background img
banner
banner

Ξεσηκωμός στο Διακοπτό για τον ακινητοποιημένο Οδοντωτό

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ  ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ –ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ενδεικτικό της αγανάκτησης τοπικών φορέων και πολιτών ήταν το κλίμα στη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού.

Η αίθουσα γέμισε από κόσμο ωστόσο κανείς από τους φορείς που εκλήθησαν από την επιτροπή αγώνα δεν ανταποκρίθηκε, γεγονός που εξόργισε τους παριστάμενους, οι οποίοι χαρακτήρισαν πλέον… μονόδρομο τις κινητοποιήσεις. Η μορφή τους θα οριστικοποιηθεί απόψε από την επιτροπή αγώνα εξετάζοντας όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν οι οποίες περιελάμβαναν, από αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έως αποκλεισμούς δρόμων…

Διαβεβαιώσεις, δημοσιεύματα αλλά τίποτα χειροπιαστό…

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση του εικοσαημέρου που είχαν δώσει ως… περίοδο χάριτος οι διαμαρτυρόμενοι για την αδράνεια των υπευθύνων, κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο. Από τους τρεις συντονιστές της συζήτησης, τους κ. Κώστα Οικονόμου, Γιάννη Καραπαναγιώτη και Σπήλιο Ρουφογάλη, έγινε αναφορά στα νεότερα που προέκυψαν αυτές τις είκοσι ημέρες, με πρώτο την έγκριση 1.103.000 ευρώ από τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τη διαμαρτυρία.

Επίσης, τονίστηκε πως υπήρξαν και κάποια δημοσιεύματα που θέλουν τον Οδοντωτό ξανά στις ράγες πριν τις γιορτές. Επισήμαναν ωστόσο πως δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ούτε καν η κοινότητα έχει επίσημη ενημέρωση. Να σημειωθεί ότι παρόντα ήταν τα τοπικά συμβούλια που συστρατεύονται τόσο για το θέμα του Οδοντωτού όσο και για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών για λόγους ασφαλούς διέλευσης στα επίμαχα σημεία, δηλαδή τα τοπικά συμβούλια Διακοπτού, Ζαχλωριτίκων, Τράπεζας, Ελαιώνα και Μαμουσιάς.

«Καυτηριάστηκε» η απουσία πολιτείας και δήμου

Από τοπικούς φορείς και πολίτες «καυτηριάστηκε» η απουσία κρατικών αλλά και δημοτικών παραγόντων, επιρρίπτοντας σαφείς αιχμές προς την πολιτεία ότι αδιαφορεί, προς την εταιρεία που διαχειρίζεται τον Οδοντωτό ότι επ’ ωφελεία της καθυστερεί και τον δήμο ότι δεν πιέζει όσο θα έπρεπε για ένα θέμα που πλήττει ανεπανόρθωτα και ζημιώνει μία ολόκληρη περιοχή.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως μετά την πρώτη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση για έγκριση του ποσού 1.103.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά, με βάση την μελέτη που είχε γίνει σε συνεργασία με το δασαρχείο, όμως ακόμη δεν έχει γίνει ανάθεση του έργου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού κ. Καραπαναγιώτης, αφού διάβασε το ψήφισμα της προηγούμενης συγκέντρωσης ανέλυσε τα στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος της απώλειας για την περιοχή από τη μη λειτουργία του τρένου προς Καλάβρυτα. Παρατήρησε πως μέσα σε 10 μήνες από τον περασμένο Ιούλιο όπου σημειώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά και μετέπειτα με τις κατολισθήσεις που έγιναν, ο Οδοντωτός παραμένει εκτός λειτουργίας για τέσσερις μήνες συνολικά και συνεχόμενα για 50 ημέρες. Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον καμία καθυστέρηση και ολιγωρία, δεν θα αφήσουμε να συνεχίζεται η υποβάθμιση του τόπου μας. Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε με αποδέκτες, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Υποδομών, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, ΟΣΕ ΑΕ, Hellenic train, δήμαρχο Αιγιαλείας με κοινοποίηση στον δήμαρχο Καλαβρύτων. Όλοι αυτοί εκλήθησαν στην αποψινή συγκέντρωση όμως δεν ήρθε κανείς.

Επιφυλακτικοί οι πρόεδροι για την υλοποίηση των υποσχέσεων

Ο πρόεδρος του Διακοπτού κ. Ρουφογάλης παρατήρησε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας αλλά δεν έχει γίνει τίποτα από την προηγούμενη σύσκεψη. Εμφανίστηκε ιδιαιτέρως απογοητευμένος για την εξέλιξη και είπε πως ο πρωθυπουργός πήγε στα Καλάβρυτα και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει ο Οδοντωτός ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι Οδοντωτός θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν το παραμικρό. Παρουσιάστηκε ωστόσο ιδιαίτερα δύσπιστος και επιφυλακτικός ενώ ανέφερε και το γεγονός ότι Hellenic train υπέγραψε σύμβαση με ΓΑΙΟΣΕ βάσει της οποίας η Hellenic train θα έχει το κομμάτι της μετακίνησης και θα διαχειρίζεται και το τροχαίο υλικό που είναι οι γραμμές. Σε περίπτωση που το τροχαίο υλικό δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα βαγόνια, η Hellenic train θα λαμβάνει αποζημίωση. Ο κ. Ρουφογάλης είπε πως στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν ενδιαφέρονται αν το Διακοπτό έχει απώλειες από τη μη λειτουργία του Οδοντωτού το εκτίμησε πως όσο ο καιρός είναι άστατος δεν πρόκειται να ανέβει το τρενάκι στα Καλάβρυτα. Είπε ακόμη πως εάν κάποιος έχει κάποιον που μπορεί να προωθήσει το αίτημα άμεσα, να το πράξει, αλλά να γίνει κάτι εφικτό χωρίς να χρειάζεται να περνά μέσα από τη γραφειοκρατία, όπως είπε.

Η πρόεδρος της Τράπεζας Ξανθή Παπακανέλλου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το αποτύπωμα του Οδοντωτού από κάθε άποψη, τονίζοντας πως δεν πρέπει να προσφέρεται για αντιπαραθέσει είτε διαπαραταξιακές είτε πολιτικές. Ξεκαθάρισε πως δεν προσπαθεί να καλύψει καταστάσεις αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν το τρενάκι να μπει στις ράγες και τόνισε πως το τρενάκι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε δημάρχου αλλά άπτεται των αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας πως έχουν έρθει κλιμάκια από την Αθήνα και έχουν γίνει αυτοψίες. ΄΄Οφείλουμε εμείς απόψε οι λίγοι που είμαστε εδώ και με την επιτροπή αγώνα να ζητήσουμε να εξηγήσουν γιατί δεν έχει γίνει κάτι, από τη στιγμή που παρήλθε το εικοσαήμερο που είχαμε θέσει΄΄, όπως είπε.

Και οι υπόλοιποι πρόεδροι που τοποθετήθηκαν από τις κοινότητες Ελαιώνα και Ζαχλωρίτικα αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα τόσο για την επανέναρξη του Οδοντωτού όσο και για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών, τασσόμενοι υπέρ του ενδεχόμενου κινητοποιήσεων.

Πολιτικές τοποθετήσεις

Ο Αχαιός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στην παρέμβαση που έκανε, αφού αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που και ο ίδιος έχει πάρει με ερωτήσεις και αναφορές για το θέμα, τόνισε την ανάγκη για μαζική κινητοποίηση των κατοίκων και κοινή ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων της περιοχής. Επιπλέον, πρότεινε τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με μόνο θέμα τη λειτουργία του Οδοντωτού, επισημαίνοντας την ιστορική, αναπτυξιακή και τουριστική σημασία αυτής της μοναδικού φυσικού κάλλους διαδρομή, που πρέπει να μείνει ζωντανή προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Τέλος, δεσμεύτηκε να επανέλθει κοινοβουλευτικά στο ζήτημα με επίκαιρη ερώτηση για να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής με τον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης, στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο Αποστόλης Τριαντόπουλος της Κ.Ε. ΜΕΡΑ25, ξεκαθαρίζοντας πως ο Οδοντωτός δεν μπορεί να περιμένει και τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί αμέσως λύση, με ανάθεση του έργου «εδώ και τώρα» όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα που εκπροσωπεί τάσσεται στο πλευρό της επιτροπής αγώνα και των κατοίκων.
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα διαβάστηκε και εκ μέρους του ΚΚΕ.

«Ρότα» για Δημοτικό Συμβούλιο και αποκλεισμούς δρόμων

Εκπρόσωποι συλλόγων και πολίτες που έλαβαν τον λόγο διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αδράνεια και τις απουσίες, τονίζοντας πως «χόρτασαν από λόγια» και πως προτίθενται να περάσουν στην αντεπίθεση.

΄΄Η μη εκπροσώπηση του δήμου και της πολιτείας στην συνάντησή μας, ήταν για εμάς κάτι που και μας στεναχώρησε και επιπλέον μας “ενεργοποιεί” ακόμα περισσότερο, στο να δράσουμε γρήγορα και καίρια. Θεωρούμε ότι η περιφρόνηση που δεχθήκαμε ήταν προκλητική και θα απαντήσουμε με τον δικό μας τρόπο. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχουμε σκοπό ούτε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτή την αδιαφορία και ούτε φυσικά να αφήσουμε τον τόπο, αλλά και τις ζωές μας στην… τύχη τους. Η κινητοποίηση θα κλιμακώνεται από ημέρα σε ημέρα΄΄, ήταν τα λόγια του κ. Οικονόμου στo Protionline.gr, μετά τη σύσκεψη.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μεταξύ των αποφάσεων που θα ληφθούν απόψε θα είναι η κατάθεση αιτήματος συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας με την παρουσία κατοίκων και φορέων του Διακοπτού, χωρίς να αποκλείεται αποκλεισμός δρόμων σημαντικής οδικής λειτουργίας αλλά και συνεχόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας, ώστε να σταλεί το μήνυμα πως το Διακοπτό δεν υποχωρεί αν δεν επανέλθει ο Οδοντωτός στις ράγες…

Μόνο τον Μάρτιο ακυρώθηκαν 100 σχολικές εκδρομές

Στη μεγάλη απώλεια της παραγωγής που συντελείται λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει προστεθεί τώρα και η απώλεια του τουριστικού κεφαλαίου΄΄, είπε ο κ. Καραπαναγιώτης. Παρατήρησε πως παρά την καλοκαιρία ο δρόμος είναι κλειστός και επισήμανε το γεγονός ότι η ίδια η φύση επιμελείται να κλείσει τις πληγές καθώς έχει αρχίσει να πρασινίζει πάλι στα καμένα ωστόσο –όπως είπε- εμείς οι άνθρωποι είμαστε απόντες. ΄΄Εννέα μήνες τώρα ακούμε για μελέτες και χρηματοδοτήσεις αλλά στην πράξη τίποτα. Ο Μάρτιος έκλεισε με την ακύρωση 100 σχολικών εκδρομών από όλη την Ελλάδα και συνεχίζεται η καταστροφική πορεία και τον Απρίλιο που έχουν σπάσει τα τηλέφωνα για εκδρομές. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος ρωτάει και υπάρχει απάντηση. Αυτή είναι η παρακαταθήκη των προγόνων μας που έφτιαξαν έναν σιδηρόδρομο μέσα στο φαράγγι ένα μνημείο αρχιτεκτονικής με τον γκασμά και στην Ελλάδα του 2024, με τόσα μέσα να μην μπορούμε να τον επισκευάσουμε;΄΄, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού και κατέληξε: ΄΄Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι τον αγώνα μας για να ξαναλειτουργήσει. Και βέβαια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μην ξανασταματήσει΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr