background img
banner
banner

«Έκρηξη» νέων κρουσμάτων covid-19

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – ΣΤΟ 55% «ΚΟΛΛΗΣΕ» Η ΑΧΑΪΑ

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο ¨καταρρίπτεται¨ τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο νομού και όχι μόνο, για το θέμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού που είναι σε απόλυτη πλέον έξαρση.

Πολύ… ψηλά και η Αιγιάλεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τους εμβολιασμούς στα δύο σημεία του δήμου να… μειώνονται μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ, ενώ ταυτόχρονα η ανοδική τάση σε ενεργά κρούσματα να εμφανίζει ηλικιακή μετατόπιση, όπου πλέον η μετάλλαξη του covid φαίνεται να “επιλέγει” τις νεαρές και ενδιάμεσες ηλικίες και λιγότερο τα πολύ μικρά παιδιά ή τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Προχθές Σάββατο, τα νέα κρούσματα στην Αχαΐα άγγιξαν τα 161 άτομα εκ των οποίων το 1/5 αφορά την Αιγιάλεια, ενώ σε εθνικό επίπεδο ήταν η πρώτη φορά εδώ και δύο περίπου έτη, όπου το νούμερο των νέων μολύνσεων ξεπέρασε κατά πολύ τις 4500 χιλιάδες άτομα, την ίδια στιγμή όπου ο δείκτης της διασποράς παραμένει σε πάρα πολύ υψηλές κλίμακες.

Και ενώ οι εμβολιασμοί στην Αιγιάλεια σύμφωνα με τα στοιχεία και τους επίσημους αριθμούς δεν δείχνουν να… “κυλάει” το θέμα, το σκεύασμα της Johnson and Johnson ¨ανοίγει¨ στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για την ¨αναμνηστική¨ δεύτερη δόση σε όποιον το επιθυμεί. Την ίδια στιγμή, οι γονείς συνεχίζουν να προμηθεύονται τα δύο ¨υποχρεωτικά¨ σελφ τεστ κάθε βδομάδα από τα φαρμακεία όλης της περιοχής με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αιγιάλειας να ¨ξεπερνάει¨ τον… εαυτό του καθημερινά, προκειμένου να βοηθά πρακτικά τους δημότες ώστε να κατανοήσουν τις νέες διατάξεις ή τις αλλαγές στα συστήματα λειτουργίας. Και όλα αυτά, με τον φόβο του τέταρτου κύματος της επιδημίας ήδη να χτυπάει δυνατά την… κοινωνική ¨πόρτα¨ στο Αίγιο και τις κοινότητές του.

Στο «κόκκινο» – Εκτός καταστημάτων οι ανεμβολίαστοι

Τα νέα μέτρα που ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται και υποχρεώνουν τους ανεμβολίαστους σε κάθε είδους “αποκλεισμό” από πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, οφείλονται στο ότι η Αχαΐα πέρασε πάλι στο… κόκκινο.

Με τους περιορισμούς που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ σε όλους τους κοινούς χώρους και καταστήματα να ισχύουν μόνο όπου συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης αποκτά μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.

Και αυτό αφορά πιο πολύ τα καταστήματα αναψυχής στο κέντρο της πόλης αλλά και της εστίασης σε όλο τον δήμο, όπου τα 2/5 των κατοίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Η κατάσταση με τον κορωνοϊό φέρνει μία ανησυχία σε επαγγελματίες και εμπόρους της Αιγιάλειας και για εφαρμογή των μέτρων που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και επιπλέον αναστάτωση.

Όμως, αυτό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αιγιάλεια και λόγω της έξαρσης των ημερήσιων κρουσμάτων, όλα δείχνουν πως θα παραμείνει, καθώς τα νέα σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι μονόδρομος, με τους καταστηματάρχες της περιοχής να διχάζονται στο πώς θα… μπει κόσμος στο μαγαζί τους.

Επιλογή του εμβολίου από τους πολίτες

Σε κάθε έγγραφο εμβολιασμού που θα εκδίδεται από την ιστοσελίδα του υπουργείου, θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τη διαδικασία.
Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις που θα κλείνει κάποιος για πρώτη φορά τον εμβολιασμό του, δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία, στο εξής θα αναγράφεται και η εμπορική ονομασία των εταιρειών, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει όποιο εμβόλιο επιθυμεί να κάνει.

Έτσι, θα εμφανίζεται και το είδος του εμβολίου όπου αυτό να λειτουργήσει όχι μόνο ως… αναμνηστική δόση, αλλά και συμμέτοχή του στην αύξηση του ποσοστού του 55% που… παραμένει η Αιγιάλεια, ως επίσημη συνολική συμμετοχή.

Να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο έχει λάβει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος κατά το βασικό εμβολιασμό, η επιλογή του σκευάσματος είναι ελεύθερη για την επόμενη δόση.
Τέλος, μια σειρά νέων επιστημονικών δεδομένων αναφορικά με το συνδυασμό των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού που πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε παγκόσμιο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό ¨Johnson και Johnson¨ και επιθυμούν και 2η “αναμνηστική δόση” μπορούν να την κάνουν είτε με το σκεύασμα της ίδιας εταιρείας είτε με κάποιο από τα υπόλοιπα διαθέσιμα στην Αιγιάλεια εμβόλια, δηλαδή αυτό της Pfizer ή το εμβόλιο της Modernas, από την Παρασκευή 05 Νοεμβρίου και μετά.

Από την άλλη, στις σχολικές μονάδες και σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινότητες του δήμου, οι μαθητές συνεχίζουν να προσκομίζουν τα αυτοτεστ ελέγχου τους δίχως ευτράπελα ή κωλυσιεργίες, με τους δασκάλους και καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες να αποδεικνύονται ¨λίρα 100¨ και στην πρακτική τους βοήθεια προς τα παιδιά και φυσικά απέναντι στις υγειονομικές ¨αναποδιές¨ που έχουν υποχρεωθεί να υπερασπίζονται.

Έκκληση του διοικητή του νοσοκομείου για συμμετοχή στον εμβολιασμό

Πάντως, αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των προσερχόμενων καθημερινά στο εμβολιαστικό κέντρο του Γ.Ν.Α.Α. Ο ιατρικός κόσμος της περιοχής, θέλοντας να δώσει το ¨στίγμα¨ της σημασίας που έχει η μαζική συμμετοχή του κόσμου της Αιγιάλειας στην επιχείρηση ¨Ελευθερία¨ και την απαλλαγή από τον covid-19, δια στόματος του διοικητή του Νοσοκομείου Αιγίου Θανάση Γεωργάκη, επισημαίνει: «Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της Αιγιάλειας. Ας έρθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής και ας συμμετάσχουν στην διαδικασία της κοινωνικής μας απελευθέρωσης, γιατί είναι πραγματικά η μόνη λύση. Έτσι μόνο θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί το ανθρώπινο γένος να νικήσει τον ιό, που επιμένει.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν τα δύο εμβολιαστικά κέντρα της Αιγιάλειας διαθέτουν την απόλυτη ασφάλεια και είναι πλήρως ελεγμένα» αναφέρει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr