήδη έχουν προγραμματίσει τις επισκέψεις τους γι’ αυτό το τριήμερο, ενώ και χθες μαθητές Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων του Αιγίου, πήραν μέρος ενεργά στην δράση που έχει τίτλο «Εθισμός και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο». Χθες, πρώτη μέρα της δράσης στο Αίγιο, το «παρών» έδωσε ο Διευθυντής της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοτρωνιάς καθώς και ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής και μη συμπεριλαμβανομένου του Αιγίου, ο 2ος Κύκλος του Θεματικού Πάρκου λειτούργησε σε Αγρίνιο, Ναύπακτο και Μεσολόγγι όπου συμμετείχαν (2.075) μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ενώ έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 4.275 μαθητές δημοτικών σχολείων σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

Τι περιλαμβάνει

Περιλαμβάνει τέσσερις βιωματικές – διαδραστικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά για τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο: Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες είναι: 1. Τηλεπαιχνίδι τύπου buzzer, με αντικείμενο τον Εθισμό, 2. Κυνήγι Ερωτήσεων και παρουσίαση, με αντικείμενο του Κινδύνους του Διαδικτύου, 3. Τάπητας (έκτασης 20 τ.μ.), «Το Διαδίκτυο», που προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι, 4. Εργαστήριο ζωγραφικής.
Οι εκπαιδεύσεις στο Θεματικό Πάρκο πραγματοποιούνται από Αξιωματικούς και Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και από Ψυχολόγο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως μετέφερε στο Protionline.gr  η Υγειονομικός Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. με την ειδικότητα της Ψυχολόγου Ιωάννα Τσάκωνα, ΄΄πρόκειται για μία δράση στην οποία έχουμε προχωρήσει σαν Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αυτό γίνεται με την βοήθεια των παιχνιδιών διαμέσου δηλαδή, διαδραστικών παιχνιδιών. Το ένα κομμάτι αφορά το κομμάτι του εθισμού όπου με τη βοήθεια του buzzer χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και παρουσιάζουμε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια, ποιες είναι οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ίσως πάμε να αναπτύξουμε μία εξαρτητική και μη υγιή σχέση με το διαδίκτυο και πώς θα το αποφύγουμε. Παρουσιάζουμε ένα σενάριο, μία συμπεριφορά ενός παιδιού και τα ρωτάμε αν είναι σωστό ή λάθος. Κάπως έτσι περνάμε τα μηνύματα που θέλουμε, δηλαδή με το πόση ώρα πρέπει να ασχολούμαστε με το διαδίκτυο, με την σημασία των υγιών δραστηριοτήτων που καλό είναι να έχουμε στην καθημερινότητά μας, με το τι σημαίνει όταν ένα παιδάκι νιώθει χαρά μόνο όταν ασχολείται διαρκώς με το διαδίκτυο και πώς αυτό είναι σημάδι εθισμού κ.λπ. Κι όλο αυτό γίνεται χωρίς το βαρετό κομμάτι των διαλέξεων. Μετά δίνουμε χρόνο και για την κατάθεση ερωτήσεων΄΄.

Σύμφωνα με την κ. Τσάκωνα, ΄΄το άλλο κομμάτι αφορά τους κινδύνους στο διαδίκτυο όπου εκεί παρουσιάζουμε κάποια ψεύτικα προφίλ. Για παράδειγμα, εμφανίζεται ένας χρήστης ότι είναι 10 ετών ενώ μετά τους δείχνουμε ποια μπορεί να είναι η πραγματικότητα και πως πίσω από το ψεύτικο προφίλ μπορεί να βρίσκεται ένας ενήλικας με άλλες διαθέσεις. Και εδώ χωριζόμαστε σε ομάδες, με ερωτήσεις και εδώ η προειδοποίηση και η ενημέρωση γίνονται μέσω παιχνιδιού΄΄. Σημείωσε ακόμη πως μία εποικοδομητική δραστηριότητα είναι αυτή με τον τάπητα στον οποίο υπάρχει ένα μεγάλο επιτραπέζιο με ζάρι όπου πάλι τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και όταν πέσουν σε τετράγωνο που αφορά τον εκφοβισμό ή τον κίνδυνο, γίνονται ερωτήσεις και υπάρχει και το κίνητρο του ποια ομάδα κέρδισε κάτι που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πώς συμμετέχουν τα σχολεία και ποια είναι η ανταπόκριση, η κ. Τσάκωνα σημείωσε ότι ΄΄υπάρχει μία πολύ όμορφη διάθεση και οι δάσκαλοι το θέλουν και βοηθούν και τα παιδιά συμμετέχουν με χαρά. Σε γενικές γραμμές είναι ενήμερα για τους κινδύνους του διαδικτύου, ωστόσο εδώ ενημερώνονται και για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Αστυνομία σε όλο αυτό, π.χ. ότι λαμβάνοντας ένα μήνυμα απειλητικό μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ή τους παρουσιάζουμε μία πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα που έχουμε κατασκευάσει που είναι το cyberkid όπου εκεί δίδονται χρήσιμες πληροφορίες και είναι παιχνίδια διαδικτυακά κατάλληλα για την ηλικία τους και κατάλληλα για το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται΄΄.

Ενημέρωση και αφύπνιση

Σε δηλώσεις του στο Protionline.gr  , ο κ. Κοτρωνιάς, σημείωσε: ΄΄Καταβάλουμε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά σε ό,τι αφορά το πώς χειρίζονται το διαδίκτυο, τους εφιστούμε την προσοχή στους κινδύνους και φεύγουν ενήμερα για το τι πρέπει να προσέχουν. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή στο πρόβλημα του εθισμού και δίνουμε συμβουλές στην νεολαία μας. Η Ελληνική Αστυνομία στη Δυτική Ελλάδα, θα συνεχίσει να διοργανώνει, ενημερωτικές – εκπαιδευτικές δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους Φορείς και τις Αρχές της περιοχής, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας΄΄.

Για την συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μίλησε στο Protionline.gr ο κ. Χαροκόπος: ΄΄Είναι μία δράση που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος την έχει εντάξει στο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας. Είναι μία συνεργασία με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος. Αγγίζει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, τον εθισμό στο διαδίκτυο. Μέσω αυτής, τα παιδιά μαθαίνουν διαδραστικά με ποιο τρόπο να αποφεύγουν αυτά που δεν πρέπει να βλέπουν στο διαδίκτυο. Τα παιδιά μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς και να τα αγκαλιάσει μέσα από το παιχνίδι για να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο, υπάρχει ο σχολικός εκφοβισμός, αυτές είναι προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν αυξημένη προσοχή΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ΄΄Ουσιαστικά, αυτό το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από πέρυσι, έχουμε πάει σχεδόν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία και στην Αχαΐα. Την Δευτέρα πηγαίνουμε στα Καλάβρυτα και την Κλειτορία και έπεται και συνέχεια…΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr