background img
banner
banner

Ο Μητροπολίτης απάντησε στα πικρόχολα σχόλια…

ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Εμφανώς δυσαρεστημένος και με διάθεση να βάλει τέλος στην όποια παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, εμφανίστηκε στην προχθεσινή επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση του Αιγίου που διοργάνωσε η Ι.Λ.Ε.Α., ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Αιτία στάθηκαν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται τόσο με τον σταυρό στην εξωτερική πλευρά του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής όσο και με το πώς αντέδρασε ο ίδιος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης εμφανίστηκε τόσο λυπημένος από τα όσα αδίκως του καταλογίζουν, τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος θα προσεύχεται γι’ αυτούς ώστε να τους φωτίσει ο Θεός.

Τοποθετούνται τα αντικείμενα και ετοιμάζεται ο ναός

Αφού γνωστοποίησε ότι μόλις είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ιερό Προσκύνημα και ότι στις 8 Απριλίου θα επιστρέψει η εικόνα στη θέση της, είπε πως ΄΄με την ευλογία της Μητροπόλεώς μας τελείωσε το προσκύνημα με τη βοήθεια του Θεού. Όπως ξέρετε, μετά από πολλές και επίπονες ενέργειες του προκατόχου μας κ. Αμβροσίου εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα Leader και μετά από τρία χρόνια μας παραδόθηκε από την Εταιρεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Αυτές τις ημέρες από σήμερα ουσιαστικά, επιστρέφονται όλα όσα έχουν σχέση με τον διάκοσμο της Παναγίας Τρυπητής δηλαδή τα ψαλτήρια, οι καρέκλες, οι πολυέλαιοι έτσι ώστε να ετοιμαστεί. Διαπιστώσαμε ότι δεν έχει τοποθετηθεί ο Σταυρός στο εξωτερικό μέρος πάνω στο Προσκύνημα. Υπήρχε στην πρόσοψη και μία εικόνα. Όταν παραδόθηκε το έργο, το είπαμε στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κουμούση. Η Εφορεία όμως όταν παίρνει ένα έργο, το παραδίδει στην πρώτη του μορφή. Έτσι αυτοί ανακαίνισαν την πρόσοψη του προσκυνήματος χωρίς τον σταυρό και την εικόνα. Όταν ρώτησα μου απάντησαν πως δεν μπορούν να τα ξαναβάλουν ως Εφορεία Αρχαιοτήτων, όμως μας είπαν πως μπορούμε να τα βάλουμε με δικά μας έξοδα κι αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε΄΄.

Το κονδύλι ήταν για συγκεκριμένες εργασίες

Ως παράδειγμα, ο τοπικός Ποιμενάρχης ανέφερε το γεγονός ότι τα έργα που εκτελέστηκαν ήταν συγκεκριμένα. Έτσι κι ένα λούκι που υπάρχει για να πέφτουν τα νερά δεν το συνέδεσαν ώστε να καταλήγουν τα όμβρια στο φρεάτιο, παρέμβαση που θα γίνει με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως. ΄΄Το κονδύλιο που εδόθη ήταν για συγκεκριμένες εργασίες. Πράγματι, υπήρχε παλιά ένας σταυρός από πλαστικό και είπαμε τώρα να γίνει ένας ωραίος μαρμάρινος σταυρός και να τοποθετηθεί. Κι εκεί που ήταν η εικόνα μας επέτρεψε η κ. Κουμούση να βάλουμε μία ωραία εικόνα της Παναγίας Τρυπητής ή από αγιογραφία ή ψηφιδωτή. Επειδή υπάρχει ψηφιδωτό στην είσοδο θα ταιριάζει περισσότερο άρα κλίνουμε προς αυτή τη λύση, επισήμανε΄΄.

Η ανάρτηση στα σόσιαλ που προσέβαλε τον Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης έδωσε απάντηση και σε εις βάρος του ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια όπου γυναίκα τον κατηγόρησε ότι δεν ενδιαφέρεται για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και πως το μόνο που επιθυμεί είναι να πάρει τα χρήματα της Παναγίας Τρυπητής! Επ’ αυτού, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε: ΄΄Με ξέρετε, είμαι από φτωχή οικογένεια, ξέρετε πώς ζω τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μητρόπολη. Το δυστύχημα στα Τέμπη μας βύθισε σε θλίψη. Βάλαμε μεσίστιες τις σημαίες, με εντολή της Ιεράς Συνόδου της οποίας είμαι μέλος τελέσαμε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τραγωδίας σε όλους τους ναούς, στις ομιλίες μου είπα να προσευχόμαστε όλοι για τις ψυχές των αδικοχαμένων, πήγα στην κηδεία της αδικοχαμένης Αναστασίας Παπαγγελή στα Λυκούρια συμμετείχα στην εξόδιο ακολουθία κι αυτά ήταν τα λιγότερα όμως δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο γι’ αυτή την καταστροφή. Η κυρία αυτή όμως έγραψε ότι «ο δεσπότης ενδιαφέρεται να ξαναγυρίσει στην Παναγία Τρυπητή για να πάρει τα χρήματα του προσκυνήματος και δεν ασχολείται με τις αθώες ψυχές». Ο Θεός να τη συγχωρέσει γιατί τα χρήματα που θα προέλθουν από την Παναγία Τρυπητή θα πάνε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο που θα τα διαχειριστεί. Δεν είναι δικό μου αντικείμενο ούτε μπορώ να τα πάρω, ούτε με ενδιαφέρουν τα χρήματα του προσκυνήματος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει πάλι η Παναγία στη θέση της και να πηγαίνουμε να την υμνούμε, να την προσκυνούμε, όπως κάναμε από μικρά παιδιά΄΄.

«Η Παναγία Τρυπητή δεν είναι δικό μου έργο, αλλά όλων των Αιγιωτών»

Και πρόσθεσε: ΄΄Με στενοχώρησε ιδιαίτερα το σχόλιό της. Δεν είναι ωραίο να λέμε ότι ο Μητροπολίτης θέλει να πάρει χρήματα. Γνωρίζω γιατί το έκανε, γιατί ήθελε να υπερασπιστεί κάποιον άλλο. Η Παναγία Τρυπητή δεν είναι δικό μου έργο, αλλά όλων των Αιγιωτών. Μοιράστηκα αυτές τις σκέψεις γιατί είμαι και πατέρας σας και αδελφός σας΄΄.

Το σχόλιο του δημάρχου

Τα λεγόμενα του Μητροπολίτη σχολίασε και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, λέγοντας: ΄΄Πολλές φορές που κάνουμε κάτι, υπάρχουν φωνές που έχουν τον αρνητισμό, τη γκρίνια, τη μιζέρια. Αυτό δεν πρέπει να μας πτοεί καθόλου γιατί πρέπει να βλέπουμε το μεγάλο και όχι το μικρό. Προχωράμε και είμαι ικανοποιημένος γιατί προχωράμε σωστά. Γιατί έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε στην πόλη του Αιγίου σημαντικά κειμήλια και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά που έχουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr