background img
banner
banner

Εγκατάσταση Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού στον δήμο Αιγιαλείας!

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ – ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ

Καρπούς απέδωσαν οι πολύμηνες προσπάθειες της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αποδέχθηκε το αίτημα και ενέκρινε την εγκατάσταση Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού στον δήμο Αιγιαλείας, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το κόστος.

Τα οφέλη της λειτουργίας του Σταθμού στην περιοχή είναι πολλά και αφορούν σε διάφορους τομείς όπως γεωργία, αλιεία, ναυσιπλοΐα και ενίσχυση της πρόληψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η εγκατάσταση του ΑΜΣ στο Αίγιο, εντάχθηκε στο Έργο της ΕΜΥ με τίτλο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών και Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης» του «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020». Η ΕΜΥ, ως αρμόδιος φορέας μετεωρολογικής υποστήριξης της χώρας, για να φέρει εις πέρας το έργο της, μεταξύ άλλων σχεδιάζει τη λειτουργία του εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, με κύρια αποστολή τους την καταγραφή των υφιστάμενων τοπικών παραμέτρων, οι οποίες στη συνέχεια αποστέλλονται στην κεντρική Υπηρεσία για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο. Το πλήθος των αισθητήρων και των ΜΣ, η συχνότητα και ο τρόπος καταγραφής των μετεωρολογικών παραμέτρων, καθώς και η ταχύτητα διακίνησης των δεδομένων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα χρήσης των παρεχόμενων από την ΕΜΥ υπηρεσιών.

Θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, η περίοδος ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων θα είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Ο Σταθμός, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, θα εγκατασταθεί εντός των χώρων της ΔΕΥΑΑ και του βιολογικού καθαρισμού σε εμβαδόν 106,48τ.μ. Ήδη, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 10 ετών, για την εγκατάσταση του Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού (ΑΜΣ).

Τεράστια τα οφέλη για κοινωνία – οικονομία

΄΄Ως τώρα, μία τεράστια χιλιομετρική απόσταση, από το Ρίο Πατρών μέχρι και το Δερβένι Κορινθίας, μια περιοχή δηλαδή που περιέχει όλο τον δήμο Αιγιάλειας, δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα μετεωρολογίας και προβλέψεων.

Μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία για να καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες έβγαιναν με κάποιο συγκεκριμένο αλγόριθμο, μία μαθηματική πράξη δηλαδή. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα πολλές φορές, οι τοπικές προγνώσεις καιρού να έχουν αρκετή απόκλιση. Τώρα με αυτό το σύστημα, θα έχουμε ακριβή καταγραφή, καθώς είναι πλήρως εκσυγχρονισμένο.
Παρέχει την δυνατότητα on line και με μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο, θα μπορεί να ελέγχεται η θάλασσα και το κομμάτι της αλιείας και της ναυσιπλοΐας, ενώ θα μπορεί να δίνει έγκυρες προγνώσεις με απολύτως πραγματική εικόνα για τον καιρό της Αιγιάλειας.

Επίσης, το σύστημα αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ ένα κομμάτι που στο παρελθόν είχαμε πολλά προβλήματα, την γεωργία του τόπου, καθώς εκτός από τις καιρικές συνθήκες, θα μπορεί να καταγράψει ακριβώς κάθε άλλη πληροφορία, όπως για παράδειγμα τι αέρας επικρατεί και πού, ή πού και πότε θα σημειωθεί παγετός ή καύσωνας, βοηθώντας έτσι τους παραγωγούς και να προφυλάξουν τις σοδειές τους και να ζητήσουν αποζημιώσεις για ζημιές΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Καραΐσκος, μιλώντας για τον ΑΜΣ.

Τόνισε ακόμη ότι θα βοηθήσει και τη λειτουργία του δήμου, γιατί οι υπηρεσίες του δημοσίου που βγάζουν τις όποιες αποζημιώσεις, θα μπορούν στο εξής να βασιστούν σε αυτό το σύστημα, το οποίο θα είναι επίσημα τεκμηριωμένο από την ίδια την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. ΄΄Με αυτόν τον τρόπο, πλέον δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις ή εσφαλμένες μετρήσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν που είχαν γίνει καταστροφές σε διάφορα σημεία της Αιγιάλειας, και δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν. Αυτό το νέο σύστημα, δίνει αυτόματα μία νέα ώθηση και στην ταυτοποίηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής΄΄, επισήμανε ο κ. Καραΐσκος.

Χώρος ελεγμένος με περιορισμένη ενεργειακή κατανάλωση

Να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος χρειάστηκε την πολύτιμη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των ειδικών επιστημόνων της Ε.Μ.Υ. προκειμένου να εκπονηθεί η συγκεκριμένη μελέτη των 15 συνολικά τετραγωνικών μέτρων του σταθμού, ο οποίος είναι αυτόνομος και δεν χρειάζεται ηλεκτροδότηση.

Ο χώρος είναι απόλυτα ελεγμένος από πλευράς ασφάλειας και δεν κοστίζει τίποτα στον δήμο, καθώς όλα όσα αφορούν τον σταθμό, επιβαρύνουν την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Το σύστημα έχει περιορισμένη ενεργειακή κατανάλωση, είναι ενεργειακά αυτόνομο ενώ περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό στοιχείο με συσσωρευτές που δύνανται να του παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια για διάστημα μερικών ημερών σε συνθήκες πλήρους νεφελοκάλυψης. Ωστόσο, για επικουρικούς λόγους και για τη διασφάλιση εναλλακτικής τροφοδοσίας είναι επιθυμητή η διασύνδεσή του με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

΄΄Πρόκειται να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα την τοπική κοινωνία και ειδικά το κομμάτι των αγροτών, το οποίο είναι ούτως ή άλλως ένα τεράστιο κεφάλαιο στην οικονομική ανάπτυξη και δύναμη του τόπου. Τέλος, να επισημανθεί ότι θα βοηθήσει απίστευτα και στο ευαίσθητο κομμάτι των πυρκαγιών του καλοκαιριού που “ταλαιπωρείται” η ευρύτερη περιοχή, καθώς θα υπάρχει απευθείας σύνδεση και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου θα δίνει ακριβή στοιχεία για οτιδήποτε μπορεί να ελέγξει΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Τι θα περιλαμβάνει

Το σύστημα ικανοποιεί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συστήματα μετεωρολογικής υποστήριξης που εγκαθίστανται σε αστικές περιοχές. Αποτελείται από τα ακόλουθα είδη: α. Μεταλλικό ιστό δέκα μέτρων, β. Αισθητήρες ανέμου, πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ., γ. Εξοπλισμό παροχής ενέργεια, δ. Τηλεπικοινωνιακό και δικτυακό εξοπλισμό, ε. Εξοπλισμό ασφαλείας, αλεξικέραυνο, μηχανισμό ανατροπής υπερτάσεων κ.λπ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr