background img
banner
banner

«ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ»: Αναδεικνύει το Αίγιο μέσα από έναν… φόνο

ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΙΩΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ  ΜΙΝΩΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

Με μία ανατρεπτική ροή μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σε κάποια μικρή πόλη (το Αίγιο εν προκειμένω…) και έναν επίλογο ροής παντελώς αναπάντεχο, ο συγγραφέας Μίνωας Ευσταθιάδης “συστήνει” το καινούριο δημιούργημα του με τίτλο “Τα Σχέδια Του Χάους” το οποίο ήδη κάνει τρομερές πωλήσεις και σε πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Το “story” του νέου βιβλίου, εμπλέκει τον δήμαρχο της πόλης, με έναν νεοφερμένο αλλοδαπό κάτοικο και το επαρχιώτικο… κουτσομπολιό με τον αναπάντεχο… φόνο του “Μεσιέ”, ξαφνιάζοντας την τοπική κοινωνία των ηρώων του βιβλίου και πάνω από όλα, τον αναγνώστη την ώρα που το διαβάζει…

Μία μικρή γκαρσονιέρα στο Αίγιο, εκτοξεύει τις πωλήσεις του βιβλίου του Μ. Ευσταθιάδη

Ο πτυχιούχος της Νομικής Σχολής κ. Ευσταθιάδης, δεν εκπλήσσει συγγραφικά το κοινό, με την λογοτεχνική του πένα και την ευρηματικότητα των ιστοριών του.
Όταν το 2000 περίπου ξεκινούσε το μεγάλο του “ταξίδι” στον κόσμο των αστυνομικών μυθιστορημάτων με το βιβλίο “Η Έξοδος” δεν περίμενε ίσως κανείς ή ούτε και ο… ίδιος μάλλον, την εξέλιξη του λογοτεχνικού του στόμφου. Και βέβαια, την αποδοχή του κοινού.

Έκτοτε, η μεγάλη διαδρομή του καλλιτέχνη “κουβαλάει” μόνο επιτυχίες και έχει να καταμαρτυρήσει πολλές “διαδρομές” ύφους.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου βιβλίου, εξελίσσεται με εντελώς απρόσμενο τρόπο, όπου διαπράττεται ένα έγκλημα σε μία μικρή γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης από έναν άγνωστο δολοφόνο. Το θύμα, είναι ένας μοναχικός και ιδιόμορφος δάσκαλος της Γαλλικής Γλώσσας, ο οποίος είναι νεοφερμένος και άγνωστος στο Αίγιο που οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα, για αυτόν. Και ενώ κανείς δεν ξέρει γιατί και πώς επέλεξε τη συγκεκριμένη πόλη για να ζήσει, ο συγγραφέας “δολοφονεί” άξαφνα τον “Μεσιέ” (όπως είναι το παρατσούκλι του ήρωα) ξετυλίγοντας ταυτόχρονα ένα “κουβάρι” αισθημάτων, πράξεων και… ισχυρών άλλοθι!

Ποιος είναι ο δολοφόνος;

Η εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου “Τα Σχέδια Του Χάους” από τις εκδόσεις “Ίκαρος”, εμπλέκει την απόφαση του δημάρχου να κόψει τα δέντρα ενός κεντρικού πάρκου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκινγκ, για να ενισχύσει έτσι το έργο της Δημοτικής Αρχής, στην προσπάθειά του να βγει εκ νέου δήμαρχος.

Η πλοκή γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο για τον ήρωα της ιστορίας και για την εμπλοκή του σε μία σχέση ολέθρια με μία 17χρονη μαθήτριά του, την Κατερίνα.

Και ενώ η πολυτάραχη ζωή του ιδιόμορφου Γάλλου, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σιγά – σιγά, όταν αποδεικνύεται ότι είναι και παντρεμένος στο Παρίσι, η δολοφονία του αναστατώνει όλο το Αίγιο, ενώ φέρει ως υπόπτους πολλά άτομα και ανάμεσα σε αυτούς και τον… δήμαρχο!

Από τον Edgar Allan Poe στην “σκακιέρα” της τοπικής εξουσίας

Ο συγγραφέας με έναν μαεστρικό τρόπο, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του μυθιστορήματος, κάνει αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία, στον Αρθούρο Ρεμπό, στον Edgar Allan Poe, στον Μπουλγκάκοφ ή τον Ακίρο Κουροσάβα και τον Τσέχωφ, αλλά το πιο ωραίο είναι, πως με κάποιον τρόπο μαγικό και όπως αποδεικνύεται εκ των συνθηκών, έχουν όλοι αυτοί τελικά… εμπλοκή με τον φόνο, αλλά και γενικά με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο συγγραφέας κ. Ευσταθιάδης, επιλέγει να τοποθετήσει την ιστορία του στο Αίγιο έχοντας τον τρόπο αλλά και τη γνώση, για να μιλήσει για τα ήθη και τα έθιμα της επαρχίας, τις αντιπάθειες και τις συμπάθειες που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων, τα συμφέροντα και την υποκρισία των πολιτικών, αλλά και τη ροπή του κόσμου για κρίσεις και κουτσομπολιό, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιγιάλεια. Το βιβλίο “υμνεί” τις… φήμες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και περιγράφει πώς σε μία επαρχιακή πόλη όπως αυτή που εξελίσσεται η πλοκή, διαδραματίζεται ένας άτυπος “αγώνας” μικρότητας και συμφέροντος, αλήθειας, iq και υπέρμετρου εγωισμού.

Λίγα λόγια… για και από τον συγγραφέα

Ο Μίνως Ευσταθιάδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ανόβερο. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Έξοδος (Ανατολικός, 2001), Χωρίς Γλώσσα (Καστανιώτης, 2004) και Το Δεύτερο Μέρος της Νύχτας (Ωκεανίδα, 2014) που εκδόθηκε στα γερμανικά (Acabus, 2014). Το θεατρικό έργο του “Το Γεύμα” προτάθηκε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Eurodram της Γερμανίας και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα ουγγρικά. Το μυθιστόρημα “Ο Δύτης” (Ίκαρος, 2018) εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud,2020) και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Athens Prize for Literature, Violeta Negra Occitanie και Prix du Livre Européen, ενώ το Κβάντι (Ίκαρος, 2020) θα κυκλοφορήσει φέτος και στην γαλλική γλώσσα.

Μ. Ευσταθιάδης: “Η πόλη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μου”

Το protionline.gr συνομίλησε με τον Αιγιώτη λογοτέχνη για το νέο του συγγραφικό τόλμημα και εκείνος με χαρά και δημιουργική διάθεση, απάντησε για το τι ακριβώς είναι και πρεσβεύει, το φετινό του μυθιστόρημα:

Γιατί έγινε το Αίγιο τόπος δολοφονίας του Γάλλου δάσκαλου; Πόσο μοιάζει η γενέτειρα σας με τις μικρές επαρχιακές πόλεις της Ευρώπης;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αίγιο. Η πόλη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μου. Υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που η δράση τους εκτυλίσσεται σε διάφορες μικρές και άγνωστες πόλεις του κόσμου. Το βρίσκω όμορφο αυτό. Ε… λοιπόν, κάποια στιγμή …ζήλεψα. Γιατί δηλαδή, να ξέρουν τόσοι αναγνώστες, για παράδειγμα, μια κωμόπολη της Σουηδίας και όχι το Αίγιο; Στο κάτω – κάτω σέρνει και μια ιστορία χιλιάδων χρόνων πίσω του. Όταν βρίσκομαι σε εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, υπάρχουν πλέον άνθρωποι που έρχονται και μου μιλάνε ή με ρωτούν για την πόλη αυτή. Αποφάσισα να γράψω για τη δολοφονία ενός Γάλλου στα μέρη μας.

Πώς μπορεί να γνωρίσει, να μάθει και να διαβάσει ο μέσος αναγνώστης, τις περιπέτειες των ηρώων που αναλύει το καινούριο σας “χάος”;
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι είχε πει ότι όταν χίλιοι αναγνώστες διαβάζουν ένα βιβλίο, αυτό σημαίνει πως διαβάζουν χίλια διαφορετικά βιβλία. Είναι μια από τις βαθύτερες ελευθερίες που προσφέρει η λογοτεχνία και η τέχνη, γενικότερα. Ο καθένας την προσλαμβάνει με τον δικό του τρόπο.Νομίζω ότι, ειδικά για όσους έχουν ζήσει στην περιοχή, τα “Σχέδια του Χάους” ίσως να προσφέρουν μια παραπάνω απόλαυση. Κάτι σαν μικρό μυστικό.

Η Αιγιάλεια θα σας απολαύσει από κοντά το επόμενο διάστημα;
Ναι βέβαια! Θα κάνουμε την παρουσίαση του βιβλίου στο Αίγιο και πιο συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Παναγιωτόπουλου της οδού Μητροπόλεως, στις 3 Φεβρουαρίου το βράδυ! Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους έλθουν και βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια και υπόσχομαι ότι η πλοκή του βιβλίου, θα τους αποζημιώσει!


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr