background img
banner
banner

Τρεις τολμηροί Αιγιώτες “κατέκτησαν” επιβλητικά ηφαίστεια της Λατινικής Αμερικής | ΦΩΤΟ

ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ

Ήταν ένα ταξίδι που διήρκησε περίπου έναν μήνα. Ένα δραστικό εγχείρημα που λίγοι άνθρωποι στην χώρα μπορούν να τολμήσουν με αξιοπιστία και σύνεση, και σαφώς πιο λίγοι από αυτούς να το… επιτύχουν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα “πεισματικό” εγχείρημα του… ανήσυχου Αιγιώτη ορειβάτη και φυσιολάτρη Ανδρέα Ξυλιά και της παρέας του. Οι τρεις αεικίνητοι φίλοι, θέλησαν για ακόμα μια φορά να συνδυάσουν μια τολμηρή δράση εξερευνητικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, με την αγάπη τους για την περιπέτεια. Ξεκίνησαν έχοντας μαζί τους την απαραίτητη τροφή, τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά κυρίως… το αστείρευτο πάθος τους για την φύση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παρέα κάνει ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα τελευταία χρόνια η αποστολή, έχει αποδείξει πολλές φορές την λατρεία της για την ορειβασία, πραγματοποιώντας εκδρομές – δράσεις με αρκετό ρίσκο, υποστηρίζοντας πολλάκις τα extreme sports. Αυτή τη φορά “κατέκτησαν” ηφαίστεια στον Παναμά, στο Εκουαδόρ και την Κολομβία, ενώ αντιμετώπισαν… θαλάσσια λιοντάρια στα νησιά Γκαλαπάγκος, καταλήγοντας να κάνουν αναρρίχηση σε καταρράκτες και ψηλές βουνοκορφές στην κεντρική Βραζιλία. Και όχι μόνο τα κατάφεραν άψογα, αλλά έκαναν γνωστή την Αιγιάλεια σε κάθε σημείο του κόσμου και σε κάθε γωνιά της γης!

140 ορειβατικά χιλιόμετρα και απίστευτες καιρικές συνθήκες

Το τόλμημα ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, ενώ αποτελούνταν από επτά άτομα συνολικά. Οι τρεις εξ αυτών ήταν Αιγιώτες, νέοι άνθρωποι που έχουν αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν πόσο αγαπούν την περιπέτεια και τις ομορφιές του κόσμου από… ψηλά. Οι Ανδρέας Ξυλιάς, Ανδρέας Μπαρδούτσος και Γιάννος Σόγιας, μαζί με τα υπόλοιπα 4 μέλη της αποστολής – φίλοι όλοι τους – χρησιμοποίησαν συνολικά 14 πτήσεις για τα πέντε διαφορετικά μέρη που επισκέφθηκαν, διένυσαν περίπου 140 ορειβατικά χιλιόμετρα, κοιμήθηκαν κάποια βράδια σε αεροδρόμια και διανυκτέρευσαν πολλές νύχτες σε ατομικές σκηνές ή σε απομονωμένα ορειβατικά καταφύγια. Οι θερμοκρασίες που συνάντησαν, ήταν από 30 βαθμούς Κελσίου σε παραλιακά μέρη έως και -10 βαθμούς σε μεγάλα υψόμετρα βουνών.

Παναμάς και Κολομβία

Το πρώτο ταξίδι της χρονιάς για τον Ανδρέα Ξυλιά και την τολμηρή του παρέα, είχε διαρκείας ενός μήνα και περιλάμβανε πέντε στάδια, χώρες που έχουν να δώσουν σε κάθε ορειβάτη την πρόκληση. Το πρώτο στάδιο, ήταν η επίσκεψη της ομάδας στην χώρα του Παναμά και στη διάσημη διώρυγα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή η περιοχή, έγινε το εφαλτήριο σημείο ώστε η αποστολή να φτάσει στο κοντινό ηφαίστειο Μπαρού και στην υψηλότερη κορυφή της χώρας σε υψόμετρο 3.475 μέτρα.
Η ανάβαση έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της, νυχτερινές ώρες, μέσα από τροπικά δάση και συνήθως… υπό υγρασία και βροχή. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Επόμενος σταθμός, ήταν η επίσκεψη της αποστολής στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την μαγευτική Μποκοτά. Αυτή τη φορά, ο στόχος ήταν η κατάκτηση της κορυφής του ηφαιστείου Nevado Del Tolima, σε ύψος 5.280 μέτρα. Όπως αποδείχθηκε, ήταν μία πεζοπορική δράση συνολικής διαρκείας πέντε ημερών και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην ομάδα, πρόκειται για την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική ανάβαση στο συγκεκριμένο όρος και την παρθενική γαλανόλευκη αποστολή που κατακτά το επιβλητικό ηφαίστειο Del Ruiz.

Το… επικίνδυνο ηφαίστειο στο Εκουαδόρ

Η επόμενη πρόκληση είχε την ονομασία Chimborazo. Ένα επιβλητικό ηφαίστειο στα 6.310 μέτρα που θεωρείται από τα υψηλότερα σημεία του πλανήτη, το οποίο λόγω της ιδιομορφίας και της καμπυλότητας του Ισημερινού σαν έδαφος, ήταν ένα πραγματικά δύσκολο όπως κατέληξε, πέρασμα. Η ελληνική αποστολή είχε να αντιμετωπίσει σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλά πρακτικά προβλήματα, καθώς ήταν απολύτως απαιτητική, συναντώντας πολλές φορές επικίνδυνο πάγο και άλλες, καπνούς και ενεργειακή θέρμη από το ηφαίστειο.

Πολλές αποστολές είχαν την πρόθεση να κατακτήσουν το υψηλότερο αυτό σημείο, όμως δεν τα κατάφεραν όπως έκανε τελικά η ελληνική αποστολή. Έτσι, στις 6 το πρωί μίας ημέρας στην αρχή του μήνα που μόλις έφυγε, η ελληνική σημαία κυμάτισε στην υψηλότερη κορυφή του ηφαιστείου Chimborazo. Η αποστολή δυσκόλεψε πραγματικά την τολμηρή παρέα κατά την επιστροφή, αφού χρειάστηκε να γίνει κατάβαση με σχοινί σε γλιστερό πάγο και σε ιδιαίτερα δύσκολες και δυσπρόσιτες, αδιάβατες πλαγιές.

Νήσοι Γκαλαπάγκος και Pedra de Gavea στο Ρίο ντε Τζανέιρο η “αποφώνηση” της περιπέτειας

Στη συνέχεια οι τρεις Αιγιώτες ταξίδεψαν στα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού Γκαλαπάγκος, όπου επιδόθηκαν σε μία εκτεταμένη παρατήρηση της φύσης και καταγραφή της άγριας ζωής που επικρατεί στην περιοχή. Θαλάσσια λιοντάρια, επικίνδυνα κόκκινα καβούρια, ερπετά κάθε είδους και ιγκουάνα, γιγάντιες χελώνες και σπάνια πτηνά εξαιρετικής ποικιλομορφίας, ήταν η “παρέα” της ελληνικής αποστολής για ορισμένες μέρες. Σε αυτήν την αποστολή, οι Αιγιώτες “κατακτητές” χρειάστηκε να δείξουν αρκετή τόλμη, αφού βρέθηκαν να κολυμπούν ανάμεσα σε καρχαρίες μικρού μεγέθους και τεράστιους σφυροκέφαλους, σε ειδικά περάσματα θαλάσσιων ρευμάτων. Το τέλος του όμορφου ταξιδιού, ήταν στη χώρα της Samba, όπου οι τελικοί στόχοι ήταν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες Ιγκουασού και η αναρρίχηση στο μεγαλύτερο γρανιτένιο μονόλιθο του κόσμου, την περιοχή Pedra de Gavea στο κέντρο της Βραζιλίας. Ήταν διαδρομές μεγάλων απαιτήσεων που η ελληνική αποστολή κατάφερε να διασχίσει, παρ’ όλες τις όποιες πρακτικές δυσκολίες συνάντησε. Στο ορειβατικό “ημερολόγιο” της ελληνικής ομάδας έχουν γραφτεί ήδη τα απομνημονεύματα από πέντε ακόμα σημεία της γης, τα οποία όχι μόνο κατακτήθηκαν αλλά πλέον, έχουν την ελληνική σημαία να κυματίζει αγέρωχη στις ψηλότερες κορυφές τους!

Ξυλιάς: «Αντιμετωπίσουμε δυσκολίες σε μεγάλα υψόμετρα λόγω έλλειψης οξυγόνου»

Μιλώντας στο protionline.gr ο “πρωτεργάτης” της ορειβατικής ομάδας, ο Ξεναγός και Ορειβάτης Ανδρέας Ξυλιάς, δήλωσε για το ταξίδι που ολοκληρώθηκε πριν από μία εβδομάδα: “Επρόκειτο για ένα πολύ απαιτητικό ταξίδι. Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν το υψόμετρο. Λόγω της έλλειψης του οξυγόνου που υπάρχει πάνω από τα 4.000 μέτρα δημιουργούνται διάφορα συμπτώματα και η έντονη κούραση, είναι το πιο… απλό απ’ όλα όσα νιώθει κάποιος. Υπάρχει η νόσος του υψομέτρου όπου δημιουργεί πονοκεφάλους, ναυτίες, αντικατοπτρισμούς, δύσπνοια και ανάλογα με την διάρκεια, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Εμείς το αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχοντας φτιάξει ειδικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να ανεβαίνουμε σταδιακά και ο οργανισμός μας να συνηθίζει τμηματικά στις χαμηλές ποσότητες οξυγόνου” ανέφερε ο τολμηρός Αιγιώτης ορειβάτης, που μαζί με τους φίλους κατάφεραν να “καρφώσουν” την ελληνική σημαία σε πολλά σημεία της Λατινικής Αμερικής.

Και τώρα… η οροσειρά Παμίρ στο Κιργιστάν

Ο κ. Ξυλιάς, θέλοντας να δώσει το στίγμα της δυσκολίας που συνάντησε η αποστολή, τόνισε χαρακτηριστικά: “Την κάθε ημέρα της μεγάλης προσπάθειας για να φτάσουμε στην κορυφή της εκάστοτε δράσης, τα συμπτώματα της κούρασης ήταν εμφανέστατα. Φτάσαμε σε κάποια κορυφή, κάνοντας περίπου τέσσερα βήματα το… λεπτό! Όταν υπάρχει τέτοια κούραση, τέτοια ταλαιπωρία, μειώνονται πολύ τα αντανακλαστικά και χρειάζεται πολλαπλάσια προσοχή, ιδίως όταν υπάρχουν τεχνικά κομμάτια διαδρομών που χρειάζονται και επιδέξιο χειρισμό σκοινιών. Επιπρόσθετη δυσκολία είναι σε κάθε μας εγχείρημα η μεταφορά του εξοπλισμού μας, το βάρος από τις σκηνές που θα διανυκτερεύσουμε, καθώς και τα φαγητά μας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την επιτυχία αλλά και για την ομαδικότητα που δείξαμε καθ’ όλη την διάρκεια. Ξεκινάμε ήδη την προετοιμασία για το Κιργιστάν, είναι μια μεγάλη πρόκληση το Παμίρ!” είπε ο Αιγιώτης κατακτητής των βουνών της Ν. Αμερικής. Ο επόμενος στόχος της ομάδας είναι η κορυφή Λένιν στην οροσειρά Παμίρ του Κιργιστάν, τον ερχόμενο Ιούλιο. Η ελληνική αποστολή θα κληθεί να φτάσει σε ύψος 7.100 μέτρα, σε ένα από τα πέντε πιο ψηλά όρη του κόσμου!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr