background img
banner
banner

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρώπης

Το καλοκαίρι του 2022, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλά κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές ταυτοχρόνως για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι», ξεπερνώντας φέτος κατά 0,4°C αυτές του καλοκαιριού του 2021, που ήταν το προηγούμενο πιο θερμό που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Αυτές ήταν υψηλότερες «κατά περίπου 1,34°C από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 την εποχή αυτή», προσθέτει η Copernicus στην ανακοίνωσή της.

Μόνον τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ήταν «κατά 1,72°C βαθμό πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».

Έντονη σειρά από καύσωνες

«Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.

«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι».

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr