background img
banner
banner

Σχεδιασμός αναβάθμισης και… αλλαγές για το Νοσοκομείο Αιγίου

«ΕΦΕΡΕ» Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑΣ ΓΚΑΓΚΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ -ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΓΝΑΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με εμφανή τη διάθεσή της για συνεργασία για τον καλύτερο σχεδιασμό λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου, κατέφθασε το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία όχι μόνο ενημερώθηκε για τη λειτουργία του, αλλά έδωσε και τα «φώτα» της για το πώς θα μπορούσε να γίνει αναβάθμιση υπηρεσιών βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, στο οποίο υποσχέθηκε πως θα είναι αρωγός.

Ξεναγήθηκε σε κάθε ‘’γωνιά’’

Η διαπίστωση της αναπληρώτριας υπουργού ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, μαζί με τον αξονικό τομογράφο, το ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα, βρήκε σύμφωνους τόσο τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ όσο και τον διοικητή του Νοσοκομείου και τους εκπροσώπους Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η πρόθεσή της υπουργού για έμφαση στο Τ.Ε.Π. ήταν εμφανής από το πρώτο λεπτό, ενώ εντύπωση προκάλεσε η επιθυμία της να ξεναγηθεί σε κάθε «γωνιά» του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να σχηματίσει η ίδια άποψη για τη λειτουργία του. Έτσι, η αναμενόμενη ως σύντομη επίσκεψη της κ. Γκάγκα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και περιελάμβανε, επίσκεψη σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές (πλην της Παθολογικής) και σύσκεψη με τα στελέχη, ενώ δεν έλειψε και η ένταση κατά την έξοδό της, μετά τις έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους σε αναστολή.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Την αναπλ. υπουργό συνόδευαν ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ την υποδέχθηκαν εκτός από τον διοικητή του Νοσοκομείου Θανάση Γεωργάκη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Αιγιαλείας της Ν.Δ. Βασίλης Σταθακάρος καθώς και εκπρόσωποι του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και των βουλευτών Άγγελου Τσιγκρή και Ιάσονα Φωτήλα, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν και στη σύσκεψη, μεταφέροντάς της τη στήριξη αλλά και τη διάθεση συνεργασίας των Αχαιών βουλευτών για την επίτευξη του στόχου αναβάθμισης της δημόσιας υγείας.

Η κ. Γκάγκα εισήλθε από τα εξωτερικά ιατρεία και ξεναγήθηκε από τον διοικητή του ιδρύματος σε όλους τους χώρους με έμφαση σε αυτούς που ανακαινίστηκαν πρόσφατα αλλά και στα νέα μηχανήματα που λειτουργούν ή πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία και με ειδική αναφορά στον αξονικό τομογράφο που λειτούργησε οκτώ χρόνια μετά την τοποθέτησή του.

Αναγκαία η έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας

Ο κ. Γεωργάκης αλλά και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γιώργος Παπαδόπουλος ενημέρωσαν την υπουργό για την κίνηση των εξωτερικών ιατρείων και των επειγόντων περιστατικών, καθώς και για το «βάρος» που σήκωσε το Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, λειτουργώντας και ως εμβολιαστικό κέντρο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Επίσης, τις κατέστησαν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν τα χειρουργεία, αριθμούς που η αναπλ. υπουργός δεν έδειξε να περιμένει. Το κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε ήταν η έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας που έχει κατατεθεί για το Νοσοκομείο Αιγίου, εναρμονισμένου με τις ανάγκες του με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. ΄΄Ο οργανισμός σημαίνει ανάπτυξη και καινούριες ειδικότητες΄΄, ήταν από τα πρώτα λόγια του κ. Γεωργάκη στην αναπλ. υπουργό, η οποία βέβαια τόνισε πως ΄΄χρειάζεται να έχουμε αρκετά περιστατικά για να αναπτύξουμε μία ειδικότητα΄΄.

Παρόλα αυτά, η κ. Γκάγκα, από τα στοιχεία που της δόθηκαν, διαπίστωσε πως πράγματι οι διακομιδές δικαιολογούν τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων. Όπως της ανέφερε ο κ. Καρβέλης, ΄΄το νοσοκομείο Αιγίου εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη σε έκταση και πληθυσμιακά περιοχή. Είχε σοβαρά προβλήματα πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας και είναι γνωστό ότι από 19 γιατρούς που υπήρχαν, έχουν πάει στους 32 αυτή την στιγμή. Αξιοποιούμε και με τις δυνάμεις που έχουμε από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με μετακινήσεις και με μετακινήσεις ειδικευμένων ιατρών από άλλα νοσοκομεία ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να καλύπτεται το εφημεριακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου΄΄.

Γκάγκα: ‘’Δεν θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις’’

Παράλληλα σημείωσε πως ΄΄υπάρχει αξιόλογη αναβάθμιση από πλευράς ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, με τις χρηματοδοτήσεις από εμάς αλλά και από τη βοήθεια της Π.Δ.Ε. και τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη. Η στήριξη που υπάρχει από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι δεδομένη. Δεν θέλω να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, καθώς υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις και μέσα και έξω από το Νοσοκομείο που συχνά θέτουν ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία του. Εμείς σαν απάντηση, λέμε ότι όλα βαίνουν καλώς καθώς το ΓΝΑΑ (Αιγίου) έχει πάντα μέτωπο προς την θετική κατεύθυνση και οι τοπικοί φορείς και παράγοντες δεν πιστεύω ότι έχουν αντιρρήσεις επάνω σε αυτό. Σας μεταφέρουμε και σας ζητάμε, να δείτε τον οργανισμό που έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο για λογαριασμό του νοσοκομείου και να κρίνετε αν μπορεί να εγκριθεί ως έχει ή χρειάζεστε να κάνετε τροποποίηση κάπου. Ό,τι ζητάμε δεν είναι μαξιμαλιστικό, είναι προς μία κατεύθυνση ανάπτυξης και σταθερότητας΄΄.

Γεωργάκης: ’Είναι ανάχωμα αυτό το νοσοκομείο’’

Την εξαίρετη συνεργασία που έχει τόσο με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ όσο και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε ο κ. Γεωργάκης. Όπως είπε, ΄΄ο διοικητής μάς έχει υποσχεθεί και έχουμε φτιάξει ξεχωριστά, την μονάδα φροντίδας που είχε εγκαταλειφθεί. Δεν νοσηλεύουμε επιβεβαιωμένα, αλλά μονάχα ύποπτα περιστατικά΄΄.

Εξήγησε δε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καρβέλης πως ΄΄κρατήσαμε βάσει επιχειρησιακού σχεδίου το συγκεκριμένο νοσοκομείο “καθαρό” από περιστατικά covid, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των χειρουργείων, όπως για παράδειγμα αυτά που έγιναν σε ουρολογικά περιστατικά, του Ρίου, εδώ. Υπήρξε σχεδιασμός σε όλα και μάλιστα ζητήσαμε από το νοσοκομείο του Ρίου να έρχονται χειρουργεία εδώ, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε΄΄. ΄΄Είναι ανάχωμα αυτό το νοσοκομείο. Καλύπτουμε από τα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας και τα Καλάβρυτα και φτάνουμε μέχρι το Ακταίο, δηλαδή καλύπτουμε περίπου 100 χιλιάδες άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες και 70 τουλάχιστον χιλιάδες την χειμερινή περίοδο. Πρέπει να εγκριθεί ο οργανισμός. Δεν νοείται ολόκληρο νοσοκομείο να μην διαθέτει ωτορινολαρυγγολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο ή νευρολόγο΄΄, επισήμανε ο κ. Γεωργάκης.

Απαντώντας, η αναπλ. υπουργός, είπε: ΄΄Όλα αυτά έχουν σχέση με την βαρύτητα και την πληθώρα των περιστατικών και βέβαια, στο πόσοι ιατροί πρέπει να είναι μόνιμα εδώ και να διαθέτουν οργανική θέση και πόσοι μπορούν να είναι συνδεδεμένοι, δηλαδή να προσφέρουν υπηρεσίες σε δύο νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, πρέπει να θωρακίσουμε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, αλλά αυτό πρωτίστως να μην επηρεάζει την σωστή και άρτια λειτουργία του νοσοκομείου της πόλης. Ναι, θα χρειαστούν και καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι και όλες οι πιθανές ειδικότητες. Αυτό που προσπαθούμε είναι μια οργάνωση σε κάθε επίπεδο΄΄.

Φράγκος: ‘’Ανάγκες και σε υποστηρικτικό, λοιπό προσωπικό’’

Στο τέλος της σύσκεψης τοποθετήθηκε ο γεν. γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ασκληπιός» Παναγιώτης Φράγκος, ο οποίος παρατήρησε πως ΄΄ναι μεν χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, όμως είναι απαραίτητο και το υποστηρικτικό προσωπικό, διότι π.χ. ο μαστογράφος μόνος του δεν μπορεί να λειτουργήσει΄΄, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επιπλέον, ρώτησε τι θα γίνει με τα περιβόητα Σ.Ο.Χ. γιατί όπως είπε, και αυτοί είναι υποστηρικτικοί και σε ενάμιση μήνα τελειώνει η σύμβασή τους. ΄΄Σας διαβεβαιώνω ότι τα νοσοκομεία δεν θα μείνουν χωρίς κάλυψη χωρίς καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση. Τώρα πώς θα γίνει και με ποιο τρόπο, αυτό, είναι κάτι που μελετάται΄΄, απάντησε η κ. Γκάγκα. Επίσης, ο κ. Φράγκος υπενθύμισε πως για να είναι αυτόνομα τα Τ.Ε.Π. πρέπει στο νοσοκομείο να υπάρχουν 200 κλίνες και πάνω, με την αναπλ. υπουργό να εκφράζει ρητά την άποψη ότι στα Τ.Ε.Π. πρέπει να εφημερεύουν όλοι οι γιατροί.

Ικανοποιημένη από τις νέες υποδομές και τον εξοπλισμό η αναπληρώτρια υπουργός

΄΄Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο του Αιγίου έγινε για να δούμε αφενός τους συναδέλφους μας από κοντά και να εκτιμηθεί η κατάσταση ως έχει και χαίρομαι που είχα την δυνατότητα να μιλήσω και με τον κ. Καρβέλη και με τον κ. Γεωργάκη, αλλά και με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και τους βουλευτές΄΄, επισήμανε, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κ. Γκάγκα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι η ασφάλεια και ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών και η φροντίδα υγείας που θα λάβει. Αυτό προσπαθούμε και θέλουμε για οποιονδήποτε ασθενή. Το ΓΝΑΑ ήδη έχει στηριχθεί πάρα πολύ και με προσωπικό αλλά και με έργα αξίας τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων που αφορούσαν την ενεργειακή του αναβάθμιση, τα νέα ιατρικά μηχανήματα, την ενίσχυση των τμημάτων που δεν είχαν ανάλογο εξοπλισμό και βέβαια, με τον νέο σύγχρονο τομογράφο που μπορεί να κάνει τρισδιάστατα τρίπλεξ, ένα μηχάνημα με τρομερές δυνατότητες.

Μπαίνει πλέον ο ψηφιακός φάκελος και οι προτυποποιημένες διαδικασίες για την ασφαλή και σωστή παροχή υπηρεσιών προς κάθε ασθενή και πιστεύω ότι σύντομα, οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής θα είναι πολύ ευχαριστημένοι και θα απολαμβάνουν κάθε παροχή που απαιτεί ένα τέτοιο νοσοκομείο, όπως το ΓΝΑΑ (Αιγίου)΄΄. Καταλήγοντας, τόνισε: ΄΄Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον διοικητή του νοσοκομείου και φυσικά όλο το προσωπικό του και την διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Συγχαρητήρια στον κ. Καρβέλη και σε όλους όσους συμμετείχαν αυτό το διάστημα με θετικό τρόπο, στη λειτουργία και το μέλλον του Νοσοκομείου Αιγίου΄΄.

Στο ισόγειο θα «στηθεί» το «νέο» Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κ. Γκάγκα δεν αποχώρησε αμέσως, αφού πραγματοποίησε μία τελευταία επίσκεψη στο σημείο που θεωρεί ως ενδεδειγμένο για τη μεταφορά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο είναι στο ισόγειο, στο σημείο που λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία, εκτιμώντας πως θα υπάρξει αμεσότητα και καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών κάτι που, όπως είπε, θα επιτευχθεί με σωστή οργάνωση.

Στο σημείο εκείνο ωστόσο, την πλησίασαν εργαζόμενοι υγειονομικοί του νοσοκομείου που βρίσκονται σε αναστολή αρνούμενοι να εμβολιαστούν ενάντια στην covid-19, μεταφέροντάς της τη δυσαρέσκειά τους και ζητώντας της να ληφθεί απόφαση ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα ωστόσο καθώς δεν έλειψε και η φραστική επίθεση, με αστυνομικούς και σεκιούριτι να αποκλείουν το σημείο που βρισκόταν η αναπλ. υπουργός.
Αναμφισβήτητα από τα όσα αναφέρθηκαν, η επίσκεψη της υπουργού μόνο ως θετική θα μπορούσε να εκληφθεί, δημιουργώντας, αν μη τι άλλο, μία σιγουριά πως το υπουργείο «υπολογίζει» το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα και είναι ενήμερο για τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τα προβλήματά του.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr