background img
banner
banner

Ήταν από τους πρωταγωνιστές του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ” ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΠερίΤΕΧΝΩΝ», το Σάββατο 6 Αυγούστου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022» παρουσίασε στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο την μουσικοαφηγηματική επετειακή εκδήλωση «Η μάνα Σμύρνη». Ένα συγκινητικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, μια παράσταση – πρόζα, με αφηγηματικό λόγο, εικόνα, μουσική και τραγούδι από την πολυμελή ορχήστρα του Συλλόγου, που “άγγιξε” την ψυχή των εκατοντάδων θεατών που την παρακολούθησαν.

Η ιστορική έρευνα, τα κείμενα και η αφήγηση ήταν από την εκπαιδευτικό Χριστιάνα Δελημάρου που ξύπνησε μνήμες και καθήλωσε τους θεατές όλων των ηλικιών από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης. Την ορχήστρα αποτελούσαν κορυφαίοι μουσικοί, όπως: Σιμώνης Φώτης (Τζουράς Πολίτικος/Τραγούδι), Αγγελόπουλος Δημήτρης (Ούτι/Λαούτο/Τραγούδι), Παπανικολάου Τάκης (Κιθάρα), Λύτρας Νίκος – Μάριος (Λαούτο), Κονόμος Θοδωρής (Τζουράς/Τραγούδι), Δημητρακόπουλος Σωτήρης (πλήκτρα), Τσάκαλος Ασημάκης (Πλήκτρα), Μπατάλης Τάκης (Κρουστά), Αντωνιάδη Αγγελική (Τραγούδι), Δημουλά Αρετή (Τραγούδι), Σιδέρης Γιώργος (Τραγούδι).

Ο πολιτιστικός σύλλογος «περίΤΕΧΩΝ» μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ημέρα που ιδρύθηκε άρχισε να αφήνει το “στίγμα” του στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής. Τυπικά ιδρύθηκε το 2021, αλλά ουσιαστικά δραστηριοποιείται από το 2017. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 75 μέλη και διοικείται από 7μελές συμβούλιο, Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και 4 μέλη. Πρόεδρος είναι η Μαριλένα Πολίτη, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα που γεννήθηκε και κατοικεί στο Αίγιο.

Κυρία Πολίτη ποιο ήταν το σκεπτικό με το οποίο ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποιες είναι οι δραστηριότητές του;
“Ο σύλλογος ιδρύθηκε για να συμβάλλει στα δρώμενα του τόπου μας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική του κληρονομιά και να προωθήσει την καλλιτεχνική ελευθερία και έκφραση μέσα από κάθε μορφή τέχνης (μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ).
Πόροι του συλλόγου είναι αποκλειστικά οι συνδρομές των μελών του και τυχόν χορηγίες ή δωρεές πολιτών. Ο σύλλογος εδρεύει στην Ακράτα, αλλά υπάρχει χώρος συναντήσεων και δραστηριοτήτων και στο Αίγιο. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων, οργανώθηκαν σεμινάρια πυρογραφίας από εγκεκριμένη εικαστικό. Επίσης λειτουργεί τμήμα παραδοσιακών χορών”.

Πόσες εκδηλώσεις έχετε πραγματοποιήσει σε αυτό το διάστημα;
“Από το 2017 έως το 2019 έγιναν τρεις μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις για τη στήριξη του φιλόπτωχου ταμείου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Κράθιο, με αποκορύφωμα μουσικοθεατρική παράσταση αφιέρωμα σε Τσιτσάνη-Παπαϊωάννου-Νίνου, σε σύμπραξη με τη θεατρική ομάδα αποφοίτων Αιγίου.
Το 2021 πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Νότες στο χρόνο», που στην ουσία ήταν η επίσημη έναρξη δραστηριοτήτων μας σαν σύλλογος πλέον, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο αθλητικός σύλλογος Αιγείρας-Ακράτας, καθώς και στην πρώτη μανιταρογιορτή που διοργάνωσαν η κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Βαρβάρας Νωνάκριδας”.

Και μέσα στη χρονιά που διανύουμε;
“Το 2022 πραγματοποιήθηκαν πέντε εκδηλώσεις, στην κοινότητα Πλατάνου Αιγιαλείας (29/7) αφιέρωμα Χατζιδάκι-Θεοδωράκη «Βίοι παράλληλοι», στο δημοτικό θέατρο Παππάς στο Αίγιο (6/8) αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή «Η μάνα Σμύρνη», ακολούθησε πολυθεματική εκδήλωση (8/8) με έκθεση παιδικής ζωγραφικής, ροκ μπάντα και ρεμπέτικη ορχήστρα του συλλόγου μας. Στις 13/8 επαναλήφθηκε η παράσταση «Βίοι παράλληλοι» και οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 21/8 με την παράσταση «Νότες στο χρόνο» (επιλογή ρεπερτορίου Ελλήνων συνθετών).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας, στην Ακράτα”.

Προγραμματίζετε κάτι για τον χειμώνα;
“Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου για το χειμώνα, είναι μια παράσταση με δημοτικό, αμιγώς
μοραΐτικο τραγούδι, καθώς και επανάληψη του αφιερώματος της Σμύρνης. Σκεπτόμενοι πάντα το σημείο όπου γεννήθηκε η ιδέα του συλλόγου, το φιλόπτωχο ταμείο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κραθίου, στόχος μας είναι ένα αφιέρωμα για την στήριξή του. Όλα αυτά βεβαίως, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν”.

– Ο ρόλος του κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ουσιαστικός, ενωτικός και στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των μελών του. Είναι ένα μονοπάτι επικοινωνίας των μελών με τις ρίζες τους, με τη γενέτειρά τους. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον πολιτισμό, με τα τοπικά ήθη και έθιμα. Ο “ΠερίΤΕΧΝΩΝ αποτελεί ένα νέο “κρίκο” στην “αλυσίδα” των πολιτιστικών συλλόγων της Αιγιάλειας. Η περιοχή μας έχει μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό και τις τέχνες και θα πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό.

Ως επίλογο θα σταθούμε σε δύο ορισμούς που υιοθέτησε η Παγκόσμια Σύσκεψη Πολιτιστικής Πολιτικής, η οποία είχε γίνει στην Πόλη του Μεξικού το 1982:

• Ο Πολιτισμός αποτελείται από ένα ολόκληρο πλέγμα πνευματικών, υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας ή μιας κοινωνικής ομάδας. Δεν περιλαμβάνει μόνο τις τέχνες και τα γράμματα, αλλά και τους τρόπους ζωής, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, συστήματα αξιών, παραδόσεις και πεποιθήσεις.

• Η Ανάπτυξη είναι μια σύνθετη, περιεκτική και πολυδιάστατη διαδικασία, η οποία εκτείνεται πέρα από την απλή οικονομική αύξηση και ενσωματώνει όλες τις διαστάσεις της ζωής και όλες τις δραστηριότητες μιας κοινότητας, όλα τα μέλη της οποίας καλούνται να συμβάλουν και αναμένεται ότι θα επωφεληθούν από τα προϊόντα κάθε μορφής που θα προκύψουν.

Επομένως Πολιτισμός και Ανάπτυξη έχουν και θα πρέπει να έχουν μία άρρηκτη σχέση συνύπαρξης. Ό πολιτισμός είναι ο στόχος και ο σκοπός της ανάπτυξης, όταν αυτή θεωρηθεί ως το επίτευγμα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr