background img
banner
banner

Θετικές οι προοπτικές για την εξαγορά της εταιρείας “Καλλιμάνης”

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «PILLARSTONE» – ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων κατά τα χρόνια της κρίσης, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα και εγχώριους ομίλους και την αδυναμία δραστικής ενίσχυσης των εξαγωγών, έχει δημιουργήσει προβλήματα, μεταξύ άλλων, και στην «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία Κατεψυγμένων Τροφίμων».

Για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο μεταφοράς της αιγιώτικης εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης» στην «Pillarstone», κάνει λόγο εκτενές ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής». Ως γνωστόν, η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων στα χρόνια της κρίσης, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα και εγχώριους ομίλους και την αδυναμία δραστικής ενίσχυσης των εξαγωγών, έχει φέρει την εταιρεία σε δυσμενή θέση.

Ποια είναι η Pillarstone

Η ανάληψη από πλευράς «Pillarstone» να «τρέξει» την εταιρεία «Καλλιμάνης» φαίνεται ως ιδανική λύση, με τους εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι περνούν ώρες αγωνίας, να ελπίζουν ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες. Σημειώνεται ότι η «Pillarstone» αποτελεί μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2015 προκειμένου να συνεργαστεί με ευρωπαϊκές τράπεζες- και να δημιουργήσει αξία διαχειριζόμενη τα μη τραπεζικά assets (και όσα δεν αποδίδουν) των ισολογισμών τους. Η πλατφόρμα θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να σταθεροποιηθούν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν αξία η οποία θα αποτελεί όφελος σε ένα μεγάλο εύρος μετόχων.

Σύμφωνα με το ολοσέλιδο αφιέρωμα των οικονομικών σελίδων της κυριακάτικης «Καθημερινής», ΄΄ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο μεταφοράς της εταιρίας στην Pillarstone. Με βασικούς στόχους την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση του ισολογισμού, προκειμένου να μπορέσει μεσοπρόθεσμα η «Καλλιμάνης» να αυξήσει την αξία της και να πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, προχωρεί και η κατάρτιση του business plan. Έτσι, στα γραφεία της «Καλλιμάνης» έχουν ήδη εδώ και μήνες εγκατασταθεί στελέχη κοινής εμπιστοσύνης πιστωτών και μετόχων, προεξάρχοντος του Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas και της Creta Farms΄΄. Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως το επόμενο διάστημα ενδέχεται να υπάρχουν ανακοινώσεις αλλά επιφυλάχτηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Πηγές της Pillarstone σημειώνουν πως «ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία». Επίσης, στο ρεπορτάζ, τράπεζες και οικογένεια Καλλιμάνη ευελπιστούν πως η εποχιακά καθοριστική περίοδος της Σαρακοστής θα κυλήσει ομαλά και πως θα υπάρξει προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό, μεταποίηση και προετοιμασία των καναλιών διανομής.

Καθοριστική η συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ

Για την ετοιμότητά της αυτή, η εντεταλμένη σύμβουλος Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, μιλώντας στην αθηναϊκή εφημερίδα εμφανίζεται καθησυχαστική, όπως και κύκλοι της αγοράς, οι οποίοι πάντως επισημαίνουν ως καθοριστικό τον ρόλο της συμφωνίας της «Καλλιμάνης» με την ΕΛΓΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Καλλιμάνης» προχώρησε πέρυσι την άνοιξη σε συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ, συμφερόντων Αλέξανδρου Κατσιώτη, για την κάλυψη υπηρεσιών πωλήσεων και logistics, για την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου. Η μεταξύ τους σύμβαση προβλέπει πως η αγορά των αλιευμάτων που απαιτούνται γίνεται από την ΕΛΓΕΚΑ, η οποία και προωθεί τα μεταποιημένα πλέον προϊόντα στην αγορά. Οι οικονομικές συναλλαγές με τους προμηθευτές και τους λιανεμπόρους γίνονται επίσης με την ΕΛΓΕΚΑ, η οποία από τα έσοδα που έχει παρακρατεί τα έξοδα προμηθειών, τη συμφωνημένη προμήθειά της και αποδίδει το υπόλοιπο στην «Καλλιμάνης». Η συμφωνία έδειξε πως μπορεί να υπάρχει υγειές περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας από το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθούν οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Μία από τις σημαντικές διορθωτικές κινήσεις της ΕΛΕΓΚΑ ήταν και ο δραστικός περιορισμός των προσφορών που στο παρελθόν είχε δώσει η «Καλλιμάνης στις αλυσίδες πωλήσεων. Η «Καλλιμάνης» εκτιμάται πως μπορεί να παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο εργοστασιακές της μονάδες. Δεν εξάγει όμως περισσότερο από 15% με 20% της παραγωγής της, αν και έχει ήδη επεκταθεί σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κύπρος, τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr