background img
banner
banner

Εκδήλωση «ύμνος» στις γυναίκες που… σήκωσαν μπαϊράκι για την ελευθερία | ΦΩΤΟ

Ύμνο στη γυναίκα και τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821, αποτέλεσε η εκδήλωση με θέμα «Ηρωίδα Τραγουδισμένη: Η συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση. Ομιλία, τραγούδια και χοροί, παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών της εποχής της Επανάστασης από όλη την Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Η αντιδημαρχία Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, άγγιξε ένα κομμάτι των ένδοξων ημερών του 1821, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην Επανάσταση, όπως άλλωστε και σε κάθε μεγάλο κοινωνικό και ιστορικό γεγονός. Η εκδήλωση «ύφανε» τα πιο όμορφα συναισθήματα σαν τις παραδοσιακές φορεσιές που παρουσιάστηκαν, οι χαρακτήριζαν τόσο τις ηρωίδες που έμειναν στην ιστορία όσο και τις απλές γυναίκες που με την αγάπη τους για την πατρίδα σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι και ρίχτηκαν στη μάχη για την Ελευθερία.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, με μέρους της Αχαιής υφυπουργού Υποδομών Χριστίνας Αλεξοπούλου η Θεώνη Σταθοπούλου και βέβαια η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων Μαρία Αγγελοπούλου.

Πολύπλευρη η συμμετοχή της γυναίκας στον αγώνα

Ομιλήτρια ήταν η ιστορικός και πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, στην ιδέα της οποίας άλλωστε στηρίχθηκε όλη η εκδήλωση. Η κεντρική ομιλήτρια μετέφερε τις ιστορικές της γνώσεις και τόνισε τη μεγάλη και πολύπλευρη συμμετοχή της Γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν μητέρες, σύζυγοι, κόρες σε συνθήκες σκλαβιάς αγωνίστηκαν για το αναντικατάστατο αγαθό της Ελευθερίας.

Παρουσίαση παραδοσιακών στολών, μουσικές και χοροί

Ήταν μία όμορφη συνεργασία φορέων που παράγουν πολιτισμό ο καθείς από το δικό του μετερίζι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση γυναικείων φορεσιών του ’21, που γέμισαν την αίθουσα χρώματα και παράδοση. Παρουσίασαν παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα τα χορευτικά των συλλόγων: Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιάλειας, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Χορευτικός Όμιλος Αχαιοί, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών “Οι Αρχαίες Ρύπες”, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου.

Το κοινό… ταξίδεψε μελωδικά στις μέρες του ένδοξου ’21 με τις χορωδίες και τα μουσικά σχήματα: Δημοτική Παιδική και Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας με μαέστρο τη Μπέσσυ Νάσση, Γυναικεία Χορωδία Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου υπό τον Σάκη Παπαδημητρίου και Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr