ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ – ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Σε… αχαρτογράφητα νερά καλείται να λειτουργήσει από την 1η του νέου χρόνου ο δήμος Αιγιαλείας. Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν οι εξαιρέσεις των Νομικών Προσώπων που Κοινωφελών Επιχειρήσεων των δήμων ανά την Ελλάδα που δεν καταργούνται στο πλαίσιο του νόμου 5056/2023, και στη μικρή λίστα δεν περιλαμβάνεται ο δήμος Αιγιαλείας. Αυτό σημαίνει ότι ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» παύουν να υφίστανται, όπως άλλωστε και οι Σχολικές Επιτροπές.
Τα πολλά και διαφορετικά αντικείμενά τους αυτομάτως μεταφέρονται στον δήμο και είναι σαφές πως ο ρόλος του δημάρχου καθίστανται ιδιαιτέρως δύσκολος αφού θα κληθεί να αναθέσει πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες σε λίγους ανθρώπους. Όμως και αυτοί που θα αναλάβουν, μόνο εύκολο έργο δεν θα έχουν, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να στήσουν γραφεία ή τμήματα και να συντονίσουν και να προσαρμόσουν εργαζόμενους στον νέο τρόπο λειτουργίας. Μέγα ζητούμενο παραμένει όλη αυτή η ανατροπή να μην έχει επιπτώσεις στη λειτουργία δομών και στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Αυτό το «παζλ» θα κληθεί να συναρμολογήσει ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος μπαίνοντας στη δεύτερη θητεία του ως δημάρχου Αιγιαλείας.
Έτρεφαν μία μικρή ελπίδα μήπως «σωζόταν» η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.
Για την απόφαση και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας λείπουν από τις εξαιρέσεις, μολονότι είχε ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε σταλεί με επιχειρήματα, μίλησε στο Protionline.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος. Όπως είπε, ΄΄βάσει της απόφασης, σε όλη τη χώρα διατηρούνται οκτώ Νομικά Πρόσωπα και οκτώ Δημοτικές Επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι με την Υπουργική Απόφαση, εξαιρέθηκαν νομικά πρόσωπα και κοινωφελείς επιχειρήσεις δήμων εξειδικευμένου αντικειμένου και ευρύτερης αναγνώρισης. Είναι στοχευμένες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Είχαμε μία μικρή ελπίδα μήπως «σώζαμε» τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. όταν πληροφορηθήκαμε στις ενημερωτικές ημερίδες ότι έχουν υποβληθεί μόνο 60 αιτήσεις εξαίρεσης σε σύνολο 550 νομικών προσώπων σε όλη τη χώρα, όμως προφανώς ήθελαν θεματική αποκλειστικότητα. Έχουν εξαιρεθεί μόλις οκτώ Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και οκτώ Νομικά Πρόσωπα, στα οποία εμείς δεν συμπεριλαμβανόμαστε΄΄.
Ερωτηθείς από τp Protionline.gr, τι σημαίνει αυτό για τον δήμο Αιγιαλείας, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του, τοποθετούμενος ως εξής: ΄΄Η κατάργηση των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, για τον δήμο μας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονη δυσλειτουργία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στον νέο τρόπο λειτουργίας του δήμου. Είναι προφανές ότι αυτό θα επιφέρει αναταράξεις παντού, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία οργανισμών όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.΄΄.
«Πονοκέφαλος» και για τη συγχώνευση της ΔΕΥΑΑ
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αιγιαλείας έχει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» που σχετίζεται με τη συγχώνευση της ΔΕΥΑΑ με τις υπόλοιπες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης της Δυτικής Ελλάδας. ΄΄Συμμετείχα στο Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώσαμε πως η συγχώνευση θα είναι αναπόφευκτη και αποφασίσαμε να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας. Ήδη πήραμε απόφαση ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος΄΄, επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος.
Ποιοι κατάφεραν να εξαιρεθούν
Σημειώνεται ότι στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι εξαιρούνται «από την κατάργηση του άρθρου 27 του ν. 5056/2023 (Α’ 163), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, με τις κάτωθι επωνυμίες, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας τους».
Τα ΝΠΔΔ Δήμων που δεν καταργούνται: 1. «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» του Δήμου Δράμας Π.Ε. Δράμας. 2. «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ» του Δήμου Καλαβρύτων Π.Ε. Αχαΐας. 3. «Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς-Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς Π.Ε. Θεσσαλονίκης. 4. «Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς Δημήτριος και Σουλτάνα Πετσάλνικου Μπαϊρακτάρη» του Δήμου Καστοριάς. 5. «Ίδρυμα Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου ’’ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’’» του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Π.Ε. Εύβοιας. 6. «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» του Δήμου Λαρισαίων Π.Ε. Λάρισας. 7. «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» του Δήμου Λαρισαίων Π.Ε. Λάρισας. 8. «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου» του Δήμου Ρόδου Π.Ε. Ρόδου.
Επίσης σύμφωνα με την απόφαση εξαιρούνται «από την αυτοδίκαιη λύση του άρθρου 29 του ν. 5056/2023, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, με τις κάτωθι επωνυμίες, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, τεκμηριώνεται πλήρως και δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας τους». Οι Κοινωφελής Επιχειρήσεις Δήμων που δεν καταργούνται: 1. «Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης ∆ήμου Βέροιας» του Δήμου Βέροιας Π.Ε. Ημαθίας, 2. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» με διακριτικό τίτλο «Κ.Ε.ΔΗ.Κ.» του Δήμου Κασσάνδρας Π.Ε. Χαλκιδικής, 3. «Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών» με διακριτικό τίτλο ΚΕΥΝΣ του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ∆ΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ» του Δήμου Πατρέων Π.Ε. Αχαΐας, 5. «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΣΥΡΟΥ» με διακριτικό τίτλο «ΔΗ.Κ.Ε.Ν.» του Δήμου Νισύρου Π.Ε. Κω, 6. «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά» με διακριτικό τίτλο ΚΟ.Δ.Ε.Π. του Δήμου Πειραιώς Π.Ε. Πειραιώς, 7. «Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Περιστερίου» με διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.» του Δήμου Περιστερίου Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 8. «Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά» με το διακριτικό τίτλο «Κ.Ε.ΔΗ.Π.» του Δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων.