background img
banner
banner

Ο… δρόμος της Αποκριάς γέμισε κόσμο! | ΦΩΤΟ

ΞΕΦΡΕΝΟ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΩΝ

Οι… δρόμοι της Αποκριάς, έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παράδοση, αναδεικνύουν τα έθιμα και έχουν έντονη την περιπαικτική διάθεση. Είναι αστεία, που φέρνουν το χθες με έναν μοναδικό τρόπο στο σήμερα, δίνοντας κέφι και χαρά στους συμμετέχοντες, σαν να έχουν μόλις… κεραστεί με το μεθυστικό κρασί του θεού Διόνυσου.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, ζωντάνεψε και πάλι τους “Δρόμους της Αποκριάς” πραγματοποιώντας στην οδό Μελετοπούλων, έξω από τα γραφεία του το βράδυ της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου, μία εντυπωσιακή υπαίθρια γιορτή, την οποία τίμησαν δεκάδες χορευτές και χειροκρότησε πολυπληθές κοινό.

Ήταν μία άκρως επιτυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση, που όχι μόνο… “κέντρισε” το ενδιαφέρον όλων, όχι μόνο… είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, αλλά τελικά, άφησε την καλύτερη αίσθηση όλων όσων βρέθηκαν στο σημείο. Οι συμμετέχοντες παρασύρθηκαν σε ένα αδιάκοπο γλέντι, με τον παλμό να διαχέεται ομοιόμορφα παντού και τη μουσική να ξεσηκώνει επί 2,5 ώρες περίπου τους χορευτές κάθε ηλικίας!

Η πιο επιτυχημένη!

Η εκδήλωση που ονομάστηκε “Οι Δρόμοι της Αποκριάς” δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο που “σκαρφίστηκε” το Δ.Σ. του ιστορικού Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, αλλά μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πριν 6 χρόνια, ως η απόλυτη υπαίθρια γιορτή στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της οδού Μελετοπούλων. Κατά τη διετία του covid -19 και των υγειονομικών μέτρων που επικρατούσαν, η δράση αυτή διακόπηκε. Φέτος, ο Χ.Ο.Α επανήλθε με τον πιο “εκκωφαντικό” τρόπο, από άποψη κόσμου και κεφιού της αποκριάτικης διάθεσης όλων όσων βρέθηκαν στην μεγάλη γιορτή. Ο Χ.Ο.Α. έχοντας αποκτήσει την επίσημη άδεια από το Τμήμα Τροχαίας Αιγίου, έκλεισε για τρεις περίπου ώρες τον δρόμο μπροστά από τις αίθουσές του και… μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν να συμμετέχουν σε ένα αποκριάτικο δρώμενο που σκοπό είχε ο κόσμος να χορέψει και να διασκεδάσει με παραδοσιακά τραγούδια και ακούσματα, να αναβιώσει έθιμα από όλη την Ελλάδα. Οι διοργανωτές κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να φέρουν τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στην παράδοση και τα ήθη του τόπου, αφού αυτός άλλωστε ήταν και είναι ο πρωταρχικός σκοπός της ύπαρξης του Χ.Ο.Α.

Γ. Νικολόπουλος: “Ο Χ.Ο.Α. μεταφέρει τον πολιτισμό και τα ήθη στις νεότερες γενιές’’

“Κάθε δράση που αγκαλιάζεται από τον κόσμο της Αιγιάλειας με τόση αγάπη και ενδιαφέρον, είναι για εμάς το έναυσμα να επιμένουμε και να συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια. Είμαστε ένας φορέας μεταλαμπάδευσης από γενεά σε γενεά της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων του τόπου που ζούμε. Η πορεία των χρόνων μας το αποδεικνύει περίτρανα αυτό…” ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος, μιλώντας για το βαθύτερο νόημα της δραστηριότητας που “τράβηξε” εκατοντάδες βλέμματα.

Με κεράσματα και όμορφη διάθεση

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, τα ηχητικά μηχανήματα στήθηκαν κατά όλο το μήκος του δρόμου και περίπου στις 7.30 το βράδυ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Χ.Ο.Α. Χρήστος Κιλιάς έδωσε το έναυσμα της όμορφης γιορτής. Και μέσα σε λίγα λεπτά το κέφι, έτσι απλά… ξεχείλισε. Όπως δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος “η εκδήλωση στέφθηκε με την απόλυτη επιτυχία. Οι δασκάλες μας και ο δάσκαλος, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδου και Γιώργος Κατσίβελος, είχαν αναλάβει το ρόλο του dj και τα μέλη του Δ.Σ. κέρασαν τους συμμετέχοντες και τους περαστικούς κρασί, τσίπουρο, λικέρ, γαλακτομπούρεκο, σιμιγδαλένιο χαλβά και διάφορες άλλες λιχουδιές. Ήταν μια πολύ δυνατή και ωραία εκδήλωση. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας στηρίζουν σε κάθε βήμα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως Όμιλος, είναι να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στα δρώμενα της περιοχής για τα επόμενα 45 χρόνια! Μετά, βλέπουμε!” κατέληξε ο πρόεδρος.

Μπλέχτηκαν γλυκά στο γαϊτανάκι

Μικροί και μεγάλοι μέλη, φίλοι του Χορευτικού ή και απλός κόσμος που περνούσε από το σημείο, πήραν μέρος σε αυτή την παραδοσιακή γιορτή και χόρεψαν χορούς από όλη την Ελλάδα με τα δρώμενα και τα περιπαιχτικά τραγούδια των Αποκριών να δίνουν το στίγμα της βραδιάς. Τα δύο μεγάλα γαϊτανάκια που έχει στη διάθεσή του ο Χορευτικός Όμιλος αποδείχθηκαν τελικά πολύ… λίγα για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση του κόσμου. Εκτός από το γαϊτανάκι χορεύτηκαν και άλλα ακόμα τραγούδια της αποκριάς όπως το “Πιπέρι”, η “Νύφη” (τη νύφη ενσάρκωσε με μεγάλη κατά γενική ομολογία επιτυχία ο Ταμίας του Χορευτικού Τάκης Πλάτανος), ο “Λουλουβίκος”, η “Σκούπα”, το “Έντεκα”, ο “Καβοντορίτικος χορός”, τα “Κουκιά”, ενώ λίγο αργότερα αποδόθηκαν τα ακούσματα “Ανέβηκα στην πιπεριά”, το “Σήμερα είναι απόκριες”, ο “Κακοπαντρεμένος”, το “Ψοφήσανε τα πρόβατα”, ο “Μπάρμπα Μαθιός” και πολλά άλλα.

Και πιο μοντέρνοι ήχοι

Προς το τέλος του ξέφρενου γλεντιού, ακούστηκαν και ρυθμικά, ξένα – καρναβαλικά τραγούδια και μετά από ένα τρίωρο γλέντι και παρότι ο κόσμος δεν ήθελε να αποχωρήσει με… τίποτα, ο Πρόεδρος του Χορευτικού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους ζήτησε ευγενικά να ελευθερώσουν το δρόμο (καθώς έληξε η άδεια της Τροχαίας).

Όλοι μαζί, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αρμονίας και ευφορίας, αποφάσισαν να ανανεώσουν για του χρόνου το ραντεβού τους για την συγκεκριμένη δράση, ενώ οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, έχοντας αποκτήσει άψογη διάθεση, θέλησαν να… συνεχίσουν τη διασκέδασή τους σε όμορα μαγαζιά της περιοχής. Το “παρών” στο υπαίθριο γλέντι του ιστορικού Ομίλου, έδωσε αρκετός κόσμος από το πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, με κάποιους από αυτούς μάλιστα να… σέρνουν και το χορό και να συμμετέχουν απολύτως ενεργά, σε κάθε είδους τραγούδι που ακούστηκε και με την μεγαλύτερη δυνατή αποκριάτικη διάθεση.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr