background img
banner
banner

Έξαρση λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο στην Αιγιάλεια

ΣΥΝΗΘΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Καθημερινά είναι πλέον τα κρούσματα σταφυλόκοκκου κυρίως σε παιδιά, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο σταφυλόκοκκος είναι ένας τύπος μικροβίων (βακτηρίων) που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες και αντιμετωπίζεται εφόσον δοθεί η κατάλληλη φροντίδα και αγωγή.
Την ανησυχία τους εξέφρασαν γονείς στην «Π», ενώ έξαρση παρατηρείται και σε σχολεία της Αιγιάλειας, λίγο πριν το κλείσιμο για διακοπές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το φαινόμενο με τους σωρούς της σκουπιδιών που παρέμειναν στους δρόμους για περίπου τέσσερις μήνες, ωστόσο δεν αποδεικνύεται πως τα κρούσματα συνδέονται με την ύπαρξη των απορριμμάτων.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr , ο παιδίατρος του ΠΕΔΥ Αιγίου Σωτήρης Καρανικόλας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρουσμάτων σταφυλοκοκκίασης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μικρόβιο αυτό καθ’ αυτό, αλλά για βακτήριο που βρίσκεται στο σώμα και βρίσκοντας ανοιχτή πληγή, μπορεί να εξελιχθεί σε σταφυλόκοκκο.

Δεν συνδέεται άμεσα με τα σκουπίδια

΄΄Ο σταφυλόκοκκος βρίσκει αυτό το διάστημα περισσότερο πρόσφορο το πεδίο για να «εισβάλλει» στον οργανισμό των παιδιών από το δέρμα τους, το οποίο λόγω εποχής είναι περισσότερο εκτεθειμένο, χωρίς πολλά ρούχα, είτε στην παιδική χαρά, είτε στον χώρο άθλησης και στην παραλία, δηλαδή γενικά σε κοινόχρηστους χώρους. Τις δερματικές φλεγμονές και τις επιμολύνσεις τις ευνοούν η μεγαλύτερη εφίδρωση του δέρματος λόγω ζέστης, τα συχνά τσιμπήματα από έντομα, αλλά και η μεγαλύτερη κινητικότητα των παιδιών. Ωστόσο, δεν διαπιστώνεται έξαρση του φαινομένου μόνο το φετινό καλοκαίρι και δεν μπορεί να συνδέεται με τα σκουπίδια. Αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας και όταν διαπιστώνουν κάτι να επισκέπτονται τον γιατρό τους.
Είναι γεγονός πως κάθε καλοκαίρι, ο σταφυλόκοκκος «εισβάλλει» με ευκολία στον οργανισμό των παιδιών προκαλώντας τους συνήθως δερματικές λοιμώξεις αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία τόσο στα «θύματά» του όσο και στους γονείς που επωμίζονται τη φροντίδα τους μέχρι τελικής… απομάκρυνσης του μικροβίου. Μιλώντας για τις σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις ας θυμόμαστε πως κάθε βλάβη του παιδικού δέρματος που δείχνει ρυπαρή, προκαλεί ενόχληση και έχει τάση εξάπλωσης, πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό.”


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr