background img
banner
banner

Κλιμάκιο επιστημόνων εκτάκτως στο Διακοπτό

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΓΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ      

Κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ (Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) θα βρεθεί εκτάκτως την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στην περιοχή του Διακοπτού -μετά από παρέμβαση του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Παπαγεωργίου- προκειμένου να αξιολογήσει τις κατολισθήσεις σε μια σειρά οικισμούς (Τράπεζα, Ζαχλωρίτικα, Δερβενάκι, Μαμουσιά, Ελαιώνα, Ροδιά) και το φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό.

Η κινητοποίηση του ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) κρίθηκε αναγκαία μετά από επείγουσα επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής, αμέσως μετά την εκτεταμένη κατολίσθηση της 2 Νοεμβρίου 2023. Στη συνέχεια επιτόπιων ελέγχων και εκθέσεων μηχανικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίθηκε πλέον από την Διεύθυνση Έργων και τον Αντιπεριφερειάρχη ότι το γεωλογικό φαινόμενο είναι ανησυχητικό και το εύρος παρέμβασης θα πρέπει να το αναλάβει η κεντρική διοίκηση με τα απαιτούμενα έργα να απατούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έχει ήδη γραφεί, ο Χαράλαμπος Μπονάνος στις 6 Νοεμβρίου απεύθυνε επείγουσα επιστολή του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αίτημα την ενεργοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας με το ΕΑΓΜΕ (Υπουργείο Περιβάλλοντος) για την αντιμετώπιση «καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο η περιοχή εδώ και καιρό «εκπέμπει» σήμα κινδύνου «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2023».

Η Περιφέρεια είχε κινηθεί, αρχικά, προ μηνός, στην πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, κάλεσε εμπειρογνώμονες για επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Στην πρώτη έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου έγινε  αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία μέσα στο φαράγγι, από τα 1.700 μ., έως και το 4ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.

Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία διέκοψε επ αόριστο ο Οδοντωτός, έγινε νέα επιθεώρηση και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 8-10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου.

Η Περιφέρεια αλλά και ο δήμος Αιγιαλείας θεωρούν ότι η εμπλοκή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης (με την αποστολή της Ομάδας Παρέμβασης του ΕΑΓΜΕ που έρχεται σήμερα για αναγνώριση και καταγραφή των φαινομένων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές, δρόμοι και Οδοντωτό, είναι αναγκαία προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο αποκατάστασης, με άμεση χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr