background img
banner
banner

Στην… κορυφή της Περσίας υπό αντίξοες συνθήκες

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΑ 5.610 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΑΙΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΞΥΛΙΑ 

Στην κορυφή του όρους Damavand της Περσίας, σε υψόμετρο 5.610m οδήγησε άλλους τέσσερις ορειβάτες ο Αιγιώτης αθλητής Ανδρέας Ξυλιάς, ο οποίος σε ανάλογες αποστολές, έχει βαδίσει στα υψηλότερα μέρη της γης! Αυτή τη φορά η ελληνική αποστολή είχε οκτώ συμμετέχοντες, από τους οποίους οι πέντε κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή. Η ορειβατική εξόρμηση διοργανώθηκε από την Hellas Nature, ταξιδιωτικό γραφείο εναλλακτικού τουρισμού που “γεννήθηκε” στο Αίγιο, από τον κ. Ξυλιά.

Το όρος Damavand 5.610m είναι η ψηλότερη κορυφή της Περσίας (Ιράν) και το ψηλότερο ηφαίστειο της Ασίας. Όπως ο κ. Ξυλιάς ανέφερε στo Protionline.gr, ΄΄το ορειβατικό κομμάτι του ταξιδιού στην Περσία διήρκησε 6 ημέρες, με διανυκτερεύσεις στο camp 3 στα 4200 μέτρα!΄΄.

Η ελληνική σημαία σηκώθηκε ακόμη μια φορά  σε ένα αξιοσημείωτο μέρος του πλανήτη

Περιγράφοντας το πώς κέρδισε κι αυτό το «στοίχημα», επισήμανε: ΄΄Ο καιρός ήταν ασυνήθιστα κακός για την εποχή, με πολλά χιόνια και αέρα. Ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση για το αν, πότε και ποιοι θα δοκιμάσουμε την τελική ανάβαση. Είχαμε ξεκινήσει την πεζοπορία μας από τα 3000 μέτρα, πραγματοποιήσαμε αναβάσεις εγκλιματισμού και περιμέναμε στο camp 3, μελετώντας αναλυτικά τις προγνώσεις.

Στις 27/6 φάνηκε η καλύτερη δυνατή ευκαιρία! Ξεκινήσαμε περί τις 3 τα ξημερώματα, να ανεβαίνουμε από την χιονισμένη ράχη. Η ανατολή 2 ώρες αργότερα μας ενθάρρυνε πολύ! Παρόλα αυτά μετά από λίγο μπήκαμε στην ομίχλη και δεν ξαναβγήκαμε ποτέ! Περνούσαμε συνεχώς χιονισμένα βραχώδη περάσματα χωρίς να βλέπουμε που βρίσκετε η κορυφή, απλά προχωρούσαμε θαυμάζοντας τα χιονισμένα σχέδια που έχει σμιλεύσει ο αέρας στο βράχο! Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι φτάσαμε στην κορυφή μετά από πολύ κόπο. Η ελληνική σημαία σηκώθηκε ακόμη μια φορά σε ένα αξιοσημείωτο μέρος του πλανήτη μας!΄΄.

Τους οδηγούσε η ψυχή!

Τι αντίκρισαν όμως φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο, οι ατρόμητοι ορειβάτες; Ο αρχηγός της αποστολής αναφέρει: ΄΄Η κορυφή είναι ένας μικρός κρατήρας ουσιαστικά με βραχώδη πετρώματα από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου 3000 χρόνια πριν. Οι φουμαρόλες όμως είναι ενεργές, και σε κάποια σημεία που δεν είχε χιόνια φαίνονταν οι καπνοί που έβγαιναν από το «θηρίο». Ο αέρας είχε αυξηθεί πολύ (70-80χλμ αντί για 35 των προβλέψεων). Πήραμε κάποιες φωτογραφίες, ήπιαμε λίγο νερό, και ξεκινήσαμε άμεσα την κατάβαση καθώς ο άνεμος ενισχυόταν. Η κατάβαση μέχρι τα 5000 μέτρα ήταν πραγματικός άθλος. Η θερμοκρασία (wind chill) ήταν περίπου -17. Η εύρεση της διαδρομής δύσκολη υπόθεση. Οι συνορειβάτες μου ήδη είχαν ξεπεράσει τα όρια τους σε αντοχές και πλέον τους οδηγούσε η ψυχή! Περίπου στις 16:00 φάνηκε το καταφύγιο και διαλύθηκε η ομίχλη. Ξέραμε ότι τα καταφέραμε πια, κι έτσι ο καθένας με τον δικό του ρυθμό έφτασαν στο camp 3 εξουθενωμένοι!΄΄.

Μεγάλη ικανοποίηση για τον άθλο!

Όσο για τα συναισθήματα μετά την κατάκτηση της κορυφής, σημείωσε: ΄΄Ο άθλος μεγάλος, η χαρά απερίγραπτη, και πλέον ανυπομονούσαμε να έρθει η επόμενη ημέρα να ξεκουραστούμε και να πλυθούμε στο ξενοδοχείο. Όλοι είχαμε, εκτός της κούρασης, καμένα πρόσωπα από την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στο χιόνι (κι ας είχε ομίχλη). Το βουνό πάντα μας δίνει σουβενίρ!΄΄.
Μετά το πέρας της ορειβατικής αποστολής η ομάδα της Hellas Nature συνεχίζει το ταξίδι της στο πολιτιστικό κομμάτι της Περσίας, την Περσέπολη, την έρημο Βαρζανεχ, τις πόλεις-διαμάντια Ισφαχάν και Σιράζ και την πρωτεύουσα του Ζωροαστρισμού Γιαζντ!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr