background img
banner
banner

Γιορτή βιβλίου, φιλαναγνωσίας και εγκαίνια σχολικής βιβλιοθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΛΕΪΜΟΝΗ

«Ένας συγγραφέας στο σχολείο» είναι ο τίτλος της δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας. Επρόκειτο για γιορτή βιβλίου, φιλαναγνωσίας με δράσεις που υλοποιήθηκαν από όλες τις τάξεις του σχολείου, με συμμετοχή του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή.

Όλοι οι μαθητές συμμετείχαν με βιωματικό τρόπο σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ευχαριστήθηκαν τα λογοτεχνικά βιβλία όπως: τα Ψηλά βουνά, Η Στραβοκώσταινα, Ο Θαλασσοσφυριχτής, Τα χέρια της θεάς. Ενθουσιάστηκαν με τη γνωριμία με τον συγγραφέα και τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις! Δεν τον άφηναν να φύγει και όλα ήθελαν να μείνει και άλλη μέρα! Αυτό τα λέει όλα!

Επίσης, εγκαινιάστηκε η καινούρια αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου, η οποία μεταφέρθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και «Των μπαμπάδων εν Δράσει»σε μεγαλύτερη αίθουσα, λόγω πληθώρας βιβλίων από Δωρεές. Εγκαινιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο με εργαστήριο φαντασίας και δημιουργίας αναγνωστών με συμμετοχή του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή!

“Η διαφορετικότητα μέσα από τη Λογοτεχνία”

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Η διαφορετικότητα μέσα από τη Λογοτεχνία” ήταν η αφορμή  για τις δράσεις, το οποίο στηρίζεται στο Σχέδιο Δράσης: ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΊΑ. Ο γενικός σκοπός του προγράμματος μέσα από διάφορες δραστηριότητες με αφετηρία τα λογοτεχνικά βιβλία, ήταν η αποδοχή της διαφορετικότητας από τα παιδιά. Να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες στην ενήλικη ζωή τους θα τα βοηθήσουν να γίνουν πολίτες του κόσμου μακριά από κάθε προκατάληψη. Να συνειδητοποιήσουν την διαφορετικότητά τους, να μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του άλλου είτε αφορά διαφορές στη σωματική ή την πνευματική του κατάσταση, το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα.

Να συνειδητοποιήσουν πως η διαφορετικότητα του άλλου δεν αποτελεί εμπόδιο για τη φιλία και την ειρήνη και να διώξουν από την ψυχή τους αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, επιθετικότητα και να αντιληφθούν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν θέση σε αυτό τον κόσμο, που οφείλουμε να τον κάνουμε καλύτερο ξορκίζοντας κάθε είδους ρατσισμό. Να εξελιχθούν σε γνωστικό και γλωσσικό επίπεδο και να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, πνευματικά, ψυχοκινητικά, κοινωνικοσυναισθηματικά.

Να εκφραστούν με λεκτικό ή μη λεκτικό τρόπο για αξίες, όπως ο σεβασμός στον άλλο και η αλληλεγγύη.

Να εκφραστούν εικαστικά τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Έτσι οι Α’ και Β’ τάξεις μέσα από τον «Θαλασσοσφυριχτή» του Διονύση Λεϊμονή ζωγράφισαν σελιδοδείκτες με το βιολί και μοίρασαν σε όλες τις τάξεις και στους γονείς που παρακολούθησαν την εκδήλωση φιλαναγνωσίας υπογραμμίζοντας το σύνθημα για την αποδοχή της διαφορετικότητας: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Τα παιδιά της Γ΄ τάξης, αναγνωρίζοντας ότι τα λόγια μπορούν να πληγώσουν τους άλλους σκέφτηκαν να μας επιστήσουν την προσοχή σε αυτήν την συμπεριφορά και βροντοφώναξαν να το ακούσουμε όλοι: «Πρόσεξε πριν μιλήσεις σκέψου διπλά. Είναι δύσκολο να ισιώσεις μια τσαλακωμένη καρδιά».

Τα παιδικά βιβλία της Κλασικής Ελληνικής Λογοτεχνίας όπως Τα Ψηλά βουνά – του Ζαχαρία Παπαντωνίου, Η Στραβοκώσταινα- του Αργύρη Εφταλιώτη, Γούτου Γουπατού- του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήταν αυτά που μελέτησαν οι μαθητές της Δ’ , Ε’ , Στ’ τάξης που θίγουν το θέμα της διαφορετικότητας κι έχουν αποδοθεί από τον Διονύση Λεϊμονή στη Δημοτική για μαθητές.

Τα παιδιά δημιούργησαν!

Τα παιδιά έγραψαν περιλήψεις και οπισθόφυλλα για τα βιβλία, δημιούργησαν ποιήματα Χαϊκού και δημιούργησαν ομαδικούς εικαστικούς πίνακες. Η Γ’ τάξη φιλοτέχνησε ζωγραφιές από εικόνες του βιβλίου που τους ενέπνευσε το βιβλίο « Ο θαλασσοσφυριχτής», όπως πελάδες και γαΐτες, η Ε΄ τάξη φιλοτέχνησε την Αφροδίτη της Μήλου από το βιβλίο «Τα χέρια της θεάς». Το Ολοήμερο και η Δ΄ τάξη ζωγράφισαν πίνακες με  « Τα ψηλά Βουνά» και πορτραίτα με την «Στραβοκώσταινα».

Επίσης μια Γέφυρα Φιλαναγνωσίας στήθηκε από το 2ο Δ. Σ. Ακράτας μέχρι το Δημοτικό  Σχολείο  Τριοβάσαλου Μήλου αξιοποιώντας το σχέδιο του “μηχανικού” και συγγραφέα  παιδικής λογοτεχνίας Διονύση Λεϊμονή ενός εργαστηρίου ανάμεσα  στην Ε΄ τάξη στο Δ. Σχ. της Ακράτας και από την Γ τάξη του Δ. Σ. της Μήλου. Οι μαθητές των δύο σχολείων άρπαξαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν με αφορμή το βιβλίο του με τίτλο «Τα χέρια της θεάς» που διαδραματίζεται στο νησί της Μήλου συναντήθηκαν διαδικτυακά συζήτησαν και έθεσαν ερωτήσεις για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Απέδειξαν πως τα βιβλία μικραίνουν τις αποστάσεις και ομορφαίνουν τον κόσμο γύρω μας, αφού μιμήθηκαν τη γνωριμία και την προηγούμενη συνεργασία των εκπαιδευτικών των δύο τάξεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr