background img
banner
banner

Πρωτοβουλία για ακύρωση του διαγωνισμού για τη μεταφορά των απορριμμάτων

ΑΙΤΗΣΗ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ

Κάθε νόμιμο μέσο ώστε να ματαιωθεί ο διεθνής διαγωνισμός και η ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων με την περίφημη έκπτωση του 1%, χρησιμοποιεί ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης, επιμένοντας πως θίγει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, προλαβαίνοντας ωστόσο όσα σχεδίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση των 20 που περιμένει ακόμη την Αποκεντρωμένη να νομιμοποιήσει το δικό της συμβούλιο.

Οι ενέργειες της περασμένης εβδομάδας σηματοδοτούν εξελίξεις και δεν αποκλείεται το θέμα να καταλήξει ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες, με τη δημοτική αρχή ωστόσο να υπεραμύνεται της άποψης πως σκοπός της αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, χειρισμοί που επίσης ελέγχονται νομικά…

Το Συμβούλιο της αντιπολίτευσης και η αίτηση Ελέγχου Νομιμότητας

Μετά την απόρριψη του αιτήματος από πλευράς της αντιπολίτευσης περί συζήτησης του θέματος της μεταφοράς των απορριμμάτων και της απόφασης που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή, στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση συγκάλεσε από μόνη της συνεδρίαση λαμβάνοντας απόφαση για ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού που κατακυρώθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ο οποίος αφορά μεταφορά 50.000 τόνων απορριμμάτων για τρία χρόνια, με 1.592.000 ευρώ τον χρόνο.

Η απόφαση εστάλη στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για έλεγχο από την ίδια την αντιπολίτευση και όχι από το αρμόδιο Τμήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνοντας ως μη νόμιμο το Συμβούλιο δεν έδωσε αριθμό στην εν λόγω απόφαση και δεν την προώθησε στην ελεγκτική αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη. Από τότε δεν έχει σταλεί κάποια απάντηση είτε αρνητική είτε θετική, με την αντιπολίτευση να αναζητά τον νόμο που προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν δοθεί απάντηση, η απόφαση ισχύει…

Αντιθέτως, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που κατακυρώνει το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού για τη μεταφορά, βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη για έλεγχο νομιμότητας.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, ο οποίος απέστειλε Αίτηση Αυτεπάγγελτου Ελέγχου Νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ζητώντας να μην εγκριθεί η εν λόγω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγιαννακόπουλος πέρασε και το «κατώφλι» της Εισαγγελέως ενημερώνοντάς την για τους όρους του διαγωνισμού που, κατά την άποψη της αντιπολίτευσης, ζημιώνουν τον δήμο.

To protionline.gr ρώτησε για το θέμα τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστο Γούτο, ο οποίος δήλωσε ενήμερος για τις πρωτοβουλίες του δημοτικού του συμβούλου, τις οποίες και στηρίζει, ωστόσο θα περιμένει την αντίδραση των Αρχών στις οποίες απευθύνθηκε ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αίτηση Αυτεπάγγελτου Ελέγχου Νομιμότητας κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για τον διαγωνισμό της μεταφοράς των απορριμμάτων, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αποκεντρωμένη, ο κ. Παπαγιαννακόπουλος καταφέρεται κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και εξηγεί πως ο δήμος με νέο διαγωνισμό θα μπορέσει να πετύχει μεγαλύτερη έκπτωση προς όφελος των δημοτών.

Περ. Παπαγιαννακόπουλος: «Προχωρήσαμε σε κάποιες ενέργειες με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών»

Ερωτηθείς από το protionline.gr ο κ. Παπαγιαννακόπουλος, ανέφερε πως ως δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, εν γνώσει της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» στην οποία ανήκει, προχώρησε σε κάποιες ενέργειες με γνώμονα, όπως είπε, το συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Συνεπής σε αυτά που είχαμε πει στα θεσμικά όργανα, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κατά την επίσκεψή μου στο γραφείο του δημάρχου και τη συνάντηση μαζί του, κίνησα τις διαδικασίες στο πλαίσιο πάντα που δίνει ο νόμος, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Η δέσμευσή μας ήταν ότι θα φτάναμε ως το τέλος με όλα τα νόμιμα μέσα κι αυτό κάνουμε΄΄.

Επιπλέον, τόνισε πως ΄΄η διαδικασία που έχει κινηθεί αφορά την έκπτωση του 1% για τη μεταφορά των σκουπιδιών, αλλά έπονται και για άλλες αποφάσεις’’.
΄΄Εκτίμησή μας είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση, θίγονται τα συμφέροντα των δημοτών διότι η σύμβαση έχει μη πραγματικά στοιχεία. Έχει αποδέκτη την Κοζάνη για την οποία πλέον δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Αποτελεί δε την τριπλάσια διαδρομή από τους χώρους εναπόθεσης για τους οποίους έχουμε τώρα συμβάσεις δηλαδή Άμφισσα και Πάλαιρο και γι’ αυτό ζητάμε την ακύρωση του διαγωνισμού. Το δεύτερο είναι ότι δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και το έργο ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία με έκπτωση μόλις 1%, ενώ υπήρχαν λόγοι, τους οποίους αναφέρουμε, να ακυρωθεί ο διαγωνισμός ως μη συμφέρων για τον δήμο. Κατά την άποψή μας και μετά από υπολογισμούς, το ποσό με τις συμβάσεις που υπάρχουν τώρα είναι 600.000 ευρώ τον χρόνο συν την έκπτωση που θα πάρουμε. Επομένως το 1.592.000 ευρώ ζημιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον δήμο μας. Εμείς έχουμε αντίθετη άποψη γι’ αυτό κινηθήκαμε με ό,τι νόμιμο μέσο είχαμε΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Σεβαστές οι αποφάσεις των υπερκείμενων αρχών αλλά και οι δημιουργία ψευδών εντυπώσεων ερευνάται νομικά»

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, η δημοτική αρχή, τοποθετούμενη για το θέμα διά στόματος του δημάρχου, έχει κάνει λόγο για προσχηματική ένταση, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία που αναδείχθηκε ανάδοχος στο έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων για τρία χρόνια, είναι η ίδια που μετέφερε τα απορρίμματα του δήμου Αιγιαλείας και στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, έχει δώσει στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία, βάσει των οποίων με το αποτέλεσμα του εν λόγω διαγωνισμού, το κόστος μεταφοράς ανά προορισμό μειώνεται από 7% έως 68% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυσαν με την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για τη νέα αυτή εξέλιξη και το ενδεχόμενο μέλη της αντιπολίτευσης να κινηθούν νομικά, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε πως δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση. Σχολίασε ωστόσο τα εξής: ΄΄Θα εφαρμοστούν τα νόμιμα. Οι αποφάσεις των υπερκείμενων αρχών είναι σεβαστές από τον δήμο, οποιεσδήποτε κι αν είναι είτε μας αρέσουν πολιτικά είτε όχι΄΄. Πρόσθεσε ακόμη ότι ΄΄η συκοφαντική συμπεριφορά που δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις είναι και νομικά ερευνητέα΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr