background img
banner
banner

Πιο… ήσυχος ο φετινός Ιανουάριος στους δρόμους

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ

Αισθητά μειωμένα ήταν τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας τον Ιανουάριο, εν συγκρίσει με τον «αιματηρό» περσινό αντίστοιχο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τον πρώτο μήνα του έτους, ευτυχώς, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο τροχαίο ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί έξι.

Με βάση τα συνολικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με την οδική ασφάλεια και τροχονομική αστυνόμευση, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, σημειώθηκαν 19 τροχαία ατυχήματα έναντι 34 τον Ιανουάριο του έτους 2022. Ειδικότερα σημειώθηκαν: Κανένα θανατηφόρο δυστύχημα έναντι 6 τον περσινό Ιανουάριο, 1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό έναντι 4 τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 18 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 24 τον περσινό Ιανουάριο.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Περιφέρεια καταγράφηκαν συνολικά 28 παθόντες έναντι 51 τον Ιανουάριο του έτους 2022: Ειδικότερα καταγράφηκαν: Κανείς θανάσιμα τραυματισμένος έναντι 6 τον Ιανουάριο του 2022, 1 σοβαρά τραυματίας έναντι 5 τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 27 ελαφρά τραυματίες έναντι 40 τον περσινό Ιανουάριο. Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Υπερβολική ταχύτητα, Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, Παραβίαση προτεραιότητας, Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς.

Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

Ενδεικτικά, το μήνα Ιανουάριο του έτους 2023 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, 291 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 4.215 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 143 παραβάσεις. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 3.232 επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν: 1.526 για υπερβολική ταχύτητα, 244 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 521 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 103 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 23 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 45 για παραβίαση προτεραιότητας, 208 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 46 για αντικανονικό προσπέρασμα, 54 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 210 για Κ.Τ.Ε.Ο., 132 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά, 120 για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση.

Καταπάτηση ελευθερίας κίνησης των πολιτών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσίευσε συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για το μήνα Ιανουάριο του έτους 2023, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, βεβαιώθηκαν συνολικά 1.022 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

Ειδικότερα: Στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους 427, Στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ’ αυτούς 339, Στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ + ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης 113, Στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές 100, Ηχορύπανση, από θορύβους που προκαλούνται από τα πάσης φύσεως κυκλοφορούντα οχήματα 31, Παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους και λεωφορειόδρομους 12.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr