background img
banner
banner

Εν μέρει αθώωση Αμβροσίου πρότεινε ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Πρόταση να αθωωθεί εν μέρει ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος που κατηγορείται για ανάρτηση με ομοφοβικό περιεχόμενο, ζήτησε χθες από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Ο αντισειαγγελέας αιτιολόγησε την πρότασή του στην αλλαγής του νέου ποινικού κώδικα που κατήργησε το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφανθεί για την νομιμότητα της προ έτους καταδίκης του Μητροπολίτη, μετά την δική του αίτηση αναίρεσης της απόφασης μέσω της οποίας είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί πρωτόδικα, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση. Στη δεύτερη δίκη καταδικάστηκε και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Κατά την χθεσινή διαδικασία κατατέθηκαν προτάσεις από τις δύο πλευρές, τόσο από τον Μητροπολίτη όσο και από πλευράς των μηνυτών του και η απόφαση θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Μητροπολίτης, που ήταν παρών στο δικαστήριο, κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία καταφερόταν κατά των ομοφυλοφίλων με την περιβόητη φράση “φτύστε τους”.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με το «Capital.gr» η εισήγηση του κ. Μπρακουμάτσου ανέφερε: “Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο του προ ισχύσαντος για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Στην προκειμένη περίπτωση ο αναιρεσίων (σ.σ. ο κ.Αμβρόσιος) καταδικάστηκε για το έγκλημα αυτό και του επιβλήθηκε ποινή 5 μηνών και συνολική ποινή 7 μηνών.

Ενόψει αυτών πρέπει να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη ,να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και κατά το μέρος αυτό να κηρυχθεί αθώος ο αναιρεσίων και να αφαιρεθεί η ποινή των 5 μηνών και από τη συνολική ποινή η συντρέχουσα ποινή των 2 μηνών”. Επιπλέον, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απορριφθούν όλοι οι άλλοι προβαλλόμενοι λόγοι αναίρεσης της απόφασης εκ μέρους του Μητροπολίτη. Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής επισήμαναν ότι το αδίκημα μετά την κατάργηση του άρθρου τυποποιείται σε άλλο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.

Και ως εκ τούτου λόγω του ρατσιστικού υποστρώματος δεν τίθεται ζήτημα αποποινικοποίησης του αδικήματος. “Δεν είναι κάθε λόγος ρατσιστικός. Αν δεν είναι αυτός δεν είναι κανένας”, επισημάνθηκε από την πολιτική αγωγή.

Αντίθετα, οι δικηγόροι του Μητροπολίτη ανέπτυξαν όλα τα νομικά επιχειρήματα ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αίτηση αναίρεσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr