background img
banner
banner

Αναφορά Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου στο Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ε.Ε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΑΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Παρέμβαση με αφορμή την κατάπτυστη δήλωση του Κροάτη δικηγόρου, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, πραγματοποίησε προς το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου. Ζητά δε να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξή του!
Στην αναφορά του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου προς το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες, επισημαίνονται τα εξής:

΄Αναγνώσαμε με έκπληξη και αγανάκτηση στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του Ντάβοριν Κάρατσιτς δικηγόρου των Κροατών οπαδών, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην επίθεση, η οποία κατέληξε με τον τραγικό θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια κατά την 7η Αυγούστου 2023. Η ανάρτησή του είχε το εξής περιεχόμενο: «Δεν αποκηρύσσω τα αδέρφια μου. Αν το δούμε από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα, ναρκομανείς-αριστερoί-αναρχικοί αποβράσματα, που για δεκαετίες μαχαίρωσαν άλλους με μαχαίρια, πετούσαν μολότοφ και ποδοπατούσαν στα κεφάλια. Το να θρηνείς για τέτοιους είναι σαν να θρηνείς για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κάποτε έπεσαν πάνω στις Συριακές Τίγρεις ή τον Βάγκνερ στη Συρία. Ένα είναι βέβαιο, το γεγονός σίγουρα δεν έγινε όπως το αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ, γιατί τα ΜΜΕ το αναφέρουν πάντα λανθασμένα. Παρεμπιπτόντως, όλοι οι οπαδοί της Ντιναμό που τραυματίστηκαν, τραυματίστηκαν από επιφανειακά μαχαιρώματα. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν ένας αναρχικός επιδείκνυε μαχαίρι σε μια προσπάθεια να σφάξει έναν από τους δικούς μας, και αφού εξουδετερώθηκε, έλαβε χτύπημα με μαχαίρι στο άκρο, μόνο που τα μπέρδεψε με την ανατομία, οπότε πήγε στραβά. Αυτό συνέβαινε παλαιότερα, έτσι ώστε αυτός που ήθελε να σφάξει, αφού έχανε το μαχαίρι, λάμβανε ένα εκπαιδευτικό κόψιμο στα άκρα. Όποιος έχει βρεθεί στον κόσμο των οπαδών ξέρει ότι οι BBB πάνε παντού, είτε πάνε στο γήπεδο είτε όχι. Οι αναρχικοί το γνώριζαν αυτό, οπότε τα παιδιά, οπλισμένα με μαχαίρια, περίμεναν εκείνο το βράδυ. Υπάρχουν μάλιστα πλάνα με αναρχικούς να κάνουν κύκλους γύρω από το γήπεδο. Αυτό που ήθελαν είναι αυτό που πήραν».
Τέτοιες εκφράσεις, πέραν του ρατσιστικού και γεμάτου μίσος περιεχομένου τους απάδουν καταφανώς του ύφους και του ήθους, το οποίο πρέπει να διαπνέει έναν συνήγορο υπεράσπισης και δη έναν συνήγορο Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κροατία΄΄.

Τίθεται θέμα αξιοπρέπειας, τιμής και δεοντολογίας

Και συνεχίζει: ΄΄Ειδικότερα, θίγουν την αξιοπρέπεια και την τιμή του δικηγορικού λειτουργήματος αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο αυτό πρέπει να ασκείται. Παραβιάζουν κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη Θεμελιωδών Αρχών του Ευρωπαϊκού Νομικού Επαγγέλματος, ο οποίος ως τέταρτη θεμελιώδη αρχή θέτει την αξιοπρέπεια και την τιμή του νομικού επαγγέλματος καθώς και την ακεραιότητα και την καλή φήμη του κάθε δικηγόρου. Περαιτέρω έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας για Ευρωπαίους Δικηγόρους σύμφωνα με το οποίο: Κατά την άσκηση διασυνοριακών δραστηριοτήτων, ένας δικηγόρος από άλλο Κράτος Μέλος μπορεί να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τους επαγγελματικούς κανόνες του Δικηγορικού Συλλόγου του Κράτους Υποδοχής. Στην Ελλάδα ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος ορίζει στο άρθρο 2 α) πως: Ο δικηγόρος είναι υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ στο άρθρο 7 ε) επιβάλλεται η ευπρέπεια και μετριότητα εκφράσεων μεταξύ άλλων και έναντι των αντιδίκων του. Τέλος ο Κώδικας Δικηγόρων (νόμος 4194/2013) στο άρθρο 5 α) ορίζει πως ο δικηγόρος κατά ητν άσκηση των καθηκόντων του υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επειδή ο ως άνω δικηγόρος παραβίασε τους παραπάνω ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες δεοντολογίας με τις επίμαχες δηλώσεις του, στα πλαίσια διασυνοριακής άσκησης των καθηκόντων του από την Κροατία στην Ελλάδα με αφορμή την ανθρωποκτονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στις 7 Αυγούστου 2023. Επειδή το Συμβούλιό σας είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων πειθαρχικών ζητημάτων. Με τη ρητή επιφύλαξη να προβούμε και σε περαιτέρω ενέργειες κατά του ανωτέρω δικηγόρου, σας ζητούμε, όπως κινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη του Ντάβοριν Κάρατσιτς (Davorin Karacic) δικηγόρου Κροατίας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *