background img
banner
banner

«Μάθημα» στους ενεργειακούς υπεύθυνους των σχολείων για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η ενεργειακή κατανάλωση ενός τυπικού σχολείου στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τις 68 kWh/m2/έτος, εκ των οποίων οι 55 kWh/m2/έτος καταναλώνονται για θερμικούς λόγους. Η αναγκαιότητα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στην εποχή που το κόστος του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Οι ενεργειακοί υπεύθυνοι των σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας, που είναι οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι, ενημερώθηκαν χθες εκτενώς για το πώς θα επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης και πώς θα επωφεληθούν όλοι από αυτό.

Ήταν μία πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας με την υποστήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, η οποία ήταν καθόλα επίκαιρη και μέσω αυτής, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις πάνω στο «φλέγον» θέμα της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, έλαβαν μέρος όλοι οι διευθυντές και προϊστάμενοι των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Αιγιάλειας, οι οποίοι άκουσαν με προσοχή τον Μηχανολόγο-Μηχανικό υπεύθυνο Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων του δήμου Αιγιαλείας, Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, ενώ εξέφρασαν και απορίες που απαντήθηκαν στο σύνολό τους.

Όπως τόνισε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δημήτρης Ελευθεριώτης, ΄΄η ενημέρωση είχε να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων του δήμου μας. Επί της ουσίας, ενημερωθήκαμε για το πώς θα επιτύχουμε με απλούς τρόπους και υιοθέτηση άλλων συνηθειών στην καθημερινότητά μας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, έτσι ώστε να επιτευχθεί και μείωση του ενεργειακού κόστους στις σχολικές μονάδες΄΄.

Ο δήμος καλύπτει την ενεργειακή κατανάλωση των σχολείων

Αξίζει να αναφερθεί πως εν αντιθέσει με άλλους δήμους, ο δήμος Αιγιαλείας καλύπτει τα έξοδα ενέργειας για όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας, αναλαμβάνοντας την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, χρήματα που δίδονται απευθείας μέσω των ανταποδοτικών της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος, ο δήμος να εσοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα από τη ΔΕΗ αφού παρακρατούνται από την κατανάλωση των σχολείων. Έτσι, αυτό που τονίστηκε είναι πως εφόσον μειωθεί η κατανάλωση τα παραπάνω χρήματα που δαπανώνται θα μείνουν στον δήμο και θα αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες. ΄΄Είναι γεγονός ότι σε άλλους δήμους, το ρεύμα το πληρώνουν οι σχολικές μονάδες γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία τους. Στα σχολεία της Αιγιάλειας το ρεύμα καλύπτεται από τον δήμο. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε άλλες συνήθειες για τη μείωση της κατανάλωσης. Τέτοιοι τρόποι διαχείρισης μας υποδείχθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο΄΄, είπε ο κ. Ελευθεριώτης.

Απλές λύσεις που αποδίδουν

Ως παραδείγματα, αναφέρθηκαν: Η συντήρηση των κλιματιστικών πρέπει να γίνεται κάθε άνοιξη, οι λέβητες και οι καυστήρες πρέπει να καθαρίζονται κάθε φθινόπωρο κ.ά. ΄΄Ως παιδαγωγοί πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις στα παιδιά, τα οποία και βιωματικά πια θα φροντίζουν να μειώνουν την κατανάλωση. Για παράδειγμα, θα τους υποδεικνύουμε να σβήνουν τα φώτα όταν βγαίνουμε για διάλειμμα κι αυτό θα συνηθίσουν να το κάνουν και στα σπίτια τους΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr