background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» αποτέλεσε η απεργία

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΖΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Από σχετικά υψηλά ποσοστά συμμετοχής και δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία, χαρακτηρίστηκε η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία (28 Φεβρουαρίου) που στο Αίγιο οργανώθηκε από σωματεία και φορείς. Εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, κάλεσαν σε συμπόρευση ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε εγκλήματα κατά της κοινωνίας και εξοντώνουν ζωές, επιτρέποντας την ακρίβεια που στερεί ακόμη και τα στοιχειώδη.

Με μαύρα μπαλόνια…

Με μαύρα μπαλόνια στα χέρια, το δάκρυ και η απόγνωση δεν στέρεψαν ποτέ για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, στην οποία έγινε εκτενής αναφορά στην συγκέντρωση. Οι αγρότες, στον γνώριμό τους… δρόμο, μπήκαν στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα «ντυμένα» με μαύρες σημαίες. Τα πανό πήραν τη θέση τους στην πλατεία και οι παριστάμενοι σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή μαθητών, με το 2ο ΓΕΛ να έχει και πανό. Οικοδόμοι, αγρότες, συνταξιούχοι, υγειονομικοί του νοσοκομείου, καθηγητές, εκπρόσωποι των δημοτικών υπαλλήλων ήταν λίγοι μόνο από όσους παρέστησαν σε μία συγκέντρωση που είχε δυναμική και παλμό.

Απτόητο το αγροτικό κίνημα

Εκ μέρους του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Μπακόπουλος Ντρίνιας», ο Γιάννης Μποδιώτης εκδήλωσε την αλληλεγγύη των αγροτών στην εικοσιτετράωρη πανεργατική απεργία, καταγγέλλοντας -όπως είπε- τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη έναν χρόνο αργότερα. ΄΄Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας για τους πολλούς ενάντια στα κέρδη των λίγων. Είμαστε εδώ που πρέπει να είναι σήμερα όλοι οι Αιγιαλείς. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δυστυχισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε πίσω από εμετική αυριανιστική ανακοίνωση φορέα της πόλης. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγρότες που πάνω από ένα μήνα βρισκόμαστε στα μπλόκα του αγώνα, παλεύοντας για την επιβίωση και το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής των χαμηλών τιμών που αναγκαζόμαστε να πουλάμε τα προϊόντα μας, των περικοπών στις επιδοτήσεις ενίσχυσης που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή΄΄, ανέφερε.

Ο κ. Μποδιώτης αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη στην γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα τη Δευτέρα όταν παραλίγο να σημειωθεί νέα τραγούδια λόγω κατολισθήσεων. Αναφορικά με την αγροτική κινητοποίηση είπε πως ΄΄η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει λίγα ψίχουλα που κι αυτά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας παρά το γεγονός ότι κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης που είχαμε και η ίδια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν δίκαια΄΄. Τόνισε δε πως το αγροτικό κίνημα δεν πτοείται και έδωσε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μάρτη και ώρα 12 το μεσημέρι «για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ στον χώρο της θυσίας των κεφαλαίων των Θεσσαλών κολίγων», όπως ανέφερε.

Η απεργία είναι το «όπλο» αλλά και το καθήκον απέναντι στα παιδιά…

Την αποφασιστικότητα των συναδέλφων του να παλέψουν με… νύχια και με δόντια μέχρι να φέρουν αποτέλεσμα για αυξήσεις στα μεροκάματα και υπογραφή Σ.Ε.Ε., μετέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, τονίζοντας πως δεν γίνεται οι οικοδόμοι να αμείβονται με μεροκάματα της προηγούμενης δεκαετίας όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στον Θεό, όπως είπε. Σημείωσε ακόμη πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη χρονιά κάνοντας γνωστό ότι ζητούν να αναγνωριστούν και να τους δοθούν τα υπέρ αγνώστων ένσημα, ΄΄γιατί κυβέρνηση, ΕΦΚΑ και εργοδότες μάς θέλουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας΄΄, όπως είπε, επισημαίνοντας πως οι οικοδόμοι που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΕΦΚΑ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ένσημα για σύνταξη. Σημείωσε ακόμη πως δεν λείπουν εργατικά χέρια, αλλά αξιοπρεπή μεροκάματα. Μίλησε επίσης «για το έγκλημα των Τεμπών που έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα», τονίζοντας πως το έγκλημα δεν πρόκειται να ξεχαστεί και δεν θα επιτραπεί η συγκάλυψη που επιχειρείται.

Κατήγγειλε ακόμη τη ΓΣΕΕ ότι πολέμησε την προσπάθεια να παρθεί απόφαση για απεργία την ημέρα της μαύρης επετείου. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εργατικά δυστυχήματα τα οποία χαρακτήρισε «εργοδοτικά εγκλήματα» και μίλησε για την ακρίβεια που δυναμώνει, ενώ το εργατικό – λαϊκό εισόδημα δεν φτάνει για να καλύψει τις βασικές ανάγκες. Μάλιστα, ανέφερε πως η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων έχει μειωθεί κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Για το αγροτικό είπε πως οι αγρότες πωλούν φθηνά και τα προϊόντα πωλούνται πανάκριβα στα ράφια. Μίλησε ακόμη για τα θέματα της υγείας και της παιδείας και κάλεσε τους συναδέλφους του να ενισχύσουν τη διεκδίκηση και την πάλη, τονίζοντας πως η απεργία είναι το «όπλο» αλλά και το καθήκον απέναντι στα παιδιά και επισημαίνοντας πως πρέπει ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο ενάντια στην πολιτική του «πάμε κι όπου βγει».

Συνέπεια… πολιτικής

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, η Δώρα Μαστραπά, μιλώντας για το δυστύχημα των Τεμπών έκανε λόγο για έναν προαναγγελθέντα θάνατο που ήταν αναμενόμενη συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών, της μνημονιακής λιτότητας, της σαλαμοποίησης των ΔΕΚΟ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μπάζωμά του τόπου του εγκλήματος και για προσπάθεια επιβολής της οπτικής του τυχαίου γεγονότος. Όπως τόνισε, ΄΄είναι οι ίδιες πολιτικές εγκατάλειψης που κάνουν τους σοβάδες των σχολείων και των πανεπιστημίων να πέφτουν στα κεφάλια μαθητών και φοιτητών την ώρα που η μόνη έγνοια του υπουργείου Παιδείας είναι πώς θα τρέξει αξιολόγηση για να αξιοποιηθούν τα ΕΣΠΑ έστω κι αν πρέπει να καταφύγουν στα δικαστήρια για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Είναι ίδιες πολιτικές που έχουν κάνει την Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα, πνιγμένη η Θεσσαλία, καμένη η Εύβοια, η Πάρνηθα και ο Έβρος, ενώ οι αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών πληθαίνουν την ώρα που οι περιοχές Natura αποχαρακτηρίζονται. Yπερήφανη Ελλάδα του Μητσοτάκη στο σφυρί…΄΄.

Μίλησε ακόμη για την ακρίβεια που καλπάζει τονίζοντας πως σήμερα ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει 776 € ενώ την ίδια ώρα του ζητούν να πληρώνει μεταπτυχιακά και επιμορφώσεις. Τόνισε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων το 2009 ήταν στην 15η θέση των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και 15 χρόνια μετά ο στόχος του ΔΝΤ επαληθεύτηκε καθώς – όπως είπε – η Ελλάδα έγινε μια τυπική χώρα των Βαλκανίων και βρίσκεται στην 25η θέση.

΄΄Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών της ΝΔ αλλά και όλων των μνημονιακών κομμάτων. Καλούμε σε συμπόρευση ενάντια σε όλες τις πολιτικές που οδηγούν σε εγκλήματα κατά της κοινωνίας και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξοντώνουν ζωές που φυλακίζουν στην μιζέρια να βγει ο μήνας και εκμηδενίζουν τα όνειρα των μαθητών και τους ξαποστέλνουν μετανάστες. Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους, το μέλλον των παιδιών μας δεν το υποθηκεύουμε, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή΄΄, κατέληξε η εκπρόσωπος των καθηγητών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr