background img
banner
banner

Διήμερο… ύμνος στη χορωδιακή μουσική

ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΠΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και την παρουσία εκατοντάδων ερμηνευτών – φίλων της μουσικής, αλλά και πολυπληθούς ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο που πέρασε το ¨Φεστιβάλ Χορωδιών – Χορωδιακές Συναναστροφές ¨Γ. Παππάς¨, που συνδιοργάνωσαν ο ¨Σύλλογος Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Αιγιαλείας – Καλαβρύτων¨ και η ¨Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας¨. Το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, πλημμύρισε με ήχους μελωδικούς και λυτρωτικούς που χάιδεψαν τα αυτιά των παριστάμενων και απάλυναν κάθε αρνητική σκέψη, δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι η συνύπαρξη αυτή, και δη στον Πολιτισμό, μπορεί να μεγαλουργήσει!

220 μουσικοί και χορωδοί

Το φεστιβάλ, ήταν ο απόλυτος φόρος τιμής στον Αιγιώτη βαθύφωνο – εκτελεστή της λυρικής σκηνής Γιώργο Παππά. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ερμηνευτή και φυσικά, όλες οι αποδόσεις των χορωδιακών τμημάτων ήταν αφιερωμένες στην μνήμη του. Η Θεατρολόγος Ιωάννα Στεφανάτου παρουσίασε την όμορφη εκδήλωση και τις δύο βραδιές, η οποία έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας, ενώ στηρίχθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σημαντική ήταν και η συμβολή της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που παραχώρησε τον χώρο. Στη σπουδαία αυτή προσπάθεια, συμμετείχαν περίπου 215 χορωδοί και μουσικοί, δημιουργώντας ένα ισχυρό κίνητρο για την περιοχή για ανάλογες μελλοντικές τέτοιες εκδηλώσεις. Το κίνητρο είναι ένα και… απλό: Να τελούνται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις, ως το αποκορύφωμα της Χορωδιακής Τέχνης. Σε συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων – φεστιβάλ του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων (που είχαν διακοπεί για δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού), αυτό το Φεστιβάλ θεωρείται κορυφαίο, ως τώρα. Τόσο ως προς το αποτέλεσμα όσο και γιατί κατάφερε να ενώσει τις χορωδίες της Αιγιάλειας σε μια φωνή…

Η αρχή το ήμισυ του παντός, το Σάββατο

Η όμορφη μουσική συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου, ξεκίνησε με την ¨Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας Συλλόγου Κεφαλλήνων¨ με την μαέστρο Αλίκη Ζαφείρη και τα ¨παιδιά¨ της να… ¨κλέβουν¨ το χειροκρότημα του κόσμου. Η μουσική πανδαισία συνεχίστηκε από τη χορωδία ¨Ευεστώ¨ του δήμου Λάρισας, την οποία διεύθυνε ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης. Τρίτη κατά σειρά εμφάνισης, ήταν η ¨Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου¨ με την μαέστρο Ελένη Παπαδοπούλου – Αραβαντινού να συντονίζει και λίγο αργότερα στην σκηνή βγήκε η ¨Δημοτική Χορωδία Γαλατσίου¨ η οποία ερμήνευσε υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Σπύρου Παπαδάτου. Να σημειωθεί ότι δεν κατέστη εφικτό να παραστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, η ¨Χορωδία Μαϊστράλι¨ του Κέντρου Επιστήμης και Τέχνης Αμφιλοχίας ¨Η Δίοδος¨.

Τοπικό ερμηνευτικό ενδιαφέρον

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιελάμβανε μόνο χορωδίες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Αιγιάλεια, με τον κοινό να δείχνει… ξεκάθαρα την προτίμησή του στις τοπικές φωνές. Η ¨Χορωδία Ενηλίκων Διακοπτού¨ με τη ¨Χορωδία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλιμιτίκων Αίολος¨ με μαέστρο την Μπέσσυ Νάσση ήταν τα πρώτα σύνολα τα οποία ξεκίνησαν την εκδήλωση της δεύτερης ημέρας, με τη ¨Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού¨ του διδάσκαλου Σάκη Παπαδημητρίου να ακολουθεί αμέσως μετά. Η ¨Πολυφωνική Χορωδία Ανατολικής Αιγιάλειας¨ ήταν η τρίτη κατά σειρά που ερμήνευσε, με την Κορνελία Βολονέσκου – Γκολφίνου να συντονίζει τις μελωδικές φωνές, ενώ λίγο αργότερα στη σκηνή ανέβηκε η ¨Χορωδία Αιγίου 1933¨ με τον μαέστρο Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο να διευθύνει. Τελευταία κατά σειρά, βγήκε υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Α. Ζαφείρη, η κεφάτη ¨Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας¨.

Στην διήμερη εκδήλωση έλαβαν μέρος 200 περίπου ερμηνευτές, 15 μουσικοί – μαέστροι, δεκάδες φίλοι της λυρικής μουσικής και όχι μόνο, ενώ ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος απέμεινε τιμητικές πλακέτες και επαίνους σε εκπροσώπους των χορωδιών που ήρθαν από άλλα μέρη τις χώρας, για τη συμμετοχή τους. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αποδείχθηκε ο… μεγάλος υποστηριχτής της όλης προσπάθειας, ενώ στον χώρο υπήρχε φαγητό και αναψυκτικά από ιδιωτικό κέτερινγκ, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχει και γαστρονομική ¨κάλυψη¨ για όλα τα γούστα. Στο διήμερο χορωδιακό συναπάντημα που γέμισε νότες και συναισθήματα την παραλίας της Μυρτιάς, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Στράτος Βαρδάκης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων που συνόδευσε τη χορωδία της Λάρισας Σωτήρης Βούλγαρης, πολλοί εκπρόσωποι φορέων ή συλλόγων και αρκετός κόσμος από το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Μ. Ψύχας: “Μία απέραντη θάλασσα ηχητικής γαλήνης και αρμονίας”

Μιλώντας για την εξαιρετική εκδήλωση που γέμισε ασφυκτικά το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο και τις δύο ημέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου που διοργάνωσε την εκδήλωση Μιχάλης Ψύχας, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Απολαύσαμε το τραγούδι, τον ήχο και τον λόγο, ως ανθό με άρωμα συγκίνησης! Το διήμερο αυτό, μας ανήκει ολοκληρωτικά και ήταν η ένωση των φωνών και των ψυχών μας σε ένα και μοναδικό τραγούδι. Ήταν μία απέραντη θάλασσα ηχητικής γαλήνης και αρμονίας! Η Τέχνη του χορωδιακού τραγουδιού είναι μία διαχρονική αξία, η οποία ήρθε να γεμίσει τη ζωή μας ομορφιά και ενδιαφέρον. Να εμπνεύσει, να μεταμορφώσει, να θεραπεύσει, να χτίσει καινούριες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας. Με μοναδικό μέσο τη φωνή, η συμμετοχή στη χορωδία καλλιεργεί την ευαισθησία, την καλλιτεχνική έκφραση αλλά και την κοινωνική μάθηση μέσα από την κάθε ομάδα. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια του έντονου ατομικισμού και ανταγωνισμού, η εμπειρία του χορωδιακού τραγουδιού ως ανάταση ψυχής και γέφυρα επικοινωνίας αποτελεί για όλους μας, μία εν δυνάμει πηγή για το ευ ζην…” κατέληξε να πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ψύχας, για την ξεχωριστή και ιδιαίτερη διήμερη εκδήλωση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr