background img
banner
banner

Μείωση φόρου κατά 50% σε όσους παραδίδουν προϊόντα στην ΠΕΣ και σε Συνεταιρισμούς

ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Συμφέρων για τους παραγωγούς είναι ο νόμος 4935/2022 που πήρε ΦΕΚ τον περασμένο μήνα, καθώς στο άρθρο 15 αυτού, δίνεται η δυνατότητα μείωσης φόρου εισοδήματος κατά το ήμισυ, εφόσον παραδίδουν τα προϊόντα τους σε Συνεταιρισμούς και Συνεταιριστικές Ενώσεις. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του ΥΠ.Α.Α.Τ. κατά την 31η/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή.

Συγκεκριμένα, μειωμένο φόρο κατά 50% δικαιούνται αγρότες, οι οποίοι παράγουν «παρεμφερή» γεωργικά προϊόντα, με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας και πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις: – είτε είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και προμηθεύουν αυτά με το 75% τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, – είτε πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το 75% τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Για την εφαρμογή της παρούσας υποπερίπτωσης απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, ανά προϊόν ή παρεμφερή προϊόντα, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το 75% τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του. Απαλλαγή κατά 30% των φόρων δικαιούνται αγρότες που παραδίδουν μικρότερες ποσότητες σε Συνεταιρισμούς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Για τα μέλη και όσους έχουν συνάψει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας

Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ΄΄η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ενημερώνει τους παραγωγούς ότι ήδη ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ ο πρόσφατος Νόμος 4935/2022 (άρθρο 15), με την εφαρμογή του οποίου οι κατά κύριο επάγγελμα παραγωγοί που είναι μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών μας ή της Ομάδας Παραγωγών της Π.Ε.Σ., καθώς και εκείνοι που έχουν συνάψει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, εφόσον παραδίδουν την παραγωγή των προϊόντων τους στον Συνεταιρισμό ή στην Π.Ε.Σ. θα απαλλάσσονται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών τους, που προκύπτουν από την ατομική αγροτική δραστηριότητά τους΄΄.

Οι απαλλαγές φόρου ισχύουν για κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr