background img
banner
banner

Έντονα συναισθήματα, παρατεταμένο χειροκρότημα… | ΦΩΤΟ

ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΣΜΥΡΝΗ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ, ΛΙΚΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΑΛΩΜΑ»

Μια ιδιαίτερη και πολυδιάστατη παράσταση παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο κοινό της Αιγιάλειας το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, τιμώντας τα 100 χρόνια μνήμης από τη καταστροφή της Σμύρνης. «Σμύρνη κοσμοπολίτισσα, λίκνο πολιτισμού, βαρβάρων ανάλωμα» ήταν ο χαρακτηριστικός
τίτλος μιας παράστασης που γέμισε το θέατρο Γ. Παππάς στο Αίγιο και καθήλωσε τους θεατές όλων των ηλικιών μέχρι το τέλος.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν και να γνωρίσουν την κοσμοπολίτικη Σμύρνη των πολλών εθνοτήτων, την ευρωπαϊκή φινέτσα του «Παρισιού της Ανατολής», τη λαϊκή πλευρά στους καφενέδες και στις εξοχές, τα σημαίνοντα προάστια της πόλης, τα αντικρουόμενα γεγονότα του Αυγούστου 1922, το τέλος της «μητέρας των πόλεων» και την δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα συνέχεια.

Κορυφαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί αποτελούσαν την ορχήστρα: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Θεολόγος Μιχελής (βιολί), Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στρατής Ψαραδέλλης (πολιτική λύρα-πολίτικο λαούτο) χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στο μουσικό οδοιπορικό της ιωνικής γης.

Ακούστηκαν σκοποί και τραγούδια από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές, τον Πόντο, την Καππαδοκία αλλά και τραγούδια στα τούρκικα και στα αρμένικα. Τραγούδια ιδιαίτερα γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό από τις υπέροχες και μοναδικές φωνές της Μαρίας Αναματερού και του Γιάννη Νιάρχου.

Στοχευμένες παρουσιάσεις

Την ατμόσφαιρα φόρτισαν ιδιαίτερα τα στοχευμένα και επίκαιρα κείμενα που απέδωσαν με μοναδικό τρόπο και ύφος η Ελένη Κλάγκου και ο Γιάννης Καυκάς. Ακούστηκαν επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο της Μικράς Ασίας, νέα από τις Σμυρναίικες εφημερίδες του Αυγούστου 1922, ανταποκρίσεις ευρωπαίων δημοσιογράφων

και αποσπάσματα από βιβλία και πηγές που επιμελώς είχαν ερευνήσει οι υπεύθυνοι της παράστασης.
Οι χορευτές και χορεύτριες του Χ.Ε.Α. απέδωσαν εξαιρετικά τους χορούς από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές: συρτός, μπάλος, καρσιλαμάς, χασάπικο, ζεϊμπέκικο, αργιλαμάς, τσιφτετέλι, χορούς του Πόντου και της Καππαδοκίας αλλά και τούρκικους και ακόμα σμυρναίικες μελωδίες για βαλς, πόλκα και τανγκό.

Παράλληλα, όλοι οι χορευτές συμμετείχαν σε δρώμενα (αστική σκηνή της Σμύρνης, καφενεία και έθιμα, παρουσίαση των διαφορετικών εθνοτήτων κ.ά.) προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση με τη σκηνή του ξεριζωμού, της καταστροφής της Σμύρνης αλλά και τραγουδώντας με την ορχήστρα και a cappella «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και «Στο ‘πα και στο ξαναλέω ».

Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στα δρώμενα τα εναλλασσόμενα σκηνικά (σαλόνι, καφενείο, εξοχή, γειτονιές της πόλης κτλ) καθώς και τα αντίγραφα ρούχων της εποχής (αστικά, δυτικά, λαϊκά) και παραδοσιακών φορεσιών από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Τουρκία.

Όλοι οι συμμετέχοντες κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, ακούγοντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές. Ανάμεσα σε αυτούς ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος που στο χαιρετισμό του εξέφρασε τα μοναδικά συναισθήματα που προκάλεσε η πολύ υψηλού επιπέδου παράσταση.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μάρκου Κ., οι αντιδήμαρχοι Καραΐσκος Νίκος, Βασιλακοπούλου Διαμάντω, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιδά Μαρία, ο γ.γ. του Δήμου Ρούσσος Γιώργος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ανδριόπουλος Παναγιώτης, εκπρόσωποι και μέλη δ.σ. συλλόγων και φορέων (ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ, Προποντίς, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών κ.ά.).

Το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου θα συνεχίσει τη δράση του τον Αύγουστο, με συμμετοχή σε συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων, τοπικές γιορτές με χορευτικές ομάδες διαφόρων ηλικιών από όλα τα τμήματα του συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr