background img
banner
banner

Με χρώματα, μουσικές κι αρώματα Ηπείρου…

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Οργανωτικοί και τελειομανείς, οι άνθρωποι της Ηπείρου που διαμένουν στην Αιγιάλεια, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή ώστε να επαναφέρουν έναν θεσμό που αγκάλιασαν όσο λίγους, οι Αιγιαλείς. Η «Εβδομάδα Ηπείρου» επιστρέφει μετά από διετή απουσία εξαιτίας της πανδημίας, για να γίνει όπως πρέπει, «αναλαμβάνοντας» μάλιστα να μυήσει και τους Αιγιαλείς στο ηπειρώτικο πανηγύρι, με αυθεντικές μουσικές κι όμορφη διάθεση. Η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας «ο Άγιος Γεώργιος» λοιπόν, από την προσεχή Δευτέρα 29 Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ηπείρου», μια σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων με σκοπό τη διατήρηση της συνοχής των Ηπειρωτών της περιοχής, τη μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές, αλλά και τη γνωριμία των Αιγιαλέων με την παράδοση της Ηπείρου.

Το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα οι δράσεις έχουν προγραμματιστεί ως εξής: – Δευτέρα 29 Μαΐου: επίσκεψη σε ιδρύματα του Αιγίου, – Τετάρτη 31 Μαΐου: εκμάθηση παραδοσιακών χορών στον Φάρο Αιγίου ώρα 19:00, – Παρασκευή 2 Ιουνίου: βραδιά ηπειρώτικης ποίησης στα παλαιά Σφαγεία Αιγίου στις 19:30, – Κυριακή 4 Ιουνίου: ημερήσιο πανηγύρι στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη Ροδοδάφνη Αιγίου στις 12:00μ.μ.

Οι Ηπειρώτες αποτελούν ένα υπολογίσιμο μέρος του πληθυσμού της Αιγιάλειας, αφού ανέρχονται σε περίπου 2.500! Τους τελευταίους μήνες, πρόεδρος του Συλλόγου, που απαριθμεί περίπου 300 εγγεγραμμένους, είναι ο Παναγιώτης Νύχτης, ένας νέος δραστήριος άνθρωπος, λάτρεις της Ηπείρου και της ελληνικής παράδοσης που αυτή «κουβαλά».

Μιλώντας στo protionline.gr για τη δυναμική επιστροφή της «Εβδομάδας Ηπείρου», ο κ. Νύχτης επισημαίνει: ΄΄Είναι ένας θεσμός που διοργανωνόταν κάθε χρόνο από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, καταφέρνοντας να επιτύχει τους σκοπούς τους και να… φέρει την Ήπειρο στο Αίγιο. Μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής ανάπαυλας, διότι οι εκδηλώσεις δεν θα ήταν όπως ακριβώς τις θέλουμε, ο θεσμός επανέρχεται και μάλιστα ενισχυμένος, με πλουραλισμό δράσεων τόσο κοινωνικών όσο και πολιτιστικών. Ο σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να έρθουμε πιο κοντά οι Ηπειρώτες και όλοι όσοι έχουμε κοινές ρίζες αλλά και ταυτόχρονα να γνωρίσουν και οι Αιγιαλείς τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό της Ηπείρου΄΄.

Αναβίωση ηπειρώτικου πανηγυριού

Φέτος η «Εβδομάδα Ηπείρου» εξαπλώνεται σε εμβληματικές γωνιές της Αιγιάλειας, στον Φάρο, στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων ενώ έχει και μία ιδιαιτερότητα. ΄΄Μεταξύ των άλλων, θα ζωντανέψουμε ένα ηπειρώτικο πανηγύρι, από αυτά που διοργανώνονταν παλιά στην Ήπειρο αλλά και ακόμη σε κάποια χωριά. Θα λάβει χώρα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ροδοδάφνης την τελευταία ημέρα της «Εβδομάδας» και θα γίνει μεσημέρι, όπως δηλαδή και στην Ήπειρο΄΄, ανέφερε ο κ. Νύχτης, προσθέτοντας: ΄΄Ευελπιστούμε τα μέλη μας αλλά και όλοι οι Αιγιαλείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας και τις απολαύσουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr