background img
banner
banner

Αναγκαία η εξεύρεση νέου κτιρίου για την Πρόνοια

ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ – ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η εξεύρεση του κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς οι μέχρι τώρα δημοπρατήσεις για μίσθωση ακινήτου, έχουν αποβεί άκαρπες. Την ίδια ώρα όμως, βάσει των συνθηκών στην τοπική κοινωνία κι όσο οι ανάγκες των δημοτών μεγαλώνουν, διευρύνονται και οι δομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον δημότη, με το υπάρχον κτίριο, να μην εξυπηρετεί.

Υπενθυμίζεται πως το Αυτοτελές Τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Αιγιαλείας στεγάζεται στο ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Αράτου, στο ισόγειο, ενώ χρησιμοποιείται και το υπόγειο, κυρίως για υλικό και τη συγκέντρωση και αποθήκευση ειδών που διατίθενται σε δικαιούχους. Ο αριθμός όμως τόσο των οικογενειών που έχουν ανάγκη και πληρούν τις προϋποθέσεις στήριξης σε όλα τα επίπεδα, αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ιδίως μετά τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Επιπλέον, εκτός από το Κέντρο Κοινότητας που περιλαμβάνεται στις δομές του Αυτοτελούς Τμήματος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, οσονούπω θα ενταχθεί και το «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο θα πρέπει να συστεγαστεί. Με τα σημερινά δεδομένα όμως και την υπάρχουσα κτιριακή δομή, αυτό είναι αδύνατον.

Προς επαναδημοπράτηση

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αναζήτηση νέου κτιρίου, πλην όμως και δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά και δεν παρατηρείται καταλληλότητα. Μάλιστα, στην πρώτη διαδικασία είχε κατατεθεί μία αίτηση ενδιαφέροντος, εξετάστηκε το ακίνητο, ωστόσο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Εν συνεχεία, στην επαναδημοπράτηση, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και η διαδικασία κρίθηκε άγονη.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο για μίσθωση πρέπει να βρίσκεται εντός της Κοινότητας Αιγίου και να διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών του Τμήματος.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, ΄΄δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Το επόμενο διάστημα, σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, θα προχωρήσουμε σε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα καλούμε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για τα ακίνητά τους. Κρίνουμε αναγκαία τη μεταφορά των δομών του Αυτοτελούς Τμήματος, καθώς καθώς έχουν συγκεντρωθεί πολλές υπηρεσίες. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως έχει λήξει η σύμβαση του κτιρίου, Όμως το βασικότερο είναι ότι πολύ σύντομα έρχεται και το Βοήθεια στο Σπίτι που εντάσσεται στην Πρόνοια. Το υπάρχον κτίριο είναι ήδη μικρό για να εργαστούν οι υπάλληλοι των τμημάτων, πόσο μάλλον εάν προστεθεί και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως θέλουμε. Συν τοις άλλοις, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των προσερχόμενων δημοτών, δεδομένων των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στη μετά κορωνοϊό εποχή. Από τη μία το γεγονός ότι έχει ενταθεί το οικονομικό πρόβλημα από την άλλη ότι έχει ασθενήσει πολύς κόσμος και χρειάζεται υποστήριξη, αναγκάζουν το Τμήμα να αυξήσει την παροχή υπηρεσιών κι εμάς στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας να διευρύνουμε το πλαίσιο δράσης προκειμένου να συνδράμουμε όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας, διευρύνοντας ταυτόχρονα και το είδος των υπηρεσιών΄΄.

Έμφαση στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης

Ως παράδειγμα, η κ. Βασιλακοπούλου, ανέφερε την αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων, την αναγκαιότητα ψυχολογικής στήριξης γυναικών, οικογενειών, παιδιών και ηλικιωμένων. Όπως είπε, ΄΄έχουμε προσλάβει με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών, μία Ψυχολόγο και ευελπιστούμε να έχουμε τουλάχιστον ακόμη μία, έχουμε κινήσει δηλαδή τις διαδικασίες, διότι ο κόσμος που χρειάζεται υποστήριξη, διαρκώς αυξάνεται. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία μόνιμη Ψυχολόγο ώστε να οργανωθεί το εν λόγω γραφείο. Δίνουμε μεγάλη βάση σε αυτό τον τομέα, καθώς καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους συνδημότες μας και γνωρίζουμε την κατάσταση της κοινωνίας. Έτσι κινούμαστε στην κατεύθυνσης της διεύρυνσης της υποστήριξης μέσω διαφόρων δράσεων. Όπως είδατε, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κάνουμε συμβουλευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα σε οικογένειες. Τώρα θα αρχίσουμε ψυχολογική υποστήριξη και στους ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ του δήμου και ερχόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους διευθυντές των σχολείων και των δύο βαθμίδων όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με μαθητή ώστε να παρέχουμε κι εκεί ψυχολογική υποστήριξη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr