background img
banner
banner

Γνώστης της περιοχής ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου

ΒΑΣΙΚΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΠΥΡΑΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ

Το δύσκολο έργο της διοίκησης μιας υπηρεσίας που καλείται να «θωρακίσει» από τις φωτιές, μία μεγάλη και δύσκολη περιοχή, ανέλαβε πριν λίγο καιρό ο Επιπυραγός Παναγιώτης Χρ. Μιχαλόπουλος. Ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου έρχεται με τις καλύτερες περγαμηνές, με την εμπειρία του αλλά και τη γνώση της περιοχής, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε λάβει μέρος στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Αιγιάλεια. Για να υπάρξει ωστόσο μία ήρεμη θερινή περίοδος δεν αρκεί η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής. Απαιτείται η πρόληψη, η ιδιαίτερη προσοχή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον νέο διοικητή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Υπηρεσία καλύπτει μία μεγάλη περιοχή γεωγραφικά, με πολύ πράσινο, δύσβατα σημεία και μεγάλη δασική και αγροτοδασική έκταση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μιχαλόπουλου στo protionline.gr

Η πορεία του

Ποιος είναι όμως ο νέος διοικητής της Π.Υ. Αιγίου; Κατατάχτηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-3-2001. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθυποπυραγών το 2006. Το καλοκαίρι του 2004, κατά τη διάρκεια τον Ολυμπιακών Αγώνων, υπηρέτησε την ομάδα Ρ.Β.Χ.Π. με έδρα την Πυροσβεστική Ακαδημία. Ως αξιωματικός, έχει υπηρετήσει στον 9ο Π.Σ. Αθηνών, στην Π.Υ. Καλαβρύτων, στην Π.Υ. Κω, στην Π.Υ. Α/Δ Αράξου, στον 1ο Π.Σ. Πατρών, στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτικής Ελλάδας, στην ΔΙ.Π.Υ.Ν Αχαΐας, στο ΠΕ.Κ.Ε. Δυτικής Ελλάδας και επιχειρησιακός Αξιωματικός στον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα. Πριν τον ορισμό του ως Διοικητή της Π.Υ. Αιγίου, ήταν υποδιοικητής για τρία περίπου έτη στον 1ο Π.Σ. Πατρών. Είναι πτυχιούχος Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αγοριών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μιχαλόπουλος έλαβε μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που έπληξε τη Ζήρια, το Λαμπίρι και τις Καμάρες στις 31 Ιουλίου του 2021, ενώ ήταν «παρών» στην Αιγιάλεια και στη μεγάλη και καταστροφική φωτιά του 2007, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και εκατοντάδες στρέμματα αποτεφρωμένου δάσους, ιδιοκτησιών και υποδομών. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά βρέθηκε και στην πολύνεκρη φωτιά του νομού Ηλείας.

Συμβάντα εξαιτίας αμέλειας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλονται σε αμέλεια και σε αυτή είναι που εστιάζει ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, τονίζοντας πως παρότι είμαστε εκτός εποχής, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αντιπυρική περίοδος, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετά συμβάντα με φωτιές, εξαιτίας της καύσης κλαδοδεμάτων, χωρίς να έχουν ληφθεί προφυλάξεις και τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις καύσεις κλαδιών ακόμη και τις ημέρες όπου έπνεαν πέντε μποφόρ στην περιοχή, οπότε ήταν αναμενόμενο να χαθεί ο έλεγχος. Ο κ. Μιχαλόπουλος εφιστά την προσοχή των πολιτών να μην… το παίρνουν αψήφιστα, να εξετάζουν όλες τις συνθήκες και να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας προτού προβούν σε καύση κλαδοδεμάτων.

Τέλος, υπενθυμίζει την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων να καθαρίζουν τους χώρους τους καθώς επίσης, να γίνεται κλάδεμα στην περίπτωση που κλαδιά από δέντρα προεξέχουν στους δρόμους, καθώς, πολλές φορές, εμποδίζεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου παρουσιάζεται «ετοιμοπόλεμη» για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου, έχοντας στη δύναμή της 44 μόνιμους υπαλλήλους, οσονούπω και 10 συμβασιούχους, καθώς επίσης και 13 οχήματα (23 μαζί με του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας).


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr