background img
banner
banner

Η κακοκαιρία «έδειξε τα δόντια της» χωρίς μεγάλο πλήγμα

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Η ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Ένα… αλλιώτικο Σαββατοκύριακο έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η κακοκαιρία ήρθε ως Alexis και υποχώρησε ως Bettina ή Oliver. Πέρα από τα ονόματά της όμως, άφησε πίσω της προβλήματα μικρής έκτασης και μία διαπίστωση. Ότι αυτό τον χειμώνα η κλιματική αλλαγή θα δείξει τα… δόντια της και πως κρατικός μηχανισμός αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Οι… ριπές ανέμου γκρέμισαν δέντρα, τα «καμένα» κατέβασαν πάλι φερτά υλικά, η θάλασσα «κατάπιε» παραλίες και τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Αιγιάλειας «κλείνοντας το μάτι» στον χειμώνα.

Χωρίς αμφιβολία, η σκέψη όλων με τη σφοδρή κακοκαιρία που σημάδεψε τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, ήταν στην πληγείσα από τις φωτιές του καλοκαιριού, περιοχή της Δ.Ε. Διακοπτού, εκεί όπου στα προηγούμενα «κύματα» κακοκαιρίας, από τις 5 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας κατολισθήσεων. Όπως φαίνεται όμως, με λιγοστές εξαιρέσεις, η κατάσταση εκεί ήταν ελεγχόμενη. ΄΄Η βροχή ήταν σταδιακή και όχι απότομη γι’ αυτό και δεν προκλήθηκαν τόσα προβλήματα όπως τις προηγούμενες φορές΄΄, εξήγησε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος.

Έκλεισε για λίγες ώρες το ένα ρεύμα της Π.Ε.Ο.

Παρόλα αυτά, το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε κατολίσθηση στο γνωστό σημείο της Παλαιάς Εθνικής Οδού με μικρό όγκο (σε σχέση με τις προηγούμενες φορές) φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι να καθαριστεί και για προληπτικούς λόγους.

΄΄Με το πρώτο φως της ημέρας ο δρόμος καθαρίστηκε και ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία΄΄, επισήμανε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως τέτοιες καταστάσεις είναι λίγο πολύ αναμενόμενες στην «λαβωμένη» περιοχή, εφόσον δεν έχει εκτελεστεί ακόμη μεγάλο έργο. Βεβαίως, στο γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κάποιο ατύχημα συντέλεσε και η περιορισμένη κίνηση, καθώς μετά και το προειδοποιητικό σήμα σε όλες τις συσκευές το βράδυ του Σαββάτου, πολλοί προτίμησαν να μην κινούνται σε επικίνδυνα σημεία.

Πρόβλημα πάντως προέκυψε στην πυρόπληκτη περιοχή και στην κοινότητα Τράπεζας όπου, όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Διακοπτού, Βασίλης Χριστόπουλος, εξαιτίας της βροχόπτωσης και των κατολισθήσεων «κόπηκε» δρόμος και αποκλείστηκαν δύο σπίτια.

Ισοπεδώθηκαν δέντρα σε πολλά σημεία της Αιγιάλειας

Κατά τα άλλα, η κακοκαιρία και κυρίως οι δυνατοί άνεμοι 6 μποφόρ που έπληξαν την περιοχή κυρίως στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση κλαδιών δέντρων αλλά και το ξερίζωμα δέντρων, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς ή και ζημιές σε ιδιοκτησίες. Δέντρα έπεσαν στο οδόστρωμα στην πλατεία Μαχαίρα που βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, πλησίον του Τουριστικού, στην Τέμενη, στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου, στην παραλία Άκολης και αλλού. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Καραΐσκου, ΄΄καθαρίστηκαν οι δρόμοι από τα πεσμένα δέντρα το συντομότερο δυνατό και τη Δευτέρα θα απομακρυνθούν τα πεσμένα κλαδιά από όλα τα σημεία΄΄.

Ίσως και εντός της εβδομάδας ο Οδοντωτός σε λειτουργία

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας, καιρού επιτρέποντος θα επιτραπεί και ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων, που παραμένει εκτός, από τις 2 Νοεμβρίου. Ήδη έχει καθαριστεί η γραμμή από τόνους φερτών υλικών, ενώ ως γνωστόν, το υπουργείο Υποδομών, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δήμου Καλαβρύτων να χορηγήσει εκτάκτως ποσό 100.000 ευρώ για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr