background img
banner
banner

Μαζί με τα κέρδη και ο covid

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ένα διαφορετικό… αλλά και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο “κατέγραψε” η περιοχή της Αιγιάλειας τις τελευταίες 5 με 6 εβδομάδες του θέρους, όσον αφορά τα κρούσματα και τις νέες νοσήσεις από τις μεταλλάξεις “Όμικρον” και “Κένταυρος” του covid -19.

Το εντυπωσιακό 30% που καταγράφεται σαν αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο δήμου και σε σχέση με τον Ιούλιο, μετατρέπει τον φετινό Αύγουστο σε προάγγελο αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου ως προς την καθημερινότητα.

Από τη μία, υπάρχει μία έκδηλη ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν ο καιρός αρχίσει να παγώνει και ο κόσμος θα συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους, ενώ από την άλλη, το νέο “εχθρικό κύμα” του κορωνοϊού που απειλεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται σαν κορύφωση μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κορωνοϊός… τριγυρίζει αλλά δεν φοβίζει

Η ανησυχία των Αιγιαλέων που παρακολουθούν και ενημερώνονται τακτικά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, εστιάζεται περισσότερο στο ότι ανησυχούν πως από Σεπτέμβριο η εικόνα θα αλλάξει άρδην και πως η χαλάρωση θα είναι η αιτία που θα εκδηλωθεί “απειλή” ιικού φορτίου. Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι δημότες – είτε στο κέντρο της πόλης του Αιγίου και σε κεντρικά σημεία, είτε στις περιφέρειες περιοχές και χωριά – χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας σε ποσοστό πάνω από 15% στις καθημερινές τους συναναστροφές και μετακινήσεις, ενώ πολλοί έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο, “επικυρώνοντας” έτσι την πεποίθηση πολλών ότι ο ιός είναι πολύ επιθετικός και ακόμα πιο πολύ… επίμονος.

Η μετάλλαξη “Κένταυρος” που μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτή που κυριαρχεί μέχρι στιγμής και θα επικρατήσει μαζί με την “Όμικρον”, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις νοσηλείες που έρχονται.

Όμως τα πράγματα για τον απλό κόσμο, τον δημότη που κυκλοφορεί στους δρόμους και τα καταστήματα, είναι κάτι πιο απλοϊκό και “ανώδυνο” από αυτό που η τοπική κοινωνία βίωνε κατά την περσινή χρονιά.

Ο ιός και ο κόσμος “συνυπάρχουν” άψογα

Γενικότερα, αυτή την περίοδο ο κόσμος φαίνεται να διανύει μία φάση καλής “συνύπαρξης” με την πανδημία. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναφέρει ότι δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις νέων μέτρων, γιατί η κυβέρνηση έχει την σαφή τάση να ακολουθήσει την τακτική για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα.

Στον αντίποδα, η “τρελή” αύξηση των ενεργών κρουσμάτων που για τον μήνα Αύγουστο, σε όλο το εύρος του δήμου, προέρχεται από την τεράστια επισκεψιμότητα που κατέγραψε η περιοχή από τις 30 Ιουλίου και μετά, με τους εκδρομείς να είναι η “αιτία” νέων νοσήσεων των ντόπιων κατοίκων, σε ποσοστό περίπου 30%, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως στα σημεία που… “βουλιάζαν” από κόσμο) έφτανε και το 60%.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, στα σημεία που διεξάγονται δωρεάν Rapid Tests, ο κόσμος που προσήλθε για τσεκαρίσματα, ήταν κατά 70% τουρίστες, επισκέπτες ή απλοί περαστικοί.

Σπ. Μάρκου: “Οι εκδρομείς έφεραν… και covid”

Μιλώντας στo protionline.gr ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, δήλωσε για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε κατά τον μήνα που αποχωρεί και σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των στοιχείων σε σχέση με τις νέες θετικές νοσήσεις: “Οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που κατέκλυσαν σχεδόν όλο τον δήμο, έφεραν μαζί τους εκτός από ορισμένα κέρδη στον τουρισμό της περιοχής και… κορωνοϊό. Η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου οφείλεται κατά πολύ σε αυτές τις εισροές, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν ούτε υποχρεωτικά μέτρα προστασίας κατά του ιού και βέβαια, με την επικινδυνότητα που πάντα έχουν οι μεταλλάξεις του covid -19. Θεωρώ ότι κατά την επιστροφή των τουριστών στην βάση τους και από μέρα σε μέρα, θα αρχίσει και η “αποφόρτιση” της κατάστασης και θα μειωθούν τα κρούσματα, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη αύξηση, ειδικά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου” ανέφερε ο γιατρός.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι υπεράριθμοι στα… hot και μεγάλης ζήτησης παραλιακά θέρετρα και σημεία, έγιναν πολλές φορές “εστίες μόλυνσης”, άσχετα αν οι ανοιχτοί, υπαίθριοι χώροι βοήθησαν πολύ τη μη νόσηση του μαζικού πληθυσμού.

Ψηλά ο δείκτης θετικότητας

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κέντρου Υγείας Αιγίου “Μάνα και Παιδί”, όπου συνεχίζεται επιμελώς η δωρεάν διαδικασία των Rapid Tests, την περασμένη Παρασκευή 26 του μήνα, έγιναν συνολικά 49 Rapid Tests με τα 8 θετικά από αυτά (17%) να αφορούν σε 3 άνδρες και 5 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 43 έτη. Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η ζήτηση σε μοριακά τεστ και Rapid και στο ΓΝΑΑ Αιγίου, αλλά και στα υπόλοιπα σημεία που διεξάγεται η ανάλογη εξέταση, με το ποσοστό της θετικότητας νέων νοσησεων να βρίσκεται στο 26%, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο υπάρχει και “κυκλοφορεί”, αλλά προβληματίζει κιόλας την κοινωνία και τους ειδικούς, κάθε μέρα όλο και περισσότερο, για το τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα που πλησιάζει δειλά – δειλά, σε δύο περίπου μήνες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr