background img
banner
banner

Στην… μάχη της επιβίωσης οι κτηνοτρόφοι

ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Την αγωνία τους για το γεγονός ότι τα προβλήματά τους γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού, η εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής που επιβαρύνει τους ίδιους τους κτηνοτρόφους αλλά και η έκδοση των αδειών των στάβλων, δημιουργούν νέους «πονοκεφάλους» στους εναπομείναντες επαγγελματίες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή.

Το κόστος εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού βαραίνει… τους ώμους των κτηνοτρόφων, που εκτός από τον πόλεμο στις τιμές του γάλακτος που δέχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, έχουν άλλον έναν παράγοντα να επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής. Όσο για το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού που αφορά την Δημόσια Υγεία, άποψη και της Περιφέρειας είναι ότι πρέπει να πραγματοποιείται με έξοδα του υπουργείου και όχι των κτηνοτρόφων.

Τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι επαγγελματίες της Κτηνοτροφίας, τέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Περιφέρεια, εκεί όπου αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς τους τόσο στην εθνική όσο και στην περιφερειακή οικονομία. Αναδείχθηκε, κατά τη συζήτηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο, έχει προχωρήσει σε αναβαθμισμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων κατά τις εισαγωγές μέσω του λιμανιού της Πάτρας, ώστε να ισχυροποιηθεί και η θέση της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληρώνουν οι ίδιοι για τον θεσμό του κτηνιάτρου…

Επίσης, συζητήθηκε το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής και που είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα το πρόγραμμα να πραγματοποιείται κατά βάση με έξοδα των ιδίων των κτηνοτρόφων. Τέθηκε, παράλληλα, το θέμα της ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των στάβλων και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις που προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το εν λόγω πρόβλημα. Παράλληλα, στην σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των διαδικασιών έκδοσης αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων που είναι κοστοβόρες και χρονοβόρες και επιπλέον παράλογες, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες το ίδιο υπουργείο απλοποίησε τις διαδικασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής των κτηνοτρόφων, που, ως γνωστόν, έχουν να αντιμετωπίσουν και περεταίρω προβλήματα με τις τιμές των ζωοτροφών, για τις οποίες επιβάλλεται να ισχύσει οριζόντια συντελεστής Φ.Π.Α 13%.

Στην Αιγιάλεια, ο αριθμός των ενασχολούμενων με την Κτηνοτροφία δεν έχει μειωθεί και οι περίπου 200 κτηνοτρόφοι της περιοχής, προσπαθούν να επιβιώσουν με… νύχια και με δόντια…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr