ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Η ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΤΡΙΨΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΣΟΥΛΑ
Πλημμυρισμένη με συγκίνηση αλλά και με την αναγνώριση της αξιοσύνης των προσφύγων της Μικράς Ασίας και των απογόνων τους, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Πρόσφυγας στο Αίγιο», της Αιγιώτισσας Τερψιθέας Τρίψα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο».
Η κ. Τρίψα, πριν από περίπου επτά χρόνια, πήρε την απόφαση να αποτυπώσει στο χαρτί την ιστορία ζωής του πατέρα της Δημήτρη Μάσουλα από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας, ο οποίος σε ηλικία 8 ετών ξεριζώθηκε από τον τόπο του, χάνοντας όλη του την οικογένεια. Η μοίρα τον έφερε στο Αίγιο κι έβαλε σκοπό της ζωής του να βρει τον αδελφό του, τον οποίο είχε χάσει στον Πειραιά μετά τον διωγμό. Η ίδια η ιστορία του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των κακουχιών αλλά και της θέλησης και προκοπής των προσφύγων που το 1922 βρέθηκαν στο Αίγιο, διωγμένοι από τον τόπο τους. Είναι όμως και τεκμήριο για το πώς η δεύτερη και η τρίτη γενιά προσφύγων ξέρει να τιμά αυτούς τους ανθρώπους. Αυτός ήταν και ο σκοπός της κ. Τρίψα. Θέλησε να γνωρίζουν όλοι την ιστορία του πατέρα της, για να αντιληφθούν το μεγαλείο ψυχής των προσφύγων που κατάφεραν όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και να μεγαλουργήσουν στη νέα τους «πατρίδα».
Δύναμη ψυχής και καθηλωτική γραφή!
Το βιβλίο προλόγισε η υπεύθυνη των εκδόσεων Ηδύφωνο, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τις εκδόσεις μας. Καλωσορίζουμε μια νέα συγγραφέα, ένα άνθρωπο με πολύ ταλέντο, μια προσωπικότητα με ήθος και γνησιότητα. Το συναίσθημα που βγάζει η Τερψιθέα Τρίψα είναι μοναδικό και την χαιρόμαστε που ανήκει πλέον στην μεγάλη μας “οικογένεια”. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν η πρώτη “επαφή” του εκδοτικού οίκου με την συγγραφέα. Όταν διάβασα το χειρόγραφο αυτό σημείωμα έμεινα άφωνη κυριολεκτικά. Η γραφή της με καθήλωσε και με συγκίνησε. Η κ. Τερψιθέα έχει μία δύναμη ψυχής που δύσκολα συναντάς και έναν ιδιαίτερο τρόπο στην πένα της. Η ζωή την αδίκησε γιατί τόσο χρόνια, δεν έχει αναγνωριστεί πανελλήνια, όπως θα έπρεπε. Ευχαριστούμε πολύ την συγγραφέα που μας εμπιστεύεται και περιμένουμε με μεγάλη χαρά την επόμενη δημιουργία της΄΄.
Ιστορίες, μουσικές και θύμισες…
Για το βιβλίο επίσης, αλλά και τη σημασία των αληθινών ιστοριών-μαρτυριών που προσφέρουν πολλά στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης, μίλησε ο φιλόλογος-δημοσιογράφος Παναγιώτης Βάγιας. Ο συνθέτης και φιλόλογος Σάκης Παπαδημητρίου συνέδεσε τις ιστορίες των δυο βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηδύφωνο, «Πρόσφυγας στο Αίγιο» και «Πολέμησα στη Μικρασία». Συνέδεσε δηλαδή την ιστορία του πρόσφυγα Δημήτρη Μάσουλα με την ιστορία του Έλληνα στρατιώτη και παππού του Γεώργιου Χαΐρη, που έφτασε πολεμώντας μέχρι στον Σαγγάριο. Η εκπαιδευτικός-μουσικός Ζουμπουλιά Σπυροπούλου με αφορμή το βιβλίο, θυμήθηκε ιστορίες και μετέφερε μνήμες από τη δική της προσφυγική οικογένεια και τη γειτονιά που μεγάλωσε, στον Συνοικισμό στο Αίγιο.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός και θεατρολόγος Ιωάννα Στεφανάτου. Μνήμες, θύμησες, γεύσεις, μουσικές από μια εποχή που σημάδεψε την ιστορία της πόλης του Αιγίου και ολόκληρης της Ελλάδας.
Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Προποντίς» και υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Αιγιάλειας.
“Ένα μεγάλο μπράβο στην συγγραφέα της καρδιάς μας, η οποία με την πένα της έχεις περάσει ήδη στο αύριο που έχει ενωθεί με το χθες και τα γεγονότα της τότε εποχής. Η προσφυγιά ήταν, είναι και θα είναι η πιο συγκινητική κατάσταση σε μνήμες και γεγονότα. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου “Προποντίς” θα ήθελα να παραδεχτώ ότι λόγω του ιού της πανδημίας, οι δραστηριότητα του συλλόγου μας είχε παύση και είχαμε αποδυναμωθεί. Καλώ όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτή την αίθουσα και όχι μόνο:
Εγγραφείτε στον Σύλλογο μας ώστε να πλαισιωθεί και να ισχυροποιείται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Χρειάζεται μια επαναδραστηριοποίηση και τώρα, σήμερα, αυτό το βιβλίο της κ. Τερψιθέας είναι η πιο σημαντική και μεγαλύτερη αφορμή για να γίνει” ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου «Προποντίς», Πόπη Μανεσιώτη.
Αμέσως μετά, έγιναν αρκετές αναφορές και λεπτομέρειες στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και περιγράφει το βιβλίο, ενώ όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι τέτοιες συγγραφικές προσπάθειες, αποτελούν ουσιαστικά την “βιβλιοθήκη της Ιστορίας του Έθνους” και πως οι επόμενες γενιές θα μαθαίνουν σωστά και με ακρίβεια, κάποια από τα πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν την εποχή εκείνη.
Ιδιαίτερη συγκίνηση μάλιστα, είχε η προσέγγιση της κ. Μανεσιώτη για την σημασία του βιβλίου για τους απογόνους των ανθρώπων που λογίζονται ως επόμενες γενιές προσφύγων, καθώς η ιδιαιτερότητά τους μόνο μεγαλοσύνη και ιστορικότητα μπορεί να προσφέρει. Να σημειωθεί ότι, απευθύνθηκε σε όλους ένα μεγάλο κάλεσμα συμμετοχής για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Συνοικισμό στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου, όπου ετοιμάζονται πλούσιες και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις.
Μία συγκλονιστική ιστορία…
Η εκδήλωση έκλεισε με την ίδια τη συγγραφέα, να εκφράζει θερμές ευχαριστίες και να σημειώνει πως δεν περίμενε ότι θα ενδιαφερόταν τόσος κόσμος για το βιβλίο της.
Η κ. Τρίψα ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη, βλέποντας στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, ανθρώπους που παρακολουθούσαν κατανυκτικά την παρουσίαση και άκουγαν με προσοχή τις περιγραφές και τη συγκλονιστική ιστορία του πατέρα της, την οποία ο ίδιος της είχε διηγηθεί, ενώ μέρος της έχει ζήσει και η ίδια. Και πώς να μην εκστασιαστεί κανείς ακούγοντας για την ιστορία δύο αδελφών, δέκα και οκτώ ετών που οι Τούρκοι σκότωσαν τους γονείς τους, μπήκαν στο πλοίο και ήρθαν κακήν κακώς στην Ελλάδα. Κι εκεί, στο λιμάνι του Πειραιά χωρίστηκαν και χάθηκαν αφού η μοίρα έστειλε τον έναν στο Αίγιο και τον άλλο στη Μακεδονία… Πέρασαν από τότε τριάντα χρόνια για να ενωθούν ξανά οι ζωές τους. Στο μεταξύ όμως και οι δύο ορθοπόδησαν και πρόκοψαν στους τόπους που η μοίρα τους έστειλε να ζήσουν… Όσο για τη συγγραφέα, δηλώνει πως ήδη έχει στα πλάνα της να αποτυπώσει μία ακόμη ιστορία από τη Μικρασία, εξίσου συγκλονιστική.