background img
banner
banner

Πρόκληση που… γίνεται στόχος το ΑΕΙ για το Αίγιο

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Ως μία καλή ευκαιρία ώστε να κερδηθεί χρόνος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εδραιώσουν τη λειτουργία του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο και θα ενδυναμώσουν το τοπικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, βλέπουν στον δήμο την απόφαση του υπουργείου για εισαγωγή νέων φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο. Η άμεση υιοθέτηση από πλευράς υπουργείου, της απόφασης της Συγκλήτου για… μηδέν εισακτέους στα τέσσερα Τμήματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία αποτελεί «καμπανάκι», αποδεικνύοντας ότι τα πάντα είναι ρευστά και πως και η περιοχή κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό αυτό ακαδημαϊκό «πνεύμονα» που τη βοηθά να αναπνεύσει…

Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο να δοθεί ο αριθμός των εισακτέων, αφού και η απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας έδινε περίοδο χάριτος μέχρι να εξευρεθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, παραπέμποντας έτσι το θέμα στο μέλλον, η ανακοίνωση για 170 εισακτέους από τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο έφερε μία κάποια ανακούφιση και αποτελεί πλέον μία βάση για δήμο και τοπική κοινωνία, ώστε να αποδείξουν όσα πριν από λίγες εβδομάδες ισχυρίζονταν, ότι δηλαδή η διατήρηση του Τμήματος στο Αίγιο είναι καλύτερη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για το Πανεπιστήμιο και το επίπεδο της σχολής.

Σημειώνεται ότι οι 170 εισακτέοι προστίθενται στους 600 ενεργούς φοιτητές δημιουργώντας έναν ικανοποιητικό αριθμό που όμως σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τους 1.600 φοιτητές που κάποτε «μετρούσε» η περιοχή, όταν ακόμη ήταν «ζωντανό» το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας.

Το νέο… status, όπως  αναφέρεται από την Πρυτανεία

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, προχώρησε την Παρασκευή σε μία λιτή ανακοίνωση σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα Παραρτήματα, χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας που λειτουργεί στο Αίγιο. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Νέο status διαμορφώνεται για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Παιδείας σε σχέση με την μείωση των εισακτέων, αφού μειώνονται κατά 555 οι θέσεις σε σύγκριση με τον περσινό χρόνο, μεταφέρονται 1.040 θέσεις από τα κεντρικά ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα».

Δημ. Καλογερόπουλος:  «Δεν μας ενδιαφέρει το εφήμερο, μόνο το μόνιμο κι αυτό θα επιδιώξουμε»

Η… επόμενη μέρα της ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων, βρίσκει τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο να προγραμματίζει τις κινήσεις του πάνω στο θέμα. Όπως αναφέρει στο protionline.gr, ΄΄η παρουσία των νέων φοιτητών του Σεπτεμβρίου στην περιοχή δεν είναι παρά μία μικρή θετική εξέλιξη. Όμως, επειδή μου αρέσει να μιλώ πάντα με γνώμονα την αλήθεια, θα πω ότι υπάρχει μεν στις καταστάσεις της ερχόμενης περιόδου το Αίγιο, όμως δεν μπορούμε να υπάρξει εφησυχασμός σε καμία περίπτωση. Η εκκρεμότητα της μεταφοράς παραμένει, άρα έχει κερδηθεί μία μάχη και όχι ο πόλεμος. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να διασφαλίσουμε εν καιρώ, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Αιγιάλεια. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν έχει “χαθεί” το κομμάτι της Οπτομετρίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο σε έναν κόσμο που όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να γκρεμιστούν γύρω μας, ας δούμε τι απώλειες είχαν οι υπόλοιπες πόλεις που έχασαν και εκείνες το προνόμιο μια σχόλης και ας μας κάνει να θεωρούμε τις εξελίξεις θετικές μεν, αλλά μικρές δε. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και δεν θα μείνουμε στις απαιτήσεις και στις ανακοινώσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και μας ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα, όχι μια στιγμιαία χαρά για το διδακτικό έτος που έρχεται. Στοχεύω το καλύτερο για τον δήμο σε όλα τα θέματα και αυτό… δεν το διαπραγματεύομαι. Έτσι και γι’ αυτό το θέμα, στοχεύω την διασφάλιση της παραμονής της σχολής στην πόλη για τα επόμενα χρόνια. Δεν μας ενδιαφέρει το εφήμερο, μόνο το μόνιμο κι αυτό θα επιδιώξουμε΄΄.

Στο ερώτημα ποια θα είναι τα επόμενα «βήματα» της δημοτικής αρχής ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική λειτουργία του Παραρτήματος, ο δήμαρχος τόνισε: ΄΄Η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε το ζήτημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να έρθει γρήγορα το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή το οριστικό, αλλά για εμάς είναι η πρόκληση που γίνεται στόχος. Αυτό που ζητάμε από όλους είναι να έχουμε επί της ουσίας συμβάλλει στο καλύτερο θετικό αποτέλεσμα, όχι με φασαρίες και φωνές. Κάθε φασαρία και αναστάτωση κάνει περισσότερη ζημιά, παρά προσφέρει στην ουσία, ακόμα και καλοπροαίρετη να είναι΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Να ενεργοποιηθεί η επιτροπή, να δοθεί έμφαση στις εγκαταστάσεις»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, μιλώντας στo protionline.gr για το ζήτημα του ΑΕΙ, σημείωσε: ΄΄Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων δεν είναι κάτι νέο για την περιοχή. Η απόφαση της Συγκλήτου δεν ανέφερε άμεση μεταφορά αλλά και ο ίδιος ο Πρύτανης είχε αφήσει ένα «παράθυρο ανοιχτό». Σε καμία περίπτωση ο δήμος δεν πρέπει να επαναπαύεται με αυτή την απόφαση. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επόμενη και όλες τις επόμενες χρονιές και συντονισμένα να προχωρήσουμε ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική λειτουργία της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο αλλά και η δημιουργία κι άλλων σχολών όπως αυτή για τον οίνο και την άμπελο που ήδη έχει στο «τραπέζι» των συζητήσεων. Δυστυχώς, βλέπουμε τον δήμαρχο να έχει επαναπαυτεί και να μην ενεργοποιεί την επιτροπή που είχαμε συστήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε, σε συνεννόηση με την Πρυτανεία, να δρομολογήσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη και αναβάθμιση του Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου Πατρών΄΄.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις του δήμου από εδώ και στο εξής, η κ. Ψυχράμη είπε πως ο δήμος πρέπει να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της συντήρησης των εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι και διά στόματος Πρυτάνεως είχε εκφραστεί τέτοια αναγκαιότητα. ΄΄Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ούτως ή άλλως διαθέτει κονδύλια για έργα στο Πανεπιστήμιο. Ο δήμος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των έργων που απαιτούνται. Εκτιμούμε ότι σε μία τέτοια περίπτωση και αναβαθμίζεται η λειτουργία του λειτουργία του Τμήματος και ενισχύεται η «θέση» και η δυναμική του Παραρτήματος΄΄, πρόσθεσε ακόμη η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr