background img
banner
banner

Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ: «Να αντισταθούμε στην απώλεια ελέγχου του δημόσιου αγαθού»

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο Αρίων», εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας όλους να αγωνιστούν ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού που λέγεται «νερό».

Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄«22η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νερού». Απόφαση που πάρθηκε πριν 30 έτη σε διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως μια επισήμανση προς την Διεθνή Κοινότητα, για την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Στις μέρες μας με έντονα τα μηνύματα της κλιματικής αλλαγής η αναγκαιότητα για την διαφύλαξη αυτού του δημόσιου αγαθού, δεν είναι απλά μια υπενθύμιση, αλλά ένας «κόκκινος συναγερμός».

Η σημασία του νερού ως αποκλειστικά δημόσιου αγαθού αναγνωρίζεται από μια σειρά από Διεθνείς Οργανισμούς και Συνθήκες, όπως η «Συνθήκη Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις Υδάτινες Πηγές» του 2001, το Ψήφισμα 64/292 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2010 και την ομόφωνη Απόφαση Α/HRC/15/L14 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης είναι ευρέως γνωστό ότι σε όσες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου έγιναν προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, με κατακόρυφη αύξηση της τιμής του και κυρίως κατακόρυφη πτώση της ποιότητάς του΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Η απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη του νερού σε ενιαία ρυθμιστή αρχή, ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης και της απώλειας ελέγχου ενός δημόσιου αγαθού υπέρ της κοινωνίας. Θεωρούμε καθήκον όλων ημών που αγωνιζόμαστε υπέρ της κοινωνίας και στο πλευρό της προστασίας των δικαιωμάτων του απλού πολίτη, να αντισταθούμε σ’ αυτή την εξέλιξη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr