background img
banner
banner

Λιγοστεύουν κατά 20% τα «πρωτάκια» χρόνο με τον χρόνο

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Είναι ίσως το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Αιγιάλεια τα επόμενα είκοσι χρόνια. Ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται και… “μικραίνει” επικίνδυνα, χρόνο με τον χρόνο.

Το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας που σημειώνεται από το 2012 και μετά, σε τοπικό επίπεδο – τα ανάλογα επίσημα στοιχεία σε κλίμακα δεκαετίας είναι εντελώς… αποκαρδιωτικά – έχουν δημιουργήσει κοινωνικά και οικονομικά “ρήγματα” σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής.

Οι γονείς δεν μπορούν να συντηρήσουν παραπάνω από ένα ή… το πολύ δύο παιδιά

Δυστυχώς… για τους εκπροσώπους του εκπαιδευτικού κλάδου και τους δασκάλους – καθηγητές των διαφόρων μονάδων της Αιγιάλειας, αυτή η ραγδαία μείωση των μαθητών τους, δεν είναι απλά μία τραγική διαπίστωση, αλλά η πιο μεγάλη κοινωνική «απειλή» που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η Αιγιάλεια σε βάθος χρόνου. Οι επιπτώσεις της υπογονιμότητας και γενικά της υπογεννητικότητας που ισχύουν, είναι αισθητές, αφού ένα μεγάλο μέρος των δημοτών που ανήκουν στις πλέον παραγωγικές ηλικίες (25 έως 50 ετών), αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κατάσταση που έχει βιώσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, σε οικονομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, τα νέα ζευγάρια της ευρύτερης περιοχής, δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν περισσότερο από ένα ή δύο παιδιά. Και κάποιοι ως και… καθόλου παιδιά.

Η δυναμική των μαθητών της Α΄ Δημοτικού έχει φθίνουσα πορεία…

Η φετινή σχολική χρονιά η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, εκτός από τον κοινωνικό κυκεώνα που την «σημαδεύει» με τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, την συνεχή αύξηση της ενέργειας, την εμφανώς κακή ψυχολογία του κόσμου και τις δεκάδες καθημερινές ανακατατάξεις, φέρνει συνάμα στο “φως” μία τραγική και στενάχωρη διαπίστωση: Τα “πρωτάκια” μειώνονται αισθητά κάθε Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς. Τόσο, που μέσα στην τελευταία δεκαετία, η μείωση της συμμετοχής, βρίσκεται στο 17% με απολύτως ανοδική τάση. Και μάλιστα… αυτό το ποσοστό, καταγράφεται μόνο στην πόλη του Αιγίου, καθώς στις περιφερειακές κοινότητες, σε ορεινά ή ημιορεινά χωριά του Δήμου, το ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 20% .

Μ. Κουτρόπουλος: “Υπάρχει συρρίκνωση του πληθυσμού, τα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά”

“Είναι γεγονός ότι κάθε χρονιά που περνά, οι μαθητές λιγοστεύουν. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει και η τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα η πολιτεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ πιεσμένος ψυχολογικά και η οικονομική κρίση φέρνει τα… αποτελέσματα που έχουμε σήμερα” τόνισε, μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μένιος Κουτρόπουλος. Και συμπλήρωσε: “Υπάρχει συρρίκνωση πληθυσμού στα σχολεία της περιοχής. Αυτό, για την Ένωση Συλλόγων αποτελεί έναν έντονο προβληματισμό για το πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση, τα επόμενα χρόνια. Τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά και η αιτία, είναι η τρομερή αύξηση του κόστους των βασικών προϊόντων αλλά και της ενέργειας, μία κατάσταση που δημιουργεί συνεχή ανασφάλεια. Εκτιμώ ότι η υπογεννητικότητα που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας είναι ο σοβαρότερος μακροπρόθεσμος λόγος ανησυχίας” ανέφερε ο κ. Κουτρόπουλος.

Δ. Ελευθεριώτης: “Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας και η ανεργία, οι κύριοι λόγοι της υπογεννητικότητας”

Μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρης Ελευθεριώτης, τόνισε για το ζήτημα: “Η κατάσταση είναι πολυεπίπεδη. Τα παλαιότερα χρόνια είχαμε αρκετούς οικονομικούς μετανάστες που ζούσαν μόνιμα στην Αιγιάλεια, οικογένειες που πλέον δεν υπάρχουν πια, γιατί έχουν αναζητήσει αλλά μέρη διαβίωσης και εργασίας…” σημείωσε ο κ. Ελευθεριώτης, αναφέροντας μάλιστα ότι τα τελευταία 13 χρόνια, οι κυρίες αιτίες της υπογεννητικότητας, είναι η Τρόικα, η ανεργία, η τεράστια ακρίβεια αλλά και ο κορωνοϊός: “Η μέση οικογένεια νιώθει… πιεσμένη και δημιουργείται γύρω της, συνεχώς, ένα κλίμα οικονομικής ανασφάλειας, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους γιατί αναγκάζονται να εργάζονται και οι δύο γονείς, για να ανταπεξέλθουν στις κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Το χρηματικό κόστος μόρφωσης και συντήρησης που έχει ένα παιδί, γίνεται πλέον απαγορευτικό…” ανέφερε ο πρόεδρος της Σ.Ε. για το θέμα.

Χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία που… απογοητεύουν

Το πιο τρανό παράδειγμα της μείωσης του γενικού πληθυσμού – αν εξαιρέσουμε βεβαίως την πρόσφατη, περσινή απογραφή που “έβγαλε” την Αιγιάλεια… 3.000 περίπου δημότες λιγότερους από ό,τι μέχρι μία δεκαετία πριν – είναι πως οι εγγραφές των παιδιών στην Πρώτη Τάξη του Δημοτικού, παρουσιάζουν συνεχή πτωτική πορεία:

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, η φετινή Α΄ τάξη έχει 17 μαθητές, ενώ πέρυσι, δηλαδή τη σχολική χρονιά 2022-23 φοίτησαν 26 παιδιάκια.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 12 παιδάκια, ενώ το 2018 οι μαθητές ήταν 19.

Το 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου έχει ξεκινήσει την φετινή χρονιά με 57 μαθητές (σε 2 τμήματα συν το Ειδικό Σχολείο) ενώ το 2018 ήταν πολύ πάνω από 65.

Η μείωση των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία που εδρεύουν σε περιφέρειες του δήμου ξεπερνά το 25% (με την δυτική πλευρά του Δήμου να έχει τις περισσότερες… απώλειες) ενώ στο Αίγιο το ποσοστό αυτό είναι στο 20%αλλά με ανοδική τάση. Αυτό, διαβεβαιώνουν και τα λόγια του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Επαμεινώνδα Δούλου, ο οποίος μιλώντας στo Protionline.gr για το ζήτημα της μείωσης των μαθητών, τόνισε: “Αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό “αγκάθι” το θέμα της υπογεννητικότητας και επηρεάζει άμεσα τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Η φυγή αρκετών οικογενειών και αλλοδαπών που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ο κύριος λόγος της αποδυνάμωσης των τάξεων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα καινούρια ζευγάρια δεν κάνουν πολλά παιδιά και όσες οικογένειες έχουν ένα ή δύο παιδιά, έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο για ένα ακόμα. Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα από το 2012 και έπειτα, είναι η κύρια αιτία της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία της Αιγιάλειας” τόνισε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Επαμεινώνδας Δούλος, για το ζήτημα της υπογεννητικότητας.

Μειώνονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μείωση του μαθητικού δυναμικού έχει προεκτάσεις και στη λειτουργία των σχολείων καθώς πλήττεται και ο κλάδος των εκπαιδευτικών, με τις ανάγκες των σχολείων να μειώνονται και να περιορίζονται και οι διορισμοί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr