background img
banner
banner

Στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ!

Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/AssociatedSchools Project Network), αποτελεί ένα παγκόσμιο Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία μέλη του Δικτύου δεσμεύονται να προωθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το 2o Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, στο πλαίσιο του Δικτύου, συμμετείχε με παρουσίαση στην Ημερίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργείου Εξωτερικών .

Ένα σχολείο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο έχει ως έργο να προωθήσει τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υλοποιώντας την σχολική ολιστική προσέγγιση (wholeschoolapproach). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει στη διδασκαλία (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών), εκπονεί προγράμματα, διοργανώνει δράσεις και αναπτύσσει συνεργασίες στα ακόλουθα θεματικά πεδία: Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης, Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη και Πολιτισμός της Ειρήνης, Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά.

Tα τελευταία χρόνια, το 2o Δημοτικό Σχολείο Ακράτας έχει αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο του Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO, τόσο με τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην εκπαίδευση, όσο και με προγράμματα υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών στη σημασία της διαφύλαξης των άυλων πολιτιστικών αγαθών.

Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις τα σχολεία μέλη προωθούν τα ιδανικά της UNESCO

Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) συνδέει περισσότερα από 12.000 σχολεία σε 182 χώρες γύρω από έναν κοινό στόχο να οικοδομηθεί η ειρήνη στο μυαλό των παιδιών και των νέων. Στην Ελλάδα 180 περίπου σχολεία όλων των βαθμίδων συμμετέχουν. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις τα σχολεία μέλη προωθούν τα ιδανικά της UNESCO για την εκτίμηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της διεθνούς αλληλεγγύης. Το Δίκτυο λειτουργεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο με τρεις σαφείς προτεραιότητες: εκπαίδευση για βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη και διαπολιτισμική μάθηση και μάθηση κληρονομιάς.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της προσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι δεν αναφέρεται μόνο στη διδασκαλία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στη διδασκαλία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η διδασκαλία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εστιάζεται στην ενσωμάτωσή της ως περιεχόμενου του διδακτικού αντικειμένου. Η διδασκαλία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά επικεντρώνεται στην αξιοποίηση εκφάνσεών της ως «σημείων αφετηρίας» για τη διδασκαλία διαφόρων διδακτικών αντικειμένων εντός του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων πιο προσιτό στους/στις μαθητές/-τριες, διότι το συνδέει με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις θεωρήσεις τους για τον κόσμο.

Το 2o Δημοτικό Σχολείο Ακράτας συμμετείχε με παρουσίαση στην Ημερίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργείου Εξωτερικών . Μια Εκδήλωση UNESCO που παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές από τα σχολεία του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων ASP netSchools της UNESCO. “ Τα προγράμματα της UNESCO που μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: εκπαίδευση, πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Η παρουσίαση της Ακράτας

Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του σχολείου αλλά και προαγωγή της Ακράτας, της ιστορίας και του πολιτισμού της αλλά και όλης της Αιγιάλειας αφού είμαστε το μοναδικό σχολείο που είμαστε στο Δίκτυο σχολείων UNESCO. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός η Διευθύντρια κα Χαρά Μαμωνά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:H Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, η κα Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης. Η Ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της προσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι δεν αναφέρεται μόνο στη διδασκαλία τηςάυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στη διδασκαλία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η διδασκαλία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εστιάζεται στην ενσωμάτωσή της ως περιεχόμενου του διδακτικού αντικειμένου. Η διδασκαλία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά επικεντρώνεται στην αξιοποίηση εκφάνσεών της ως «σημείων αφετηρίας» για τη διδασκαλία διαφόρων διδακτικών αντικειμένων εντός του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών, καθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων πιο προσιτό στους/στις μαθητές/-τριες, διότι το συνδέει με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις θεωρήσεις τους για τον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr