background img
banner
banner

Κάτω για μια ακόμη χρονιά

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Καθοριστική για την ανακούφιση από τους επιπλέον φόρους φαίνεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην μείωση του τέλους χρήσεων πεζοδρομίου, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας για το 2019.
Με βάση τα αιτήματα των Δημοτικών Συμβούλων και το σχηματισμό απαρτίας υπέρ των περικοπών στα τέλη, το καθορισμένο ποσοστό μείωσης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4%, ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με τις τιμές που παρουσίασε η περσινή χρονιά. Η απόφαση αφορά ένα σύνολο μέτρων για τις Δημοτικές Κοινότητες του Αιγίου, της Ακράτας, της Αιγείρας, του Διακοπτού, του Ερινέου και της Συμπολιτείας. Οι τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα την περιοχή, την μεγάλη ή μικρή θελκτικότητα του κοινόχρηστου χώρου και την εκάστοτε χρήση του.

Τέλη Κοινόχρηστων Χώρων

Στο Αίγιο οι υψηλότερες τιμές τελών εμφανίζονται στους κοινόχρηστους χώρους που έχουν πρόσοψη και περικλείονται στις οδούς Τέμενης, Κανελλοπούλου, Ρ. Φεραίου, Παπαπαχαραλάμπους, Δεξαμενής, Μιαούλη, Ζωοδόχου Πηγής κ.α. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσεγγίσουν τα 21, 50 ευρώ ανά τ.μ ετησίως, ενώ όσα βρίσκονται σε κεντρικές οδούς, όπως η Μητροπόλεως , η Κ. Οικονόμου, η Σολωμού, η Αγία Λαύρα φτάνουν τα 26 ευρώ ανά τ.μ. Τα καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερες τιμές με 13 ευρώ ετησίως όπως και οι περιοχές εντός της ζώνης στις προαναφερόμενες οδούς της Τέμενης, Κανελλοπούλου, Φεραίου κτλ. Τα δε μαγαζιά μη υγειονομικού ενδιαφέροντος μειώνουν τις τιμές τους σε 8, 50 ευρώ το χρόνο. Για το τέλος χρήσης στις τοπικές κοινότητες των Βαλιμιτίκων, των Διγελιωτίκων, της Κουλούρας, της Τέμενης τα ποσό παραμένει στα 8,50 ευρώ, ενώ για τις περιοχές της Δάφνης, του Μαυρικίου, των Μελλισσίων, της Κουνινάς το τέλος για το 2019 είναι 4,40 ευρώ.

Η Ακράτα παρουσιάζει χαμηλότερα τέλη από αυτά του Αιγίου. Στις περιοχές του Κραθίου και της παραλίας Συλίβαινας, βορείως και νοτίως της Π.Ε.Ο, τα τέλη ορίζονται με 13 και 8,5 ευρώ αντίστοιχα. Σε απόμακρες κοινότητες όπως η Αγία Βαρβάρα, η Ζαχλούρα, η Περιστέρα το ποσό πέφτει στα 4,30 τ.μ ετησίως. Στις Δημοτικές κοινότητες του Διακοπτού, της Αιγείρας και της Συμπολιτείας, οι τιμές φανερώνουν αντιστοιχίες με την Ακράτα. Στην δημοτική κοινότητα Ερινέου το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου αντιστοιχεί στα 10, 50 ευρώ ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές της Αρραβωνίτσας, του Δαμακινίου και του Σαλμένικου, οι τιμές μειώνονται στα 6 ευρώ.
Ως προς το τέλος χρήσης κοινόχρηστων παραλιακών χώρων οι τιμές είναι ενιαίες για όλες τις δημοτικές κοινότητες εντός του Δήμους Αιγιαλείας με τέλη 12, 50 ανά τραπεζοκάθισμα και 3,80 ανά ξαπλώστρα, σε αντίθεση με το 2018 όπου οι τιμές έφταναν τα 13 και 4 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλη χρήσης πλατειών πώλησης εμπορευμάτων

Ο καθορισμός ετήσιου τέλους προβλέπεται και για πλατείες, με σημαντικότερη την λήψη μέτρων για την πλατεία των Εργατικών Κατοικιών του Αγ.Αθανάσιου στο Αίγιο. Για την πώληση βιομηχανικών προϊόντων τόσο από Ρώσο-Πόντιους τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, όσο από παραγωγούς και πωλητές φυτωρίων πουλερικών και αμνοεριφίων το ετήσιο τέλος κυμαίνεται στα 15, 50 ευρώ ανά τ.μ.
Για την πώληση των εμπορευμάτων, η Ακράτα αποτελεί τον κύριο άξονα πρωτοβουλιών με την τοποθέτηση εμπορευμάτων, την άδεια μικροπωλητών και τους αυτόματους πωλητές να ξεπερνούν τα 17 ευρώ ανά τ.μ ( με εξαίρεση τους μικροπωλητές του Τσίβλου με 8,50 ευρώ τέλη). Η πώληση αγροτικών προϊόντων σε δημότες παραγωγούς του Κραθίου και της παραλίας Συλίβαινας φτάνει το ποσό των 8,50 ευρώ, ενώ στις λοιπές περιοχές η τιμή πέφτει στα 6 ευρώ.

Για την κατάληψη πεζοδρομίων από περιπτερούχους στο Αίγιο, περίπτερα που έχουν πρόσοψη και περικλείονται στις οδούς Τέμενης, Κανελλοπούλου, Φεραίου, Παπαπαχαραλάμπους, Δεξαμενής, Μιαούλη, Ζωοδόχου Πηγής κ.α. καλούνται να πληρώσουν 93 ευρώ τον χρόνο ανά τ.μ, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές 62 ευρώ. Ως προς την χρήση πεζοδρομίου από εποχιακούς παραγωγούς για διεξαγωγή υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, το τέλος καθορίζεται στα 67 ευρώ ανά τ.μ. Η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με οικοδομικά υλικά για όλες τις περιοχές του δήμου Αιγιαλείας, μετρά το τέλος των 8 ευρώ μηνιαίως.

Από 3,70- 5,56% ο δείκτης μεταβολής

Αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή του τέλους κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρομίων και πλατειών μετά την απόφαση του Δ.Σ Αιγιαλείας για μείωση κατά μέσο όρο 4% των φόρων αδειοδοτήσεων. Ο δείκτης μεταβολής που προκύπτει από την αφαίρεση τελών του 2019 με τη προηγούμενη χρονιά κυμαίνεται στα 3,70- 5,56%, ένα φαινομενικά μικρό αλλά ουσιώδες ποσοστό σε μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. Τα ποσά των ετήσιων τελών προς πληρωμή ξεκινούν από τα 4,30 ευρώ ανά τ.μ και αφορούν τις απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες μίας πόλης και φτάσουν τα 93 ευρώ ετησίως για την χορήγηση άδειας περιπτέρων, με τον μέσο όρο των επικρατέστερων τιμών να κυμαίνεται ανάμεσα στα 8,50 και 15, 50 ευρώ .

Γενικότερα, πέρα από το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων έχουν μειωθεί εξίσου όλα τα δημοτικά τέλη κατά 4% για το χρονικό έτος του 2019, με σημαντικές εκπτώσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα δε, βαρυσήμαντο είναι το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια η μείωση των δημοτικών τελών έχει φτάσει τα 14%.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr