Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Οι καιρικές συνθήκες γίνονται απρόσμενες και τα φαινόμενα πολύ έντονα. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα επακόλουθά της και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας, δεν είναι διατεθειμένοι να… αφήσουν τίποτα στην τύχη του. Ήταν βράδυ Σαββάτου όταν κατέρρευσε τμήμα ετοιμόρροπου κτιρίου στο οδόστρωμα της οδού Ερμού. Ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν το κομμάτι αυτό είχε αποκολληθεί και είχε πέσει… μέρα μεσημέρι. Πολύ περισσότερο δε, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι εξαιτίας της εγκατάλειψης κτιρίων, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, δεν θα θρηνήσουμε θύματα…
Τα κιγκλιδώματα δεν εγγυώνται ασφάλεια
Για τα δύο ακίνητα της οδού Ερμού που στέκουν (και δεν στέκουν) απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, ο δήμος έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες, καταγγέλλοντας τους ιδιοκτήτες ότι δεν έχουν προχωρήσει στην παραμικρή μέριμνα, ως όφειλαν, με την υπόθεση μάλιστα να έχει πάρει τη δικαστική οδό. Πολλά χρόνια πριν, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου τοποθέτησε κιγκλιδώματα περιμετρικά των κτιρίων σε μία εύλογη απόσταση, τόσο ώστε να χωρούν να περάσουν αυτοκίνητα (δεδομένου ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα στενό δρόμο), με σκοπό να προφυλάξει τους περαστικούς από τους σοβάδες που ξεκολλούσαν αβίαστα από τους τοίχους. Πλέον όμως, η κατάσταση των εν λόγω κτιρίων, καθώς και άλλα σε άλλους δρόμους του Αιγίου, είναι τόσο κακή, που δεν αποκλείεται να υπάρξουν και καταρρεύσεις τμημάτων, σαν αυτή που συνέβη το περασμένο Σάββατο. Κάτοικοι και καταστηματάρχες αναφέρουν στο Protionline.gr: ΄΄Ήταν απόγευμα προς βράδυ Σαββάτου όταν αποκολλήθηκε όλη η γωνία από το πάνω μέρος του κτιρίου και κατέληξε το πολύ στενό πεζοδρόμιο και στον δρόμο εκεί που έχει στηθεί το προστατευτικό. Όμως στο σημείο αυτό καθημερινά περνά κόσμος διότι δεν έχει πού αλλού να βαδίσει τη στιγμή που περνούν αυτοκίνητα. Είναι θαύμα πώς ακόμη δεν έχουμε σοβαρό τραυματισμό΄΄.
Για το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος αναφέρει στo Protionline.gr: ΄΄Τα κομμάτια του κτιρίου έπεσαν το Σάββατο το βράδυ. Ειδοποιηθήκαμε περί τις 8.00. Από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας έγινε παρέμβαση με ειδικό καλαθοφόρο όχημα, ώστε να υπάρξει ελεγχόμενη πτώση κι άλλου τμήματος που κρεμόταν. Επίσης περισυνέλεξε και κομμάτια από μπάζα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα΄΄.
Νικ. Καραΐσκος: “Έχουμε προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες”
Και συνέχισε ο αντιδήμαρχος: ΄΄Η οδός Ερμού είναι μία πολυσύχναστη περιοχή με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και βεβαίως σημείο εκατοντάδων περαστικών επί καθημερινής βάσης. Ουσιαστικά, έχουμε την κατάληψη των χώρων των πεζοδρομίων, αφού δεν έχουν ληφθεί ποτέ μέτρα ασφαλείας από τους ιδιοκτήτες, ως αυτοί όφειλαν. Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει κάνει κάθε νόμιμη διαδικασία και έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για αυτό και οι εν λόγω ιδιοκτήτες, έχουν παραπεμφθεί σε δικάσιμο διαδικασία περί τα μέσα του ερχόμενου μήνα. Η επικινδυνότητα είναι αρκετά μεγάλη και για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά πρωτίστως, για την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν τον δρόμο. Βάσει του νόμου, οι ιδιοκτήτες ή πρέπει να κατεδαφίσουν αυτά τα κτίρια ή να τα συντηρήσουν – ανακατασκευάσουν πλήρως, με έργα ολικής υποστύλωσης΄΄.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καραΐσκου, ΄΄ο Δήμος Αιγιάλειας έχει προβεί σε καταγγελία, η οποία αφορά και τα δύο συγκεκριμένα ακίνητα, δεδομένου ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Πέρα από το ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων τους, στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις τους, έχουν εμφανιστεί τρωκτικά και έντομα, ενώ υπάρχει έντονη δυσοσμία. Οι χώροι αυτοί αποτελούν εστία μόλυνσης και επιπλέον, πρόκειται για μία “ομηρία” χώρου, σε μία από τις πλέον παλαιότερες και σημαντικές “γειτονιές” του ιστορικού κέντρου της πόλης΄΄.
Εμποδίζουν την ανάπτυξη της οδού
Αξίζει να σημειωθεί πως οποιοδήποτε σχέδιο ανάπλασης της οδού Ερμού, δεδομένων και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο παρελθόν, «σκοντάφτει» στα δύο αυτά κτίρια. Αυτό που ουσιαστικά ζητά ο δήμος από τους ιδιοκτήτες είναι ή να προχωρήσουν σε αναστυλώσεις ή σε κατεδαφίσεις. Μάλιστα, τονίζεται πως εφόσον απειλείται η δημόσια υγεία και ακεραιότητα των πολιτών, δεν έχει σημασία αν τα κτίρια αυτά, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή όχι. ΄΄Πρόκειται για μία κατάσταση που χρονίζει και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι. Δεν μπορεί να επωμιστεί το οικονομικό βάρος ο δήμος για να φτιάξει υποστυλώματα, έχουν μεν την ευθύνη της εποπτείας η Τεχνική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία του δήμου, αλλά η κατεδάφιση ή η οριστική αναστήλωση των κτιρίων, είναι αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών και μόνο΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.